torstai 15. lokakuuta 2020

Nokia Keisari Sauvin Sour


Maitokaupan hyllyllä katse pysähtyi Nokian tölkkiin, johon oli painettu suurimmalla fontilla SOUR-sana. Olisiko tässä nyt suurin suomalainen panimo, joka on tehnyt maitokauppatölkkisourin? Sourin valtavirtaistumistahan on odoteltu kohta kymmenisen vuotta. Matalahkon profiilin Nokia ei ole vakionimi crafthypelistoilla, mutta sessio-APA 66:llä panimo pääsee suomalaisen oluen historianlehdille. Monet tykkäävät EloWehnästäkin. Nokialla on ollut pieniä koe-eriä festivaaleilla, mutta pääasiassa panimo luottaa hitaasti uudistuvaan perusvalikoimaansa. Nyt sitten Nelson Sauvin Single Hop Sour Ale, 5,0 %. Pilsner-mallas, EBU 10, ei hedelmiä tai marjoja. Nokia ei siis ole lähtenyt limusourmarkkinoille, vaan hieman harvinaisemmin lähestyy soureja IPA-tyylisesti sinkkuhumaloinnilla. Gluteeniton olut, jota valmistaja suosittelee napolilaisen pizzan painikkeeksi. Maitohappobakteerin panimo mainitsee myös nettisivuillaan, joten happamuuttä lienee sieltä tavoiteltu. 

Nautintatilanteena juoksulenkin palautusjuoma. Täysin kirkas vaaleanruskea olut, ohut vaahto, joka ei kovin kestävä. Näyttää aivan "normaalilta" oluelta. Tuoksussakin on enemmän IPAmaista hedelmäisyyttä kuin happamuutta. Yrttinen ja ruohoinen, jopa parfyyminen aromi kyllä erittyy myös. Maku on pehmeän hedelmäinen, pikemmin brut-tyylisesti kuiva kuin hapan, varsin hiilihappoinen, ohut, ei jälkimakua runsaammin. Raikkaus pitäisi olla paljon voimakkaampaa sourissa, nyt jäädään tukkoisen brutin tasolle. Ja niin, ehkä sourista odottaisi myös sitä happamuutta, nyt se jää hyvin marginaaliseksi. Ostopaikka Helsinki, Vallilan S-Market.

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Kyllä tämä omalla kohdalla ihan happaman puolelle meni. Toki hapanoluen ollessa deskriptiivinen yleiskäsite (eikä puhdas tyylilaji), sallii se keskustelun makuasioista ja luonteenlaadusta. Selkeästi teollisena tekeleenä tämä olut on tyylissään maistuva ja positiivinen ilmestys.

- S