keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Hoppy Road ZAP!



Session toinen Nancy-tuote tupla-heizi, 8,4 %. Varsin sameaa, mutta voisi olla läpitunkemattomampaakin. Trooppisia ja sitruksisia aromeja tuoksussa. Intensiivistä hedelmäisyyttä maussa, lähes nektarin tasolle. Raikkautta on. Tykkään kovasti, varmaankin paras juomani olut tältä panimolta. Juotavuus kunnossa, katkeruuden puuttuva puraisu täydentäisi nautinnon. Juova, 3.7.2024.

Hoppy Road Pow Wow



Nancysta west coast IPA, 7,1 %. Kirkasta on, tuoksu melko neutraali. Hyvin maltainen, pihkainen ja bockmaisen metallinen. Liian vähän hiilihappoa, lähes flätti. Hedelmäisyyttä vaikea havaita, ei juuri katkeroakaan. Kovin vaatimaton tuote ainakin tässä kunnossaan. Juova, 3.7.2024.

Apex Helios IPA



NEIPAa Örebrosta, 6,5 %, 50 IBU. Kovin kirkas kuitenkin, vain lievää utua. Tuoksu tukkoinen, ei raikasta aromia. Maussa on pastillimaista karamellia, hieman bensaa, hedelmäisyyttä, ei jää ohueksi. Ei suuria ongelmia, maku on aika puhdas, mutta ei tämä tarpeeksi raikkaalta ja maukkaalta tunnu. Tämä panimo on hyvässä maineessa, mutta en ole oikein saanut otetta oluisiin. Juova, 3.7.2024.

Olari Otown Singles Bergamot Michigan Hazy IPA



Lisää Olarin Michigan-sinkkuhumalasarjaa, 6,6 %, 55 IBU. Sameaa, keskikeltaista. Appelsiinin ja klementiinin aromeja tuoksussa. Maussa pehmeää makeahkoa sitrusta, mehuista appelsiinia tosiaan. Tämä Bergamot on luultavasti michiganilaisista kaikkein hedelmäisin. Oikein maistuva runko, joka kaipaisi takatuekseen tanakamman peräkärryn. Kuivuu olut sentään loppua kohti ja yleisvaikutelma on oikein miellyttävä. Juova, 3.7.2024.

Sonnisaari Niittäjä Pils



Ronskisti nimetty ja visualisoitu pils Oulusta, 5,0 %. Hybridihumalointi eli Magnum, Saphir ja Citra. Hyvin vaaleaa ja kirkasta. Hieman hedelmän tuoksua ehkä ruohoisuuden rinnalla. Maussa on rapeaa viljaisuutta, joka vaihtuu nopeasti rapeaksi katkeruudeksi. Loistokamaa, äärimmäinen juotavuus, crushabilityä, sessioitavuutta ja dokabiliteettiä löytyy. Makuja unohtamatta. Juova, 3.7.2024.



tiistai 2. heinäkuuta 2024

Itävalta - Turkki 1-2

Turkin kapteeni Çalhanoğlu pelikiellossa Leipzigissa, Rangnickin joukkueessa Grillitsch penkillä. Ensimmäisellä minuutilla Itävalta sai boksiin maalintekopaikan ja toisessa päässä Turkki otti kulmapotkun. Sen Itävallan puolustajat ja maalivahti Pentsch sähläsivät pallon Demiralille, joka rankaisi maalilla. Tämä siis alle 60 sekunnin. Itävalta innostui lisää ja sai pallon pomppimaan muutaman kerran Turkin maaliviivalle. Sitten peli hieman rauhoittui ja tasaantui. Turkki näytti hallitummalta kuin lievässä shokissa edelleen rynninyt Itävalta. Orkun Kökçü otti pelikiellon seuraavaan otteluun. Arda Güler yritti maalia keskiympyrästö. Tämä Pelén 1970 lanseeraama temppu on ollut suosittu näissä kisoissa, ei tosin onnistumisia. Toisin kuin Patrik Schick edellisessä turnauksessa. Itävalta joutui pitämään palloa, ei joukkueelle täysin optimaalinen tila ja tulosta ei syntynyt.


Tauon jälkeen Itävalta entistä päättäväisempi. Tilanteita maalintekoon syntyi toistuvasti. Arnautovicilla kaksi läpiajoa, ensimmäisen Mert Günok torjui, toinen ohi. Vastoin tapahtumia tunnin kohdalla Turkki sai kulmapotku. Demiral nousi nyt luukulla aivan omiin korkeuksiin, puski sieltä ja maalivahti Pentsch suolapatsaana. Toinen maali topparille. Peli ei vielä ratkennut. 66. minuutilla Itävallan omasta kulmasta Gregoritsch pisti pallon verkkoon. Koko loppuaika oli Turkin pyristelyä Itävallan yrittäessä tasoitusta. Turkki iski välillä vastaan. Leipzigin kaatosade viilensi tunteita. ArnautovićIlla vielä avopaikka viimeisillä sekunneilla, mutta Mert Günok venyi torjuntaan. Itävallan taktinen etevyys ei riittänyt, kun taidot loppui. David Alaban kanssa olisi voinut olla toisin. Nyt Turkki meni Hollantia vastaan neljännesfinaaliin.

Romania - Hollanti 0-3

Tunnetusti ihastuin hollantilaiseen jalkapalloon ensin Ajax Amsterdamin Euroopan Cupin finaaleissa ja sitten maajoukkueen esitykseen MM-kisoissa 1974. Sittemmin suosikkijoukkueena on käynyt naapurimaat Tanska ja Belgia Hollannin ollessa poissa kisoista. Lopullisen tuntuisesti menetin sitten uskon Hollantiin MM-kisoissa 2010. Kun joukkueen avainrooleissa pelasivat Nigel de Jongin, John Heitingan ja Mark van Bommelin kaltaiset väkivaltarikolliset, niin Cruyffin, Neeskensin, Krolin, van Hanegemin ja Rensenbrinkin perinnöstä ei ollut enää mitään jäljellä. Sittemmin Hollannin joukkueen otteissa on ollut nähtävissä parannusta, vaikka menestystä ei olekaan tullut. Niinpä jälleen näissä kisoissa Hollantia voinee pitää ykkössuosikkinani, vaikka pelaamisessa on ollut toivomisen varaa. 


Münchenissä nyt Romania vastassa. Koemanilla ollut vaikea löytää toimivaa kokoonpanoa, nyt oikealla laidalla Ajaxin Steven Bergwijn. Tasaista vääntöä alussa, sitten Hollanti sai otteen käsiinsä. Ei paljon tilanteita, mutta Romania täysin pois paikoilta. 20. minuutilla Simons vapautti vasemmalta Gakpon, joka ajoi boksiin ja käänsi etukulmasta sisään. Toinen maali oli lähellä De Vrij'n puskussa.


Hollanti oli tauon jälkeen täysin ylivoimainen. Maalintekopaikkoja luotiin tasaiseen tahtiin. Yhdessä vapaapotkutilanteessa Romania jätti muurista pötköttäjän pois ja Memphis veti heti muurin alta, vähän ohi. Ainakin kuusi selvää tekopaikkaa ennen kuin 83. minuutilla vaihtopelaaja Donyell Malen viimeisteli Gakpon hienon päätykuljetuksen jälkeen. Aivan lopussa Malen kuljetti itse pallon ylös ja viimeisteli loppunumerot.


Olari Trippin' On Spruce Tips



Istuin kaikessa rauhassa aftereilla Bierhaus Berlinissä, kun somesta huomasin, että Olari Konepaja nyt auki myös tiistaina. Tuli kiire siirtyä sinne ennen futismatsia. Harmittavasti taas tiskillä jonoa, aikaa kului. Uutuutena itselle Olarin kuusenkerkkäolut, 6,9 %, 82 IBU. Kultaista, lähes kirkasta, mukavan mausteinen maku, pirteää. Usein en ole kuusenkerkkiä maistanut tai erottanut oluessa, mutta nyt ne tuntuu reippaasti. Raikasta silti, hedelmäisyys tukee ja jälkimaku on todella pitkä. Sekin on pikemmin mausteinen kuin katkera. Ylivoimaisesti paras juomani kerkkäolut koskaan. Olarin Panimo Konepaja, 2.7.2024.

FrauGruber Pillow Talk



Baijerista tripla-IPA, 9,9 %, Citra, Amarillo, El Dorado ja BRU-1. Sameaa on ja sitruksen tuoksua nousee lasista. Hieman karamellinen, mutta silti kuivahko maku. Täyteläisyyttä on, mutta yllättävän suoraviivainen tapaus. Ei monipuolisempaa makukirjoa, mutta ihan hyvin toimii näinkin. Etkolla oli tarjolla samanniminen olut ensimmäisen koronakevään synkkyyden ytimessä. Bierhaus Berlin, 2.7.2024.



Pühaste Tuju Gymnastic Flies



Tarton ja Lappeenrannan laatupanimot värkänneet west coast IPAn, 6,9 , Simcoe, Chinook ja Nelson Sauvin. Melkein kirkas kultainen väri. Kuivaa maltaista olutta, jossa sitrustakin kohtuudella mukana. Chinookin pihka kyllä tuntuu. Lievä katkeruuskin. Ihan mukava kokonaisuus. Bierhaus Berlin, 2.7.2024.

Portugali - Slovenia 0-0 j.o., 3-0 rpk.

 Portugalilla Turkki-ottelun miehitys, Slovenia joutui nyt ottamaan Jure Balkovecin pakiksi, kun Janža pelikiellossa. Ottelu aloitettiin hiljaisella hetkellä Sportingin 70/80-lukujen hyökkääjän Manuel Fernandesin muistoksi. Slovenia on sympaattinen, mutta todella pieni maa, kyllä materiaaliero alkaa tällä tasolla jo näkyä. Portugali kuitenkin omalaatuisen apaattinen, tilanteita syntyi todella harvakseltaan. Supernilkki Cristiano Ronaldosta aika alkaa lopulta ajaa ohi, toistuvasti surkeita esityksiä. Heikko vapaapotku keskeltä, erityisen huono ponnistaminen Vitinhan keskitykseen ja sitten vielä avuttomampi vapaapotku vasemmalta. Portugalin penkiltä löytyisi taatusti terävämpää laatua. Ei Slovenia pystynyt uhkaamaan, Šeškon veto kaukaa suoraan maalivahdille. Puoliskon lopussa vielä Palhinhan skarpimpi vero vähän ohi. 


Toisella puoliskolla melko laiskaa tempoa. Slovenialla vastahyökkäyksistä muutama paikka, mutta ei todellisia ratkaisutilanteita. Cristianon seuraava vapaapotku hyvästä paikasta suoraan Oblakille. 61. minuutilla Šeško pääsi Pepen ohi läpiajoon, mutta heikko laukaus. 72. minuutilla Cristiano mokasi taas vapaapotkun. 89. minuutilla Cristianolla maalipaikka, Oblak torjui. Ja yliajalla Cristiano hukkasi kulmatilanteen rikkomalla Oblakia. 


Jatko-ottelussa sitten enemmän dramatiikkaa kuin varsinaisella peliajalla. 103. minuutilla Diogo Jota purjehti boksiin ja hankki pilkun. Cristiano onnistui mokaamaan senkin, Oblak torjui tolpan kautta. Oli upeaa nähdä pelin vastenmielisimmän hahmon itkua, vaikka Portugalille voiton tästä soisikin. Slovenian toppari Bijol otti pelikiellon. 109. minuutilla Cristiano rikkoi Oblakia. Slovenian valmentaja Matjaz Kek suoralla punaisella katsomoon. Pepe lahjoitti 115. minuutilla Šeškolle ottelun parhaan maalipaikan, täysin vapaasti läpi, aikaa oli, mutta Diogo Costa torjui. Pilkuille mentiin ja Diogo Costa torjui sitten siellä kaikkien kolmen slovenialaisen laukaukset. Cristiano, Bruno ja Bernardo saivat sisään, 3-0. Kisojen kannalta vähän parempi, että Ranska saa Portugalin vastaansa. Kaikesta huolimatta Slovenia olisi ollut heille liian "helppo". 


maanantai 1. heinäkuuta 2024

Ranska - Belgia 1-0

 Düsseldorfissa Ranskalta suhteellisen odotettu avausmiehitys ehkä Dembéléä lukuunottamatta, mukana puolustavampi Aurélien Tchouaméni. Belgialla isompi remontti, Tielemans, Trossard ja Mangala poissa, mukana hyökkäävämmät Carrasco, Openda ja Doku. Alkuvaiheet tasaista tunnustelevaa pallottelua, Ranska ehkä vähän hallitsevampi, mutta ei yhtään kunnon tilannetta. 24. minuutilla De Bruynen vapaapotku oli yllättää Maignonin. Adrien Rabiot otti pelikiellon mahdolliseen seuraavaan peliin. Carrascollakin kohtuullinen paikka, mutta puoliskon lopussa ote liukui Ranskalle. Thuram puski vähän ohi, samoin Tchouaménin laukaus. Hauskasti Doku yritti ottaa omassa päässä sitkeästi palloa pois Mbappélta, hyvä yritys, mutta kakkoseksi jäi. Kaikki kuitenkin auki ennen taukoa. 


Ranska jatkoi aktiivisempana, Tchouaménin laukaus kimposi Faesista, mutta Casteels torjui, myös Mbappén veto yli. 61. minuutilla Carrasco läpi, mutta Hernández esti. Lukakulla pienen kulman paikka. Saliban veto vähän ohi. Ranska tuntui koko ajan vahvemmalta. Vielä 83. minuutilla De Bruynella jonkinlainen tilanne, mutta Maignon torjui. Sitten tyypillinen ratkaisu 85. minuutilla, 25-vuotias vaihtohyökkääjä Randal Kolo Muani pääsi kääntämään laukaukseen, kimmahti 37-vuotiaan Vertonghenin jalasta maaliin. Selvä Vertonghenin virhe. Epätoivoista yritystä, mutta paljon parempaa paljon aiemmin olisi Belgian kannattanut tehdä. Belgian tämän sukupolven viimeinen inahdus, kyllä se oli nyt tässä. Ranska on vahva, tyylitön ja ikävä, jopa vastenmielinen, mutta vaikeasti voitettava. 


Olvi Tuplapukki 8,0 %



 Tölkin kyljessä lukee räyhäkkäästi Iisalmi Bock City. Vähän niin kuin Lahti Business City. Olvin Tuplapukki (8,5 %) on käsittääkseni ollut jo pitempään Alkon myydyin olut. En muista sitä koskaan juoneeni, ainakaan en ole blogiin siitä kirjoittanut. Nyt Olvi on sattuneesta syystä vesittänyt siitä maitokaupparajan alle mahtuvan version. Täysmallaslinjalle ei ole lähdetty, halvemmalla heikkolaatuisemmalla raaka-aineella tärkkelyksellä painetaan kustannuksia ja kuluttajan nautintoa alas sekä liikevoittoa ylös. Näyttää aika samanlaiselta kuin vahva Sandels, ehkä aavistuksen tummempaa. Tuoksussa on lievästi mallasta. Maku on kevyesti maltainen ja makea, ei juuri jälkimakua. Sokkomaistossa voisi olla vaikea erottaa Sandelsista. Ehkä jälkimaussa kuitenkin on jokin kiinnittyvämpi tarttumakohta, jotain nihkeyttä, ei katkeruutta. Jotain vähän pippuriin kääntyvää mausteisuutta myös. Ei nytkään alkoholin makua, mutta ei tämä oikein bockiksi käänny nytkään. Ehkä loppujen lopuksi aavistuksen maistuvampi kuin Sandels. 

Olvi Sandels 7,5 %




 Olvi lähetti viime viikolla uutuusnäytteitä hauskassa minimatkalaukussa/salkussa. American IPA ja Colorado Pale Ale ovat tulleet jo omallakin rahalla lunastettua, joten niistä ei enää sen enempää. Eversti Johan August Sandels on tuttu brändi jo pullonkeräysvuosilta 1970-luvulta ja ainakin kahta eri vahvuutta on tullut sittemmin juotua. Nyt sitten vedetään lakimuutoksen kunniaksi mittariin reilusti seiskapuoli. Huokeasta tärkkelyksestä pidetään kiinni Iisalmessa tässäkin vahvuudessa. Ilmeisesti olutta on ollut jo Alkonkin tarjonnassa, mutta eipä ole siellä osunut silmiin tai ylittänyt ostokynnystä.  Keskiruskeaa on, asianmukaisesta Oiva Toikan Krouvista kirkkaus ei röpelöinnin takaa erotu, mutta eiköhän tämä kirkasta ole. Tuoksu on maltainen. Maltainen ja makea on makukin, ei juuri jälkimakua. Ei mielestäni alkoholi pääse erityisemmin pistelemään, joten ei kannattane ihan viinalageriksi leimata. Ei tässä kyllä täysipainoisen bockin täyteläisyyttä ole, joten lokero lienee tylsästi vahva vaalea teollinen lager. Tuskinpa tulee kuitenkaan ostettua maitokaupastakaan.     

RPS Tropical Thunder Juicy Lager


 Ari Nyfors toi tämän oluen jo toukokuun puolivälissä suoraan Kuopion panimolta ennen Bostonin keikkaa. Olut oli kuitenkin menossa kohta Alkoon ja oli toivomus, ettei arviota julkaista ennen sitä. Sittemmin laki on jo muuttunut ja tätäkin olutta näköjään ollut jo maitokaupoissa myynnissä. 6,5 %, mehuinen lager, Mosaic ja Sabro. Keskiruskeaa, kirkasta. Kohtuullisesti nousee hedelmäistä aromia. Maussa on ananaksen ja herukan vivahteita mallasrungon kyljessä ja katkeruuttakin yllättävän paljon. Periaatteessa muistuttaa konseptiltaan vähän Hagströmin uutta NZ Pilsiä, sama vahvuus, pohjahiiva ja vieläpä samantapainen adjektiivi juicy/fruity. Jenkkihumalat kylläkin ja vieläpä Sabro, jota en kovin trooppiseksi kuvailisi. Eroja löytyy muutenkin, varsinkin katkeruuden määrässä, mutta myös aromeja ja raikkautta mielestäni on Hagströmissä enemmän. Mielenkiintoinen olut kyllä tämäkin. 

Espanja - Georgia 4-1

 Espanja aloitti Kölnissä kovalla tempolla ja kovalla myllytyksellä Georgian maalilla. mutta tähtimaalivahti Mamardašvili piti joukkuettaan hengissä taidolla ja tuurilla. Ensimmäinen vastahyökkäys Georgialta 18. minuutilla ja heti helähti. Kakabadze ajoi oikealta läpi ja keskitti maalille, Le Normand ohjasi omaan maaliin Kvaratskhelian ahdistellessa vieressä. Espanja hieman häkeltyi, mutta jatkoi hallintaansa. Georgia sai silti uusiakin hyökkäyksiä. 39. minuutilla sitten tasoitus, Williams syötti, Rodri kiskoi 16 metristä alanurkkaan. Morata oli paitsiossa, mutta ei osallistunut peliin.

 

Georgia tuli tauolta ehkä ylilatautuneena. Mikautadze yritti heti läpi melko epätoivoisesti, sitten Kvaratskhelia kiskoi omalta puoliskolta kohti maalia, vähän ohi. Se olisi voinut vielä kääntää pelin, mutta sitten Espanja jauhoi väistämättä ohi. Yamalin vapaapotkun Mamardašvili torjui, mutta pallo ajautui takaisin 16-vuotiaalle, jonka tarkasta keskityksestä Fabián Ruiz pukkasi läheltä maalin. Kvaratskhelia vielä vapautti Tsitaišvilin, mutta heikko laukaus etukulmasta ohi. Lopullinen ratkaisu noin 75. minuutilla pelin aaltoillessa päästä päähän. Yamalin vedosta georgialainen omaan maaliin, mutta paitsio. Georgia kävi hyökkäämässä toisessa päässä, mutta Espanja purki Nico Williams Jr.:lle, joka ohitti puolustajan ja iski pallon maalin kattoon. Vaihtomies Dani Olmo teki vielä neljännen. Williams taas ottelun paras. Monipuolinen näytös Espanjalta, mutta neljännesfinaalissa Saksa on Georgiaa vaikeampi vastus.