Kolmas osa Lehanen historiallisessa trilogiassa vuodelta 2015. Pääosassa Live By Nightin tapaan irlantilaisgangsteri Joe Coughlin, joka yrittää nyt tehdä liiketoimistaan laillisempia, mutta toimii silti rikollisorganisaation consiglierena Floridan Tampan Ybor Cityssä toisen maailmansodan aikaan. Jonkin verran takaumia ja viittauksia aikaisempiin romaaneihin, mutta pääosin tapahtumat sijoittuvat alkuvuoteen 1943. Tämä on paljon pienimuotoisempi romaani kuin edeltävät osat, mutta sitäkin intensiivisempi. Alkupuolella on pientä rutiinimaisuutta Lehanen otteessa, vaikka kieli on edelleen loistavaa ja tarina etenee kuin raiteilla. Dialogi on iskevää ja ehkä lakonisempaakin kuin Lehanella yleensä. Jälkipuoliskolla mies pääsee sitten parhaaseen vauhtiinsa ja kohtalonomainen toiminnallisuus kohoaa lähes shakespearemaisiin mittoihin.
Kannen mainostarrassa Stephen King pitää tätä parhaana gangsteriromaanina sitten The Godfatherin. King on mainostanut kollegojaan usein, mutta ainakin kerran mies osui täysosumaan: "After finishing Glitz I went out to the bookstore and bought everything by Elmore Leonard I could find". Tällä kertaa King saattaa myös osua maaliin, loppupuolen dramaattisimmissa käänteissä on sellainen vääntö, jota ei Puzon ja Coppolan päivien ole nähty. Lehane ei anna periksi, hän on edelleen amerikkalaisen kirjallisuuden huipulla, vaikka tämä ei ehkä uran kovin saavutus olekaan. Mutta se johtuu vain siitä, että mies on jo niin monta mestariteosta kirjoittanut. Elegantti ja eleginen lopetus Havannan kadulla tässä romaanissa saattaa olla Lehanen uran paras.
Lehanen suuruus tulee nyt selvimmin ilmi harhanäkyjä näkevän stressaantuneen Coughlinin käydessä lääkärintarkastuksessa. Sen kuluessa Lehane kertoo italicsilla lääkärin oman tarinan muutamalla tiheällä kappaleella. Se tarina on niin hieno, että siitä voisi tehdä oman romaaninsa. Lehanella on varaa, kuten kirjan mottoon siteeratulla Bruce Springsteenillä, tuhlata timanttisia tarinoita pieniin tukirooleihin.
Pari pientä Suomi-viittausta, mafiapäällikön viinalle persona henkivartijana toimii mies nimeltä George The Finn ja muinaisella persialaiskuninkaalla Dareios I:llä oli Lehanen kertoman mukaan skyyttien vastaisella sotaretkellään riesana suomalainen heimo, joka harrasti kannibalismia. Netistä löytyy asialle vahvistusta, kyseessä on mordvalaisiin yhdistetyt ns. androphagit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti