lauantai 10. helmikuuta 2018

Toppling Goliath Hopsmack!

Toppling Goliath on kovamaineinen panimo Iowasta. Keskilännen Iowa on melko syrjässä ja panimon kotipaikka Decorah on melko syrjäinen pikkukylä sielläkin, aivan osavaltion koilliskulmassa. Vuonna 2010 kävin melko lähellä, kun ajoin Minneapolisista Wisconsinin pääkaupunkiin Madisoniin. Mielessä oli ottaa ns. osavaltiopiste Iowasta, mutta en löytänyt sopivaa olutbaaria juuri tuosta Iowan koilliskulmasta. Toppling Goliath näköjään on ollut jo silloin toiminnassa, mutta panimobaari ei vielä ollut auennut. Lounasolueksi valikoitui sitten Wisconsinin puolelta Reedsburgin käpykylän Corner Pubin erinomainen IPA.

En ole muuallakaan Toppling Goliathiin törmännyt, mutta nyt yllättäen Alkon listoille kaksi olutta ilmaantui. Maahantuojana Craft & Cask, pullokokona ns. bomber, 65 cl. Hopsmack on IPA, 7,1%. Erinomaisen informatiivisesti suomenkielisessä lisätarrassa kerrottu pullotuspäiväksi 27.9.2017. Se on IPAlle korkea ikä, valitettavasti.  Alkuperäisessä etiketissä ei ole alkoholivahvuutta, mutta tekstissä puhutaan Double IPAsta. Ratebeerissä vahvuudeksi on mainittu 8% ja IBU-lukemaksi hillitön 175. Panimon omilla sivuilla 7,7% ja 100 IBU. 

Samea keltainen ulkonäkö, kuohkea vaahto. Tuoksu on olemassa, raikasta sitrusta sieltä pukkaa, yllättävän voimakkaasti. Maku on sitruksinen, kuivaa appelsiinia, mandariinia, greippiäkin. Hiilihappoa on keskitasoisesti, tuntuu sopivan tähän hyvin. Maltaan ote tuntuu. Kuiva sitrushedelmän vaalean sidosaineksen maku muuttuu vähitellen takapäässä katkerammaksi, tosin kovin iso peräkärry ei ole. Ehkä tässäkin on modernia NEIPAisuutta, johon kyllä kunnon katkeruudenkin voi tehdä. Yllättävän raikasta, yllättävän hyvää siis. Tuoreena tässä varmaankin olisi tajunnanräjäyttäjän aineksia. Ostopaikka Alkon verkkokauppa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Erinomaisen informatiivisesti suomenkielisessä lisätarrassa kerrottu pullotuspäiväksi 27.9.2017. Se on IPAlle korkea ikä, valitettavasti."

Vähän ristiriitainen kommentti ottaen huomioon sen että koko oluttyyli on aikoinaan kehitetty juurikin siksi että se säilyisi pitkään. ;)

Ari Juntunen kirjoitti...

Tuo on tavallaan totta, mutta moderni amerikkalainen IPA on erityylinen olut kuin historiallinen brittityyli. On harmi, että se nimettiin samaksi. West coast IPAssa aromihumalointi on oleellista ja se alkaa heiketä heti valmistumisen jälkeen.