keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Stallhagen BlueberryKajaanissa marraskuinen sää, tuulinen kylmä sade, +9 C. Yllättävä olutlöytö ns. Luotikujalta. Kajaanissa suunnilleen puolet kaupungin baareista sijaitsee merkillisellä verenpunaisella, karulla, usein ikävästi haisevalla kujalla Kauppakadun ja Välikadun välissä. En muista koskaan törmänneeni vastaavaan alueeseen missään. Nimensä kuja on saanut arvattavasti säännöllisistä tulitaisteluista. Baron on perusbaarin näköinen paikka, jossa kuitenkin kohtuullisen hyvä oluttarjonta. Mustikkaolut Ahvenanmaalta on melko neutraali, mallas heikoissa kantimissa, mutta marjaisuutta kyllä hieman maistuu. Jälkimaussa nahkeutta, mustikan maku tässä vaiheessa hieman tarkentuu, mutta aika esanssinen ja laiha lopputulos on. Takavuosina törmäsin USA:n koillisosissa raskaalla kädellä maustettuihin mustikkaoluisiin, jotka eivät tosin nekään erityisemmin ilahduttaneet. Kajaani, Baron, 17.7.2013.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Takavuosina törmäsin USA:n koillisosissa raskaalla kädellä maustettuihin mustikkaoluisiin, jotka eivät tosin nekään erityisemmin ilahduttaneet."

USA:n blueberry, eli oikeammin suomeksi pensasmustikka, oletan. Meidän kotoinen mustikkamme ei nimittäin käänny blueberryksi, vaan bilberryksi. Kyseessä kun on aivan eri marja, vaikka sukua ovatkin.

Tämä on todella yleinen erhe, joka on monille tuttu jo peruskoulun oppitunteja riivaavasta käännösvirheestä.

Ari Juntunen kirjoitti...

Olen ennenkin sotkeutunut marjojen nimiin. Koska ahvenanmaalainen valmistaja käyttää oluessa blueberry-nimeä, niin onko käytetyt marjat todellisuudessa sitten amerikkalaisia pensasmustikoita?

Anonyymi kirjoitti...

"Koska ahvenanmaalainen valmistaja käyttää oluessa blueberry-nimeä, niin onko käytetyt marjat todellisuudessa sitten amerikkalaisia pensasmustikoita?"

Varmaankin ihan tavallisia mustikoita. Nimi kun käytännössä aina käännetään väärin täällä päin. Noh, ei se ehkä ole niin justiinsa.