lauantai 26. joulukuuta 2020

Preston Sturges: Sullivan's Travels


Screwball meets chain gang! Olen nähnyt tämän Preston Sturgesin tunnetuimman elokuvan niin usein, että yllätyin, kun en blogista löytänyt arviota siitä. Täytynee uskoa, että vuoden 2007 jälkeen en siis ole leffaa nähnyt. Blogista löytyy The Palm Beach Storyn arvio lokakuulta 2007 tästä samasta DVD-boksista. Luultavasti olen katsonut sen silloin virittäytyessä tammikuun 2008 Floridan turneeseen. Boksi on ilmestynyt 2005, joten ainakin kerran olen siis Sullivan's Travelsinkin nähnyt 2005-2007 välillä. 

Nimi on tietysti sanaleikki Jonathan Swiftin Gulliverin matkoihin ja elokuva valmistui 1941 heti superlatiivisen The Lady Even jälkeen. Komediallinen metaelokuva Hollywoodista sosiaaliseen omatuntoon yhdistettynä. 18-vuotias Veronica Lake ilmaantui kuvauksiin kuudetta kuukautta raskaana aiheuttaen Sturgesissa raivokohtauksen. Valtavaksi seksisymboliksi nopeasti kohonnut Lake on siis tässä ennen Alan Ladd -kollaboraatioita, mutta läpimurto tapahtui jo edellisessä elokuvassa, Mitchell Leisenin I Wanted Wings. Laken rooliin olivat ehdolla sekä Barbara Stanwyck että Frances Farmer. Sturgesin käsikirjoitukseen on ilmeisesti vaikuttanut John Garfieldin (lyhyt) ura junahobona 1930-luvulla. Tuleva suurmestari Anthony Mann oli tässä apulaisohjaaja.  

Hurja action-avaus junassa, sitten nopeaa konekivääridialogia. Farssimaista toiminnallisuutta, Paramountin tähtiohjaaja Ernst Lubitsch mainitaan useita kertoja. Päähenkilö on Joel McCrean esittämä elokuvaohjaaja, joka haluaa tehdä teoksen nimeltä O Brother Where Art Thou?, jonka sitten lopulta Coen-veljekset toteuttivat 2000. Jostain syystä en ole arvioinut sitäkään blogiin. Ehkä tämä elokuva ei sittenkään ole Sturgesin parhaita, absurdismi jää sivuun hädänalaisten kohtaloa kommentoidessa. Luokkaretkeilyssä on hitaampikin rytmi kuin Sturgesillä yleensä. Sentimentoa tulee liikaa. Kunnianosoitus Disneyn Pluto-animaatiolle on silti kestävää tasoa. Todellakin nyt nähtynä pieni pettymys, The Lady Eve on paljon pakottomampi, rennompi, hauskempi, nautittavampi ja parempi teos. Mutta onhan tämäkin mahtava.

Ei kommentteja: