sunnuntai 22. joulukuuta 2024

Guillaume Musso: Tyttö ja yö


 Kiinnostuin tästä kirjasta, kun luin ylistävän arvion Musson uusimmasta kolmannesta suomennoksesta. Tyttö ja yö on Musson ensimmäinen suomennos, mutta ei esikoisteos, ei lähellekään. Antibes'ssa 1974 syntynyt kirjailija julkaisi 15 romaania ennen tätä teosta vuodelta 2018. Romaanin kertoja on Antibes'ssa 1974 syntynyt kirjailija, joten metatasoja kasataan oikein kunnolla. Teos on jonkinlainen dekkari tai trilleri, tapahtuu pääosin kahdessa aikatasossa 1992 ja 2017, sijoittuu Antibesiin tai oikeastaan enimmäkseen läheiseen teknologiakylään Sophia Antipolisiin. Kertoja ei ole luotettava, ei ainakaan kerro heti kaikkea. Juoni on monipolvinen, runsaasti uusia käänteitä ja uusia henkilöhahmojakin tipahtelee vähitellen isompiin rooleihin. Tyylilaji on hyvin samantyyppinen kuin toisen ranskankielisen bestselleristin Joël Dickerin teoksissa. Dickerin tapaan Musson ensimmäiset teokset sijoittuivat USA:an. Anna Nurmisen suomennos rullaa mukavasti, pientä cliffhangeria on lähes jokaisen luvun lopussa. Viittauksia on runsaasti erinäisiin kulttuuriteoksiin, niistä on jopa luettelo romaanin lopussa. Musso saa kyllä pidettyä paketin pääosin kasassa, mutta varsinaisen tarinan jälkeen niputetut epilogit tuntuvat selittelyltä ja liian helpoilta ratkaisuilta. Viihtyvyyttä teoksessa on ja myyntimenestystä ei tarvitse ihmetellä. Ei tämä silti erityisemmin rohkaise tutustumaan Musson tuotantoon laajemmin. 

Henkilökohtaisesti tässä romaanissa kiinnosti eniten sijoittuminen Sophia Antipolisiin. Osallistuin 00-luvulla telecom-alan standardisointiin, erityisesti European Telecommunications Standards Instituten (ETSI) 3GPP-ryhmän kokouksiin. ETSIn päämaja on Sophia Antipolisissa ja olisi ollut mahdollisuus käydä usein siellä. Mutta koskaan en siellä käynyt, teknologiakylän sijainti vaikutti tylsältä. Vaikka Antibes ja Nice ovat lähellä, niin kokousten aikana olisi ollut hankala piipahtaa niissä. Siispä valitsin aina kiinnostavampia kokouspaikkoja kuten Lissabon, Heidelberg, Washington DC, Boston, Denver, Phoenix ja Vancouver. Musson romaanissa on kohtuullisen hyvin paikallisväriä ja miljöötuntumaa, mutta eipä Sophia Antipolis nyt lukemisen jälkeenkään vaikuta vierailemisen arvoiselta.  


keskiviikko 18. joulukuuta 2024

Olari Mouth Smasher


Vielä kotimatkalla koukkaus Konepajan panimon taproomiin. Nyt growlerissa tarjolla NEIPAa, 6,7 %, 50 IBU, Citra, Vic Secret ja Elani.  Oikein hyvännäköistä, monimuotoista hedelmäisyyttä tuoksussa, hyvinkin raikkaasti. Kuivaa mehuisuutta maussa, täyteläistä, kuohkeaa. IBU-lukema antoi odottaa kohtuullista kärryä ja kyllähän sieltä pienehkö sellainen rullaileekin perässä. Tykkään enemmän kuin eilisestä Juicysta, pehmeyttä ja tasapainoa hyvin. Aivan Olarin tuotannon kärkeen tällä ei ehkä vielä kuitenkaan ylletä. Olarin Panimo Konepaja, 18.12.2024.

Messorem Temporalis #0024



Kanadasta TIPA, hyvin kaunis on tämäkin. 10,2 %, Citra, Nelson Sauvin, Vic Secret. Hieman edellistä neutraalimpi tuoksu. Yllättävän kuivaa, mausteista mehuisuutta. Persoonallisuutta irtoaa, todella kuivaa varsinkin tähän vahvuuteen suhteutettuna, oikein näppärää. Kovin kummoinen peräkärry ei ole kytkettynä, mutta se oli odotettavissa. Tältä panimolta ei ole tainnut keskinkertaista tavaraa tullutkaan vastaan. Juova, 18.12.2024.

Garage Parish Echo Scatter



Barcelonan ja Louisianan panimoiden yhteisponnistus. 8,0 %, Citraa eri muodoissa, kaunis ulkonäkö. Tanakkaa ananastuoksua. Makeaa trooppista makua, aprikoosia, persikkaa, passionia. Kuivuu hieman lämmetessään, hyvin mehuista tämä on. Ei katkeruutta. Ei täysin kolahtanut, raikkautta olisi voinut olla enemmän. Juova, 18.12.2024.

Václav Single Hop Lab Ležák #3 Styrian Kolibri



Tuntematon sopimusvalmistaja Tšekistä, valmistettu Sami Ylävaaran mukaan Kladnossa. 4,8 %, 33 IBUa, slovenialainen humala sinkkuroolissa. Lievästi utuinen, kullankeltainen. Ruohoinen ja maltainen, mutta jokin lievä sivumaku sivussa. Voisi olla diasetyyliä, mutta tuntuu enemmän navettaiselta funkysuudelta. Ei se paljoa häiritse, mutta tuntuu kuitenkin. Hyvin kuiva runko, reippaasti katkeruuttakin.  Jos olisi puhdas, niin huippukamaa. Harmittava tapaus. Juova, 18.12.2024.

tiistai 17. joulukuuta 2024

Olari So You Like It Juicy?



Konepajan hanaan tuli vielä sopivasti uusi NEIPA, Emerald Spire ja Nelson Sauvin, 6,9 %, 50 IBU. Todella sameaa. Hieman kirpeä tuoksu. Täyteläinen, runsas, mehuinen, kuiva silti. Katkeruus tuntuu näissä oloissa todella voimakkaalta. Ehkä jotain raakuutta tässä vielä on, voisi olla pehmeämpää. Oikein ryhdikästä, mutta ei tunnu aivan yhtä viimeistellyltä kuin edelliset kaksi west coastia. Hanna Montonen kiihdytteli isossa salissa taas bingoa, mutta sulattelin vielä viimeviikkoista ekstreemikokemusta ja pysyin baarin puolella. Olarin Panimo Konepaja, 17.12.2024.

Olari Area 21 9th Anniversary Edition



Tätäkin olutta oli jo viime viikolla tarjolla, mutta vasta köymistankista. Nyt sitten valmista, West Coast Haze IPA, 6,3 %, 84 IBU. Siis yhden yksikön vähemmän katkera kuin Dayz. Tosiaan selvästi sameaa, mutta ei voimakkaasti. Tuoksu on hieman trooppisempi kuin edellisessä, muuten samoja aineksia männynpihkaa myöten. Lievää saippuaista karamellia ensipuraisussa, saattoi olla jokin hedelmäfleivorikin, ei epämiellyttävä. Nyt runko on todellakin hieman hoikempi, joten katkeruus rynnäköi päälle sitäkin rouheammin. Nyt on kyllä melko dynaaminen duo käsillä. Pienten horjahtelujen jälkeen akti on taas kasassa ja priimaa pukkaa ulos. Olarin Panimo Konepaja, 17.12.2024.


PS. Aki Uutela maistatti käymistankista suunnittelemaansa pilsiä, 4,9 %, Saaz. Ruohoa ja mallasta tuoksussa. Täyteläinen herkullinen runko ja todella tuntuva katkeruus. Nyt on kovaa tulossa, aivan superlatiivista.

Olari Dayz Of Old 8.0



Maistelin tätä Olarin uutta west coast IPAa viime viikon pikkujoulussa, mutta en malttanut arviota kirjoittaa sosiaalisessa tilanteessa. 6,5 %, 85 IBU. Citra, Simcoe, Columbus, Amarillo. Kirkas, ruskea, hyvä vaalea vaahto. Sitruksinen ja pihkainen tuoksu. Maussa on hyvin tasapainoisesti maltaisuutta, pihkaisuutta, sitrusta ja nopeasti päällekäyvää katkeruutta. Monimuotoista ja puhdasta, parempaa west coastia ei Suomessa tee nyt kukaan muu. Ja kuten panimo itse elvistelee: "katkeroa sen verran, että tietää vielä seuraavana päivänä juoneensa IPAa". Olarin Panimo Konepaja, 17.12.2024.

maanantai 16. joulukuuta 2024

Verdant Fidens 10 Years


Eilen oli Ruttopuistossa Verdantin juhlaoluista tarjolla Green Cheek -versio. Nyt sitten Puotilassa Fidens-variaatio. Tässä 8,0 %, Citra, Nelson Sauvin, myös kokeellinen NZ-lajike NZH-106. Sameaa on, varsin makea trooppinen tuoksu. Makukin on lähes karamellinen, mutta kyllä hedelmäiset vivahteet ottavat hallinnan. Täyteläistä, maistuvaa ja miellyttävää. Verdantin juhlia haluttaisi jatkaakin. Pikkulintu, 16.12.2024.


Kanava Sahti


Vääksystä punaruskeaa sahtia, 8,5 %. Hämeenkosken Ranch Breweryn Erno Ruusunen ja jättimallastamo Viking Malt mukana suunnittelussa. Hyvin makea karamellinen tuoksu, banaania myös. Maussa banaanimaisuutta myös, mutta myös kuivempaa maltaista tai talkkunaista otetta. Kypsää hedelmää, luumua tai persikkaa. Ei huono, paljon imelämpiäkin tuotoksia on tullut vastaan. Hyvä juotavuus, monimuotoisuutta silti myös. Pikkulintu, 16.12.2024.

Bad Seed Christmas Unicorn


Tilasin hieman hätäisesti tätä tanskalaista joulujuomaa. En huomannut, että appelsiininkuorta lisätty tuotteeseen. 5,5 %, Citra, Amarillo, Falconer's Flight ja Ekuanot. Sameaa, sitrustuoksua on tuntuvasti. Melko pehmeää, hedelmäistä, ei kovin täyteläistä. Kevyttä ja raikasta janojuomaa, onneksi lisäaineet eivät erityisemmin sotke kokonaisuutta. Pikkulintu, 16.12.2024.

Sonne Sonnen Bock


Kävin noutamassa yhden romaanin Myllypuron kirjastosta. Näin lähellä liikkuessa en voinut jättää käymättä Puotilan Pikkulinnussa. Bambergin kupeesta Bischbergistä bockia. Sonne-panimolta olen aiemmin juonut Bambergin Zapfhahnissa Urtyp Helliä. 6,8 %, kirkasta, kultaista. Täyteläistä, hieman makeaa, öljyinen, kevyt katkeruus. Oikein näppärää suoraviivaista menoa. Pikkulintu, 16.12.2024.

sunnuntai 15. joulukuuta 2024

Verdant Green Cheek 10 Years


Cornwallin Verdant on kai tehnyt jo useita oluita olemassaolonsa tasavuotisen keston juhlistamiseksi. Tässä kumppanina kalifornialainen Green Cheek Beer Company, johon olen aiemmin törmännyt Clearwaterin kollaboraattorina. 8,4 %, Citra, Nectaron ja Riwaka. Sameaa, hyvä ulkonäkö. Viidakon trooppiset hedelmät aromeissa esillä. Ananasta, mangoa, aprikoosia ja melonia varsin tiheästi täyteläisessä maussa. Toimii hyvin, kuivuu hieman, ei kyllä varsinaista katkeruutta. Mutta oikein näppärää juomaa. Pikkulintu Ruttopuisto, 15.12.2024.







Anderson's Hazy Reindeer


Tartosta vahvaa NZ-heiziä, 7,9 %, Nelson Sauvin, Riwaka, Motueka. Hyvä ulkonäkö, trooppista ulkonäköä tuoksussa. Makeahko ensituntuma maussa, ei kovin intensiivinen. Erinomainen juotavuus kuitenkin ja puhdasta hillittyä olutta. Jälkimaku jää kuitenkin olemattomaksi. Luulin jo juoneeni tätä aiemmin, mutta ei blogista arviota löydy. Varmaan tätä olisi ollut tarjolla äskeisellä Draft & Craft -risteilylläkin. Pikkulintu Ruttopuisto, 15.12.2024.

Tuju Tit



After cinema -oluena Lappeenrannasta English IPA, 6,0 %. Tehty tilaustyönä Pikkulinnuille, lintuteemana nyt talitiaisen ääntely Tuju-mielikuvitukseen liittyen. Toteutettu tietysti Kenny Everett -tyyliin parhaalla mahdollisella maulla. Keskiruskea, hieman samea. Maltainen tuoksu. Maku on keksinen, maltainen, yleishedelmäinen. Ei varsinkaan sitrusta. Varsin täyteläinen, mutta hyvä juotavuus silti. Kevyesti asiaankuuluvaa katkeruutta. Pikkulintu Ruttopuisto, 15.12.2024.

Mika Kaurismäki: Arvottomat, teatteriversio


Olen nähnyt Arvottomat varmaan ainakin 20 kertaa, mutta teatterissa tuskin ensi-iltaviikon 1982 jälkeen. Se oli varmaan Oulun Rio silloin. Nyt osui kohdalle erikoisnäytös Orionissa, kun Pirkanmaan Elokuvakeskuksen uudet kopiot ovat levityksessä. Paikalla jopa näyttelijästarat Pirkko Hämäläinen ja Juuso Hirvikangas sekä kirjan Arvottomista kesällä julkistaneet Mikko Mattila ja Raija Talvio. Suhteellisen paljon jengiä, mutta ei täyttä kuten oletin. Takanani istuvassa miesseurueessa todettiin jonkun tehneen Hagström-bissenkin. Ujona poikana en viitsinyt kääntyä kommentoimaan asiaa. Erikoisvieraat kommentoivat elokuvaa noin 20 minuuttia ennen esitystä. Helikopterikohtauksesta todettiin, että sellaista ei enää nykyään voisi tehdä. Itse leffa oli sellainen kuin se nykyään nähtynä on, ei ehkä uusia sävyjä isolla kankaalla. Toki yleisön reaktiot koomiseen dialogiin hienoja. Hagström-nimi mainitaan Esko Nikkarin hahmon kohdalla varsin myöhäisessä kohtaa leffaa. Tarkoitus oli mennä leffan jälkeen lyhyesti juttelemaan Raija Talvion kanssa Hagström-oluesta, koska häneen oltiin sähköpostiyhteydessä kirjan teon aikana. Sinnittelin leffan loppuun hillittömän vessahädän kanssa ja sitten Orionin aulassa oli jo jonoa vessoihin. Epätoivoisena pakenin paikalta Angleterreen, joka oli tietysti sunnuntaina kiinni. Sieltä sitten paniikissa Lönnrotinkadun Pikkulintuun, jonka saniteettitiloihin ehdin aivan viime hetkillä. Mutta kun ajauduin näin pitkälle Orionista, niin Hagström-keskustelut jäivät käymättä. Jäin tänne after cinema -oluelle.

lauantai 14. joulukuuta 2024

Little Rain The Bad Touch



Päivän toinen olut Barcelonasta, 6,8 %, Simcoe, Idaho 7 ja HBC 1019. Viimeisimmästä en ole kuullutkaan, aika iso numero jo menossa. Sameaa heiziä taas kyseessä. Trooppishedelmäinen tuoksu, kuinkas muutenkaan. Maussa hieman sitrustakin, suhteellisen ohuesti, ei kovin täyteläinen olut. Katkeruus puuttuu, jää aika keskinkertaiseksi. Oluthuone Haka, 14.12.2024. 

Turning Point Beer $Texas



Hakan jenkkiuutuuksista oli jo WeldWerksin ja Equilibriumin oluet ryystetty kuiviin. Turning Point Leedsin läheltä on tuttu, mutta lähes samanniminen (koko nimi siis Turning Point Beer) panimo näköjään myös Bedfordissa Texasissa Dallasin ja Fort Worthin välillä. 8,2 %, 58 IBU, El Dorado, Hallertau Blanc ja HBC 431. Sameaa, mutta ei läpitunkemattomasti. Ei kovin raikas tuoksu. Appelsiinia maussa, hieman mausteisuutta, ei tunnu kovin puhtaalta. Ei paljoa katkeruuttakaan. Suhteellisen vaatimaton kokonaisuus. Oluthuone Haka, 14.12.2024.

Folkingebrew Cryo Overture


Tripla-IPA Groningenista, 10,0 %, cryo-käsiteltyjä humalia varmaan käytössä. Sameaa, suhteellisen neutraali tuoksu. Maussa hedelmäisyyttä monipuolisesti, enemmän makeaa mangoa, passionia ja hunajamelonia. Puhdasta mehuisuutta taas, alkoholi peittyy hyvin, mutta peräkärry on kytkemättä tässäkin. Juova, 14.12.2024.

Mallassepät Out Of Line



Turvesavuinen wee heavy Naantalista, 8,0 %. Savua tuoksussa. Maussakin huomattavasti, tämä menee lähes rauchin puolelle. Mallasta tietysti myös, katkeruutta vähemmän. Näin savuista skottilaista en ole pitkään aikaan juonut, mutta hyväähän tämä tietysti on. Juova, 14.12.2024. 

Garage Fidens Spectral Fragments



Adventtisohjossa kyntäen Kaisaniemeen. Barcelonan ja Albanyn ykköspanimoiden yhteistuplaheizi. 9,0 %, Citra, Motueka ja Rakau. Sameaa, hyvä väri. Täyteläinen mehuinen maku, kuivaa, mutta ei katkeruutta. Pehmeät trooppiset hedelmät hallitsevat. Ei virheitä, kaikki kunnossa, mutta ei kyllä mitään persoonallisempaakaan. Juova, 14.12.2024.

Factory Eternal Motion


Keskiviikkona Keravalla käydessämme Hagströmiä keittämässä saimme paluumatkaevääksi uunituoretta Factoryn TIPAa. 9,5 %, Citra, Nelson Sauvin, Mosaic, El Dorado. Pienellä viiveellä ehdin nyt tuotetta maistamaan. Ulkonäkö tietysti sellainen kuin pitääkin, vaaleankeltainen ja läpitunkemattoman samea. Äärimmäisen intensiivinen trooppishedelmäinen tuoksu. Maku on täyteläisen mehuinen, nektarinenkin. Se kuivuu edetessään, lievää katkeruutta, mutta ei kuitenkaan varsinaista peräkärryä. Kyllähän Jirka Ordén on hionut tämän tyylin huippuunsa. Kaikki on kunnossa, varsinkaan alkoholi ei tule esiin millään tavalla. 

Draft & Craft Cruise, 2. päivä








































Olin ilmoittautunut päivän aikana laivalla järjestettäviin olutaiheisiin masterclass-tilaisuuksiin, joten ei aikaa käydä Tukholman  keskustassa. Vähän hankalaa se Värtan satamasta onkin, kun tunnelbana-asemakaan ei ihan vieressä. Odotellessa otin laivan kahviossa Pühasten Pootsmania, laivayhtiölle tehtyä lageria, 4,8 %. Pehmeää, melko täyteläistä. Maltaista perusbisseä, ei juuri katkeruutta.


Põhjalan panimon taustoista ja varsinkin tynnyrikypsytetyistä oluista kertoi nykyinen sujuvasanainen pääpanija Martin Vahtra. En muista ennen kuulleeni, että nykyinen panimorakennus on entinen sukelluvenetehdas. Suosittu istunto, 18 osallistujaa. Homman käyntiin imperial porterilla More Than Amber, 13,0 %., kaksi vuotta konjakkitynnyreissä kypsynyt. Musta, tammen tuoksua, kuivahkot aromit. Maku on makeampi, sherryinen, täyteläinen. Luumua, rusinaa, monimuotoisuutta. Mausteisuuttakin, mutta pehmeää ja miellyttävää.


Virvatuli on vermutti- ja skottiviskiastioissa kypsynyt imperial gruit. Sama koostumus siis kuin Rob Roy -cocktailissa. 13,0 %, yrttejä ja muita lisäaineita runsaasti mukana. Ruskea, todellakin rttinen tuoksu. Mausteinen makeahko maku. Ei niin pehmeä kuin edellinen. Silti oikein miellyttävä. Lämmetessä pehmeneekin. The Cherry Of My Eye on norjalaisen Lindheimin kanssa tehty imperial sour ale, 10,0 %. Samppanjatynnyrikypsytys, kirsikkaa ja omenaa. Punertava, hapan ja kirsikkainen tuoksu. Melko hapan maku, kevyesti marjainen. Kuivaa, tiukka jälkimaku. Ei muistuta kriekiä. Mineraalisuutta tulee ehkä samppanjasta. Happamuus ei kovin miellyttävää. 


Moonlit Nights on Salted Caramel Strong ale. 12,0 % ja 15 kuukautta tammessa. Melkein musta, puuta tuoksussa. Monimuotoinen makeahko maku. Lakritsaa, mutta ei salmiakkia. Tavallaan hieno, mutta vaikea saada otetta. Ei liian imelä. Lämmetessä pehmeytyy tämäkin. Lopuksi Dark Engineering, 14,0 %. Imperial Oatmeal Stout. Kollaboraattorina hollantilainen Moersleutel ja Kyrön ruisviskitynnyri astiana. Musta runko, beige vaahto. Täyteläinen, puinen tuoksu. Makea, pehmeä, lämmittävää. Vaniljainen, hyvä juotavuus. Ei liian makea, aika vakuuttava. Martinin oma suosikki ja oli minustakin istunnon paras.


Lyhyen tauon jälkeen Pühasteen tastingiin, jonka veti Helen Aasmann. Nyt paikalla vain kuusi osallistujaa ja fokuksessa kolmen tynnyrikypsytetyn hopeasarjalaisen kanssa kolme souria. Ne maisteltiin pareittain. Aluksi Helen kertoi panimon päähenkilön Eero Manderin vaiheista. Panimo työllistää tällä hetkellä 10 henkilöä. Sessio käyntiin Radiant Revel -sourilla, vain 3,0 %. Hyvin hapan tuoksu. Pehmeä hedelmäinen maku. Mehuinen, ei kovin hapan. Ruotsalaisen Smedsbo Slottin kanssa on tehty imperial stout Salzstout, 13,5 %, konjakki- ja bourbontynnyreitä. Aika marjainen tuoksu. Maussa suola tuntuu. Hedelmäisyyttä on, täyteläinen. Hieman alkoholikin lyö läpi. 


Särts on vehnäsour, jossa 6,0 %, karpaloa, omenaa ja vaniljaa. Punainen, karpalo tuoksuu. Makea maku, marjainen. Ei paljoa happamuutta, liian makea. Aetheria on konjakkikypsynyt imperial stout, 13,9 %. Musta, täyteläinen, pehmeä. Hedelmäinen, suklaata, ei liian makea, ihan ok.


Midnight Giggle oli eksoottisempi sour, 6,0 %, mustaherukkaa, mangoa, punaisia viinirypäleitä ja black carrotia. Siis mustaa tai purppuraista porkkanaa tms. Hyvin tumman punainen. Hyvin erikoinen marjainen tuoksu. Lievästi hapan, mustaherukka hallitsevin ulkonäönkin perusteella. Mangokin maistuu. Kohtuullisen miellyttävä, mutta vain juuri ja juuri. Beans & Biscuits lopuksi imperial stout bourbonissa, 12,5 %. Jopa nahkainen tuoksu, makeutta myös aromeissa. Maku odotettua kuivempi, kahvia ja keksejä, niin kuin otsikossakin. Ei pastry stout, mutta muuten sopiva jälkiruokaolut. Tämä tasting oli odotetusti hajanaisempi ja epätasaisempi kuin Põhjalalla. Pühasteella on kyllä paljon parempaakin tavaraa. Jouduimme lähtemään aika pikaisesti tasting-huoneesta, koska siellä oli alkamassa Sverigedemokraternan (!) kokous.


Siirryin messualueelle etsimään eilen paitsioon jääneitä kohteita. Gotlands Bryggeri on jättipanimo Spendrupsin filiaali, mutta tarjolla harvinaisempi Wisby Eisbock, 9,0 %. Tumman punaruskeaa, maltainen tuoksu. Aika neutraali maku, hieman karamellia, mutta silti kuiva. Maku ei oikeastaan kehity, jää hyvin neutraaliksi. Mielenkiintoista, että näinkin potentiaalinen oluttyyli on saatu kuohittua lähes pahviseksi. 


Óllenautilta Lumelausuja Foreign Stout, 7,9 %. Musta, makea tuoksu. Melko pehmeä, mutta yllättävän ohut. Maku on kuiva, mutta jää yksiulotteiseksi. Insel Quadriga 10,5 %, antelias annos. Samppanjahiivalla pantua brut-kamaa. Hyvin vaaleaa, aika hillitty tuoksu. Täyteläisempi hedelmäinen maku, hyvin mielenkiintoinen. Ei juuri belgiestereitä, ei tietenkään. Hyvä juotavuus, alkoholi ei tunnu yhtään. Muistuttaa oikeastaan eniten kevyttä golden alea maultaan, aika hämmentävää. Jälkimaku puuttuu. Mutta erittäin miellyttävää. 


Kävin vielä messujen lopuksi Pühasten tiskillä ja päädyin kokeilemaan Dominion-nimistä imperial stoutia. 11,0 %, en ehtinyt valintaa tehdessä tarkemmin katsomaan sisältöä. Ikävä kyllä siis maapähkinävoita ja melassia. Hyvin suffelimainen tuoksu. Maku on onneksi hieman kuivempi, mutta makea suklaisuus hallitsee kokonaisuutta. Ainakin ravitsevaa on, tänään ei olekaan illallista tarjolla. Porukkaa messuilla eilistäkin enemmän. Hyvä homma, mutta edelleenkään ei vanhoja tuttuja. Uusia kyllä on jo muutamia syntynyt. 


Iltaohjelmassa oli Momentinin Vladimir Koppelin 13 oluen tasting. Tässä ei ollut mitään kunnon teemaa, vaikka luennoija yritti jonkinlaista historiallista kytkentää luoda oluiden välille. Käytännössä käytiin läpi Momentinin edustamat oluet rivakkaa tahtia. Suurin osa vanhoja tuttuja, mutta lopussa oli sentään hieman eksoottisempaa kamaa Purtselta ja Mallaskoskelta. Mitään muistiinpanoja en tästä sessiosta tehnyt.  La Trappe Quadrupel, Rodenbach Grand Cru, Rodenbach Alexander, Thornbridge Jaipur, Thornbridge Cocoa Wonderland, Stone IPA,, Sierra Nevada Pale Ale, Cornelissen Kriekenbier, Purtse Metsik Ida, Purtse Pale Ale, Purtse Siidisuka, Mallaskoski Black Stout 10,5 %, Mallaskoski Black Imperial Rye 11,4 %. 


Mielenkiintoinen tapahtuma, jossa olisi voinut valita täysin toisenlaisenkin ohjelman viskeihin keskittymällä. Omalle kohdalleni ne osui vain Compass Boxin illallisella. Põhjalan tasting oli selvästi kohokohta, mutta olihan paljon muitakin hyviä oluita. Hauska oli myös jutella sellaisten ihmisten kanssa, joihin ei yleensä olutskenessä törmää.