perjantai 28. helmikuuta 2014

Hopster Pale Ale


Ilpo Reinilä on tuore helsinkiläistaustainen vahvistus Oulun olutskenessä. Tapasin Ilpon ensi kerran vasta viikko sitten, mutta olen sen jälkeen törmännyt mieheen jo useasti Oulussa pinnan alla vahvana vellovan olutbuumin pyörteissä. Nyt sitten jo tarjolla miehen oma panokin. Etiketin suunnitteluun ja toteutukseen on paneuduttu perusteellisemmin kuin Perämeren alkuasukkaiden karummissa pakkauksissa. Lopputulos onkin loistava. Pale alea olisi ehkä pitänyt rauhoittaa pitempään, viidestä pullosta kolme kuohahti tarjoilupöydälle, omani sain kyllä hyvin lasiin, mutta hieman ajattelemattomasti heitin pohjalta hiivatkin sekaan. Tämäntyyppistä olutta olisi voinut arvioida ensin hieman kirkkaampanakin.

5,5%, 65 IBUa, vehnää mukana. Amarillo, Citra, Simcoe eli kaikkein leimallisimpia USA:n länsipuolen humalia. Tuoksussa on sitrusta, mutta myös selvää yrttisyyttä. Sitruksisuus hallitsee makua, pieni vihannesvivahde säilyy, tämä on tyypillistä monille alan klassikoillekin, mutta itse hieman vierastan sitä. Lievää karamellin makeuttakin klementiinin ohella olin huomaavinani, vaikka valmistaja itse tuntui sitä nimenomaan välttelevän. Hiilihappoa on omaan makuuni liikaa, mutta monien mielestä varmaan juuri sopivasti. Raikkaus ja juotavuus erinomaista. Hopheadille katkeruutta ei tarpeeksi, mutta tasapainossa erittäin hyvin. Käsittääkseni tämä oli vasta Ilpon neljäs täysmäskäyskeitto, joten laatu heti todella korkealla.


Sessiossa oli tarjolla myös Liminka Brewing Companyn tuotantoa, mutta niitä olin jo ehtinyt testata, joten tässä ei enempää. Kypsyneempinä erilaisia tietysti, varsinkin Dark Saisonissa mielenkiintoisia ulottuvuuksia. Kovatasoista tarjontaa oli vielä muiltakin suunnilta, mutta heidän kohdallaan ei vielä ole tarvetta enemmälle julkisuudelle.

Ei kommentteja: