maanantai 24. helmikuuta 2014

Sori Belgian Sour


Sori Brewing kävi Oulussa esittelemässä suunnitelmiaan ja maistettavana oli muutama koe-erä. Kyseessähän on kolmen tamperelaisen herrasmiehen hanke perustaa panimo Viroon. Ouluun olivat paikalle päässeet Pyry Hurula ja Heikki Uotila, varsinainen panimomestari Samu Heino ei. Suunnitelmissa on muista suomalaisista poiketen välittömästi vientibisnes, jopa USA:n markkinat mainittiin. Verkkokauppakin pystytetään samantien, Uotilalla on Zalando-taustaa. Tarkoitus on tehdä sellaisia oluita, joita he itse haluaisivat juoda. Tarkoittanee korkeaprofiilisia amerikkalaisvaikutteisia tyylisuuntia, mutta myös suomalaisiin maitokauppoihin tähdätään pale alen tapaisilla tuotteilla. Brändin rakentamisessa korostetaan huumoria, pääteemana ehkä suomalaispanijoiden maanpakolaisuus Virossa. Yhteistyöpanoja on viritelty Espanjan suuntaan. Baareja on suunnitteilla ainakin Tallinnaan, ehkä myös Helsinkiin ja Tampereelle. Viime viikolla Aberdeenissä käyneenä tämä alkoi kuulostaa jotenkin tutulta, joten BrewDog lienee varsin selvä esikuva miehille. Equity for Punks -tyyliin osakeantikin on käynnissä, kasassa jo 200 000 euroa, joka ilmeisesti varmistaa jo liikkeellelähdön. Aivan nappikauppaa ei siis olla pystyttämässä ja tämähän kuulostaa loistavalta. 

Ensimmäinen maistiainen hapan belgi saattoi hieman yskityttää kohdeyleisöä, joka ei nähdäkseni kokonaan koostunut oluthörhöistä. Alaotsikkona Funky Lemon Pepper Proto. Mustapippuria, Citra-humalaa, pomeranssin kuoria (pullon kyljessä luki orange peel). Hiiva kerätty omatoimisesti Dupontin pullosta. Kolme viikkoa vanhaa, 5,2%. Hyvin sameaa, varsin kuiva, selvästi sitruksinen, happamuus suhteellisen kepeää. Niin minusta pippurisuuskin, nivoutui aika hyvin hedelmän ja happamuuden kanssa. Oululainen belgiguru Jani Simonen ei niellyt pippureita yhtä sujuvasti, ehkä niitä voisi vielä miettiä. Verrattuna viime viikon BrewDogin soureihin happamuus jäi alemmas, hiiva voisi siis olla suoraa Brettaa tai sitten lähteä berliner weissen suuntaan. Vehnäähän tässä varmaan jo olikin. Tykkäsin kyllä, tasapainoa ja tyyliä on.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Vähän tuon itseni kuitenkin lähemmäs maata, mutta kommentti on totta.
Lambic diggarina, etiketin ja sour-taikasanan haivainneena odotin mukavan hapanta sitrushedelmäistä elämystä, mut suuhun tulikin vahvaa pippuria, niinkö suoraan myllystä. Happamuutta sais olla reippaasti lisää niin ehkä vuoden-kaks kypsytellessä pippurin terävyys tasottus minun makuun siedettävämmäks, nythän tämä oli muutenkin todella tuore.

Sour lienee nyt muotia ja tässä tais olla esikuvana Fantomen Gastropubille tekemä sitrus-pippuri saison.

Ari Juntunen kirjoitti...

Unohdin tuon Fantome-yhteyden, siitähän olikin puhetta.

Boutique-ympäristö oli niin epätavallinen, että lievästi hämmentyneenä ei tullut kunnolla muistiinpanoja tehtyä.