tiistai 31. joulukuuta 2024

Olari Like A Lycanthrope


 Ensimmäistä kertaa uudenvuodenaattona pääsin hyödyntämään lähistöllä olevaa panimoa siten, että löntystelin hakemaan growlerin uunituoretta laatuolutta nautittavaksi kotioloissa. Tällaisesta ei voinut unelmoidakaan viime vuosituhannella ja on se ollut aika utooppista senkin jälkeen. Niinpä voi todeta, että koskaan ei ole asiat olleet yhtä hyvin kuin nyt. 


Olarin Panimo päästi ulos uuden west coast IPAn, 7,2 %, päähumalana Sloveniasta Styrian Wolf, johon olen aiemmin törmännyt vain chicagolaisen Marz Communityn ja puolalaisen Funky Fluidin oluissa. Tukena amerikkalaiset laatulajikkeet Simcoe, Chinook ja El Dorado. Kirkasta kultaista kamaa. Tuoksussa hieman karamellista hedelmäisyyttä, pihkaa todella tanakasti, maltaisuus pitää kokonaisuuden balanssissa. Kunnon katkeruus seuraa perässä, todella nautinnollisesti. Hyvin kuivaa, tuoksun karamellisuus häipyy tyystin, upeaa kamaa. Katkeruus melkein hallitsee kokonaisuutta, west coastia sellaisena kuin sen mielikuvissa tai unissa on tottunut ottamaan haltuun. Ehkä olen hieman herkistyneessä mielialassa, mutta kyllä tämä olut kipuaa Olarin tarjonnan kovimpaan kärkeen. Ostopaikka Helsinki, Olarin Panimo Konepaja. 


Blogin päivittäminen jatkui kuluneena vuonna ahkerana. Viimevuotinen ennätyspostausmäärä 1240 jäi odotetusti saavuttamatta, mutta ei kuitenkaan jäänyt kovin kauas, kun lukemaksi tuli 1160. Jos marraskuinen Australian reissu ei olisi peruuntunut, niin uusi ennätys olisi saattanut olla mahdollinen. Oletan, että 2023 jää kuitenkin jatkossakin ennätysvuodeksi. Koronaa edeltäneen huippuvuoden 2019 lukema 1133 ylittyi kuitenkin selvästi. Toteutunut kehitys ei ole tae tulevasta, mutta suunnilleen samanlainen tahti jatkunee ainakin jonkin aikaa. Elämänmuutoksia on koronan jälkeisen normalisoitumisen päätteeksi jo tapahtunut ja niitä on tulossa jatkossa lisää. Niillä voi olla ennakoimattomia vaikutuksia blogin sisältöön, suuntaan tai toiseen. Tilanne jää nähtäväksi. 


Moersleutel Quad


 Alkmaarista quadrupelia, 11,0 %, 31 EBU Alkon mittauksessa, valmistaja ilmoittaa myös 31 IBU. Moersleutelilta on tullut paljon moderneja tyylejä, mutta nyt on otettu käsittelyyn Benelux-alueelle ominaisempi trappistityyleistä vahvin. Saksalaista Tango-humalaa, ruista ja vehnää mukana. Tummanruskeaa, heikko vaahto. Mausteinen ja makea tuoksu, luumuista kuivattua hedelmää. Maku on pehmeän täyteläinen, hedelmäinen pääasiassa, lievästi yrttejä, melkoisen makea. Makea hedelmäisyys tuntuu hallitsevan. Jos ajatellaan tyylin klassikkoja, Rochefort 10, St. Bernardus Abt, Westvleteren 12, niin aika kauaksi jäädään. Mutta oikein miellyttävää hedelmäistä vahvaa olutta tämä on. Jälkimaku on tyhjä, mutta sehän kuuluu tyyliin. Monimuotoisuutta lähinnä siis jää odottamaan. Ostopaikka Helsinki, Triplan Alko. 

Northern Monk Lord Heathen


 Leedsistä tupla-IPA, 8,4 %, 42 EBU Alkon mittauksessa, valmistaja ilmoittaa vain 20 IBU. Citra, Columbus ja Mosaic mausteina. Vahvempi versio jo 2016 vastaan tulleesta panimon Heathen IPAsta. Keltaista ja sameaa, sitruksinen tuoksu, klementiiniä, satsumaa, mandariinia. Maku on pehmeä, trooppisia hedelmäisiä vivahteita tulee mukaan. Mehuisuus on tuhtia, täyteläisyyttä riittävästi, juotavuus silti oikeinkin kunnossa. Nyt on raikkauttakin mukavasti, ei liian makeaa. Ei jälkimakua, mutta hieman keskitasoa parempaa sumukaljaa vaativammallekin nauttijalle. Ostopaikka Helsinki, Triplan Alko. 

To Øl Steep Slope


 Tanskasta tupla-IPA, 8,5 %, 40 EBU Alkon mittauksessa, valmistaja ilmoittaa 50 IBU. Keltaista ja sameaa, hieman yrttinen tuoksu, ei kovin raikasta. Maku on hedelmäisempi, kuivahkosti aprikoosia, papaijaa, mangoa ja appelsiinia. Täyteläisyyttä on, ei ainakaan liian makeaa. Jälkimakukin on olemassa, mutta kovin katkera se ei ole. Perustason DIPAa arkiseen viihdekäyttöön. Ostopaikka Helsinki, Triplan Alko. 

maanantai 30. joulukuuta 2024

Jimmy Carter


1968 asuin Jormuan kylässä Kajaanin liepeillä. Mustavalkoinen televisio tuli taloon ja ehdin nähdä Grenoblen talviolympialaisista mm. Jean-Claude Killyn syöksylaskuvoiton. Kesäkuun alussa näin televisiosta Robert Kennedyn murhan Los Angelesin Ambassador-hotellissa. Ymmärsin jotenkin, että Kennedyjä oli tapettu aiemminkin. USA:n presidentiksi päätyi sitten niljakkaalta lurjukselta koko ajan vaikuttanut Richard Nixon, joka pommitti Vietnamissa lapsia kuoliaaksi. Nixon kyykähti Watergate-skandaaliin ja tilalle tuli äärimmäisen vaisu Gerald Ford, joka kuitenkin edusti läntistä suurvaltaa valtavaa julkisuutta Suomessa saaneessa Etyk-kokouksessa 1975. 


Uutta toivoa tuli USA:n 200-vuotisjuhlien jälkeen 1976, kun presidentin vaalissa Fordin voitti Kennedyjen perintöä jollain tasolla vaalinut Jimmy Carter. Tai niin ainakin silloin uutisoitiin. Carter vaikutti fiksulta Nixoniin ja Fordiin verrattuna, mutta kauden lopulla Iranin kiihkomuslimit pääsivät valtaan ja ottivat jenkkejä panttivangeiksi. Tämä nöyryytys johti Carterin tappioon seuraavissa vaaleissa. 


1980-luvulla Carter näyttäytyi luuserina, kun Ronald Reagan nitisti kylmän sodan lopuksi kommunistiklikin ja Neuvostoliitto hajosi. Mutta Carter jatkoi työtä kannatettavien päämäärien suuntaan mm. Lähi-idässä. Hän vaikuttaa nykykatsonnassa paljon fiksummalta tyypiltä kuin kukaan seuraajistaan Reagan, Bush Sr., Clinton, Bush Jr., Obama, Trump, Biden. 


1990-luvulla tutustuin USA:n kiehtovaan olutskeneen. Useissa yhteyksissä tuli esiin kotioluen laillistaminen Jimmy Carterin kaudella 1978. Se oli ratkaiseva lakimuutos, kiihkeimmät kotioluen tekijät siirtyivät pian kaupalliseen toimintaan ja USA nousi nopeasti kiinnostavimmaksi olutmaaksi. Maapähkinäviljelijä Carter oli kunnon kristitty ja tuskin oli kovin kiinnostunut oluesta. Silti hänen päätöksellään oli kauaskantavia seurauksia, jopa minunkin elämään. Carter sinnitteli 100-vuotiaaksi ja toivottavasti älysi ymmärtää positiivisen globaalin vaikutuksensa oluenystävien hyvinvointiin.

Factory Let It In



Keravalta taas tutusti tuplasumua, 8,5 %, Citra, Simcoe ja Riwaka. Vaalea, sameaa, trooppista hedelmää tuoksussa. Pehmeää, maistuvaa, mangoa ja ananasta. Ei katkeroa. Ei ehkä säväytä kuitenkaan aivan Factoryn parhaiden oluiden tapaan. Oluthuone Haka, 30.12.2024. 




Vanha Porvoo Altbier



Siirryimme kävellen Juovasta Micael Näsen kanssa Hakaniemen Hakaan. Porvoosta mielenkiintoisesti altia, 5,4 %. Punaruskeaa, pähkinää, mallasta. Vähän katkeroa. Intensiivinen, miellyttävää. Paljon makua, ei mitenkään pliisu. Leipää myös, näppärää, pähkinäisyys on päällimmäisimpänä. Oluthuone Haka, 30.12.2024.

Garage Other Half Voidwave



Barcelonasta sumukaljaa, 7,0 %, Brooklynin Other Half kollaboraattorina, Nelson Sauvin päöroolissa. Myös Motuekaa ja Mosaicia. Sameaa, raikas tuoksu, mandariinia ja persikkaa. Kuivaa, trooppista hedelmää tiiviisti. Puhdasta, miellyttävää. Vähän katkeruuttakin. Tykkään kovasti. Juova, 30.12.2024.


White Dog All Your Hops Are Belong To Us



Dordrechtista NEIPAa. 7,4 %. Vain 15 IBU. Tummahkoa, keskisameaa. Karamellista, todella makeaa. Vetistä. Aika paha pettymys. Harvoin Suomeen asti on tuotu näin heikkoa kamaa. En ymmärrä, mitä on tapahtunut. Enkä ymmärrä oluen nimessäkään olevaa 'are'-verbiä, joka tekee nimestä typerän. Juova, 30.12.2024.

Celestial Cycle Of Stars



Dallasin Celestialin oluita oli tasan kaksi vuotta sitten tarjolla Pienissä. Nyt hanakamaa, tupla-NEIPA periaatteessa, 8,5 %, Idaho 7, Citra, Simcoe. Tämä on kyllä käytännössä täysin kirkas olut, toivottavasti sain oikeasta hanasta. Varsin karamellinen makea tuoksu. Karamellisuus jatkuu maussakin, tässä on varmaan nyt matkustus häivyttänyt parhaan terän pois. Pihkaakin on, mutta ei peräkärryä. Ei täysin epämiellyttävä, mutta toistaiseksi selvästi session heikoin. Sosiaalinen tilanne vaihtuu pöydässä hauskasti vuorotellen. Ensin pöytään istahti Janne Karila, sitten Matias Kainulainen ja tässä vaiheessa Micael Näse.  Juova, 30.12.2024.

Mallassepät 7 Epic Years



Vajaat kolme vuotta sitten tsekkasin Naantalin laatupanimon 4 Epic Yearsin ja nyt tuli vastaan jo seiska. Ilmeisesti olen missannut välivuosien oluet. Tuplasumu nyt kuitenkin, Mosaic, Nelson Sauvin, 8,0 %, IBU 60. Näyttää upealta. Hyvin raikas ja tuntuva trooppishedelmäinen tuoksu. Tuoretta mehuisuutta, mango, ananas, persikka lähes pursuu esiin. Kuivuu loppua kohti, pienehkö jälkimakukin. Onpa kova, varmaankin paras juomani NEIPA Mallassepiltä. Ehkä kuivempi ja katkerampi saisi olla, mutta hyvä näinkin. Juova, 30.12.2024.

UG 20 kV Euphemos Shock Rye Foreign Stout



Runsaat kolme vuotta sitten join Vesa "Euphemos" Välitalon juhlaolutta ja nyt taas. Ilmeisesti kasassa nyt jo 20 000 maisteltua olutta. Vahva ruisstout, 7,5 %. Lähes mustaa, hyvin voimakas paahteinen ja kahvinen tuoksu. Maussa lievää makeutta, tummaa suklaata ilman muuta. Rukiin leipäisyyttäkin voi tuntea, kun tietää hakea. Kuivuu loppua kohti, kevyttä maitoisuutta, vähän katkeroakin. Aika monimuotoinen miellyttävä tapaus. Juova, 30.12.2024.

Dieu du Ciel! The Alchemist Moralité (2024)



Join tätä Taivaan Jumalaa lähes 10 vuotta sitten Montrealissa, en tosin panimon omassa lokaatiossa. En tiennyt silloin, että Alchemistin John Kimmich kumppanina tässä. 6,9 %, peräti 100 IBU, Simcoe, Citra, Centennial. Ei kovin sameaa, sormet näkyy läpi. Pehmeää, maltaista, sitruksista, pihkaista, kevyesti katkeraakin. Täysipainoinen ja tasapainoinen. Oikein miellyttävää, nautinnollistakin. Juova, 30.12.2024.

lauantai 28. joulukuuta 2024

Other Half Broccoli


Other Half -session päätteeksi vahvempaa sumutavaraa, 7,9 %. Simcoe, Mosaic, Strata ja Nelson Sauvin. Tanakkaa hedelmäistä tuoksua. Ananasta, melonia, passionia ja appelsiinia maussa. Mukavan hedelmäistä siis, täyteläistäkin. Perätila jää tyhjäksi, kuiva olut ei kehity jälkimaussa katkeraksi. Se on merkittävä miinukseksi, mutta kokonaisuutena tämäkin on oikein miellyttävää. Pikkulintu Ruttopuisto, 28.12.2024.


Other Half Green Flowers


Vähemmän sameaa kamaa Brooklynista, lievää utuisuutta silti hyvin vaaleassa oluessa. 6,8 %, Simcoe, Chinook, Nelson Sauvin ja Columbus. Rapean sitruksiset aromit tuoksussa. Maku on vaisumpi, hedelmäisyys sordinoitua, mallasta, pihkaa ja yrttisyyttä. Oikein kuivaa, lopussa katkeruuttakin. Voisi olla raikkaampi, mutta toimii silti mukavasti. Pikkulintu Ruttopuisto, 28.12.2024.


Other Half Oh...



Tapiolassa huikopalaksi Guido's pizza, sitten metrolla Kamppiin, tihkusadetta. Ruttopuiston Pikkulinnussa Brooklynin laatupanimon oluita hanassa useampia. Oh... sisältää Citraa, Motuekaa ja Galaxya, vain 6,0 %. Hyvin sameaa, vaaleaa, hyvä ulkonäkö. Tuoksussa trooppista hedelmäisyyttä voimakkaasti. Maku on hyvin hedelmäinen, mehuinen, raikas ja tuore, mutta myös kuiva. Oikein herkullista, kirpeyttä löytyy. Ei erityisemmin jälkimaun katkeruutta, mutta pieni panostus sielläkin. Erittäin miellyttävää. Pikkulintu Ruttopuisto, 28.12.2024.

Gallows Bird Iltarusko ESB



Vahvahko bitter, 5,0 %, First Gold, Bramling Cross, Target. Lievästi samea ruskea väri. Maltainen ja kuiva, pähkinää taas, mutta sentään erilaisessa kontekstissa kuin edellisessä altissa. Kylmyys taas häiritsee. Varsin täyteläinen runko kuitenkin, vaikka tyylinmukaisesti vahvuutta voisi olla selvästi enemmänkin. Katkeroakin on. Oikein näppärää. Gallows Bird on pääkaupunkiseudulla tavallaan omassa luokassaan siinä mielessä, että oluita ei ole missään muualla tarjolla. Siksi se tahtoo jäädä vähemmälle huomiolle. Mutta eipä tämänpäiväisissäkään oluissa mitään valittamista ole ollut, laatu on kunnossa. Espoo, Gallows Bird Tapiola, 28.12.2024. 

Gallows Bird Alamäki Altbier



Tapiolan altissa 5,0 %, Magnum ja Tettnanger. Lähes kirkas punaruskea väri. Tanakkaa maltaisuutta tuoksussa, pähkinää myös. Maku liian kylmä, mutta pähkinäistä mallasta maistuu mukavasti. Klassikkojen äärellä ollaan, mutta pehmeyttä ja täyteläisyyttä tuotos jää kaipailemaan. Lämpötilakin toki häiritsee. Nyt on vaikea sanoa, miksi lopullinen veto puuttuu, kyllähän tässä hyvin lähellä Schumacheria tai Füchscheniä liikutaan. Vesi, mäskäys, siellä voi olla eroja, mutta tosiaan aivan samaan vaikutelmaan jää matkaa. Toki ymmärrettävää. Tuli juteltua pitkästä aikaa Markku "Olutriippuvainen" Kaarion kanssa. Espoo, Gallows Bird Tapiola, 28.12.2024.

Cloudwater Happy New Year Orange Pale Ale, cask ale



Pakko kokeilla Cloudwaterin sesonki-caskia. Christmas siis vaihtunut nimessä välipäiviksi muotoon New Year. Vain 3,4 %. Vaaleaa ja sameaa. Reipas appelsiinin tuoksu kieltämättä. Maussa pehmeyttä, mutta myös vetisyyttä ja hedelmäistä happamuutta. Candied orange peel mainittu lisäaineena. Siis sokeroitua appelsiininkuorta. Ei hyvä, eikä hyvältä maistukaan. Kuriositeetti, liian ohut, mahdolliset maltaat ja humalat hautautuvat adjunctien soppaan. Hyi! Espoo, Gallows Bird Tapiola, 28.12.2024.

Gallows Bird Ilposillaan, keg



Aika samanlainen ulkonäkö kuin caskissa. Sameaa siis. West coast IPA oli kirkasta alunperin, mutta tämähän onkin moderni versio. Itse kieltämättä tykkäisin vaaleammasta väristä, mutta tähän on varmaan haluttu myös nokare karamellimallasta. Tuoksu ei ole yhtä intensiivinen kuin caskissa. Sitrusta on maussa, ei tietenkään samanlaista kuohkeutta kuin caskatussa. Hiilihappotaso hillitty tässäkin. Pihkaisuus ja maltaisuus taas täyteläisesti mukana. Katkeruutta on samaan tapaan. Erinomaista on tämäkin, mutta ainakin näin päin testattuna pidän cask-versiota parempana. Amerikkalainen fiilis tässä aidompaa toki, kun brittihapatus ei mukana. Espoo, Gallows Bird Tapiola, 28.12.2024.

Gallows Bird Ilposillaan, cask ale





Tutustuin Ilpo Reinilään Oulussa 2010-luvun alkupuolella kotiolutympyröissä. Samoissa kuvioissa vaikuttivat sittemmin Maistilan ja Sonnisaaren panimot perustaneet heebot. Ilpo on tietääkseni kotoisin Helsingistä ja onkin palannut takaisin Stadiin. Nyt 40-vuotisjuhlien kunniaksi Ilpo on päässyt panemaan suunnittelemaansa olutta Gallows Birdissä. Yksi cask, muuten kegissä. Myöhästyin lievästi eilisestä caskin avausbakkanaalista, mutta rynnistin paikalle mahdollisimman pian. Onneksi kamaa vielä jäljellä. 


Kyseessä on west coast IPA, 7,5 %, Amarillo,  Chinook, Columbus, Nectaron. Uutta ja vanhaa siis. Sameaa, ruskeaa, hyvä vaahto. Voimakas sitrustuoksu. Kuohkea greippinen maku, mallas ja pihka sekoittuu mukaan. Kunnon katkeruus seuraa hienosti, klassinen länsirannikon peräkärry on kytketty. Pehmeää ja tuoretta. Toimii erinomaisesti, vaikka caskausta ei aina suositella jenkkityylisiin oluisiin. Espoo, Gallows Bird Tapiola, 28.12.2024.

Olari Grid Plan




 Ennen joulua sain Aki Uutelalta käymisastiamaistiaisen Olarin uudesta pilsistä. Nyt sitten kunnollinen testaus pitkän junamatkan kuivattamaan kurkkuun. Olarin ensimmäinen tšekkipils on saanut Grid Plan -nimen ja alkoholipitoisuudeksi on tarkentunut 4,8 %. Saaz humalana, myös hopback käytössä. Kultainen ja kirkas. Ruohoa on lujasti, melko täyteläinen, katkeruutta hyvin. Öljyinen tuntuma ja hieman nautinnollista yrttisyyttä. Ei diasetyyliä, juotavuus erinomainen. Puhdas, kuiva, krushabiliteettia maksimaalisesti. Onhan Olari ennenkin tehnyt hyviä pilsejä, mutta tämä on ainakin erilainen erinomaisuudessaan, saattaapa olla absoluuttisestikin paras. Olarin Panimo Konepaja, 27.12.2024.

Simon McCleave: The Snowdonia Killings


 Rikosromaani vuodelta 2020, sijoittuu Pohjois-Walesin pikkukaupunkeihin ja kyliin. Alue on itselle tuntematon, joten kiinnostus heräsi. Varsin hyvää paikallisväriä, vaikka itse keskuspaikka on kuvitteellinen. Englannin puoleisilla suurkaupungeilla Liverpoolilla ja Manchesterillä näyttää olevan enemmän vaikutusta seudulle kuin Etelä-Walesillä. McCleave on kokenut tv-käsikirjoittaja, mutta tämä on ensimmäinen romaani. Skribentti on sittemmin tehtaillut muutamassa vuodessa sarjaan jo 13 jatko-osaa. Muutamia muitakin romaaneja ilmestynyt. Tällainen tahti on väistämättä epäilyttävää. 


Viisikymppinen stressaantunut poliisi Ruth Hunter muuttaa Lontoosta Pohjois-Walesiin rauhoittumaan, mutta joutuu heti ensimmäisenä päivänä johtamaan murhatutkimusta. Hänen naispuolinen puolisonsa on kadonnut mystisesti kolme vuotta aikaisemmin.  Toisella päähenkilöpoliisilla Nick Evansilla on vahva alkoholiongelma. Romaani on puhdas poliisiproseduraali, pari toiminnallista ja hieman teennäistä jaksoa katkaisee suhteellisen puuduttavaa tekstiä. Poliisitutkimukset ovat ilmeisen asiantuntevasti kirjoitettu, mutta teksti ei rullaa tarpeeksi jouheasti. Useampi hahmo on vuorollaan murhaajaksi epäiltynä, kunnes oikeaksi paljastuu vielä eri tarinan reunamilla liikkunut hahmo. Tällainen whodunit-kiertely tuntuu keinotekoiselta. Hunterin ja Evansin hahmoissa on kieltämättä syvyyttä, mutta monet muut jäävät karikatyyreiksi. Kyllä romaanin sujuvasti luki, mutta erityiseltä lahjakkuudelta McCleave ei vaikuta. 


torstai 26. joulukuuta 2024

Nokia Keisari Birra Chiara Italiana


 Toinen lähikaupan löytö, Nokialta italiankielistä premium lageria, 4,6 %, EBU 10, Amarillo ja Saaz. Ei mitään italopilsiä, maissia mukana. Chiara tarkoittaa yksinkertaisesti vaaleaa. Kirkas olut, kultainen väri, heikko vaahto. Ruohoisuutta ja makeutta aromeissa. Kuivaa maltaisuutta maussa, jokin vähän erikoisempi vivahdekin. Maissista tuskin mitään erittyy, tämä lisämaku on lähellä pahvisuutta, mutta ei täysin epämiellyttävä. Paahtoleipää, sellainen paahtoleipä, joka on jäänyt märäksi lötköksi, ei rapeutta. Kuivaa olut on, mutta katkeruutta ei jälkimakuun jää. Ostopaikka Kajaani, Lohtajan K-Market.  

Saimaa Pirkka Parhaat NEIPA


 Joulu Kajaanissa ei ole ollut varsinaista craft-juhlaa, joten lähikaupassa tartuin hieman itseäkin yllättäen Pirkka-tuotteeseen. NEIPAa kaupan omalla brändillä, näitähän on jo nähty, mutta hieman se silti vielä hämmentää. Avoimesti merkitty mikkeliläisen Saimaa Brewing Companyn tekemäksi. 5,0 %, 30 EBU, Amarillo, Citra, Cascade, Chinook. Sameaa ja oljenvaaleaa, ei erityisen huono ulkonäkö sessiosumulle. Tuoksussa on mandariinia ja appelsiinia, ei kovin intensiivisesti, mutta kuitenkin. Maussa on samanlaista hedelmäisyyttä, lievää kirpeyttä. Ohuutta odotetusti rungossa, mutta ei liian häiritsevästi. Jälkimaussa on hämmentävästi katkeruutta. Tämähän on kokonaisuutena ihan ok. Yllättävästi paljon parempi kuin useimmat Saimaan omalla brändillä myytävät oluet. Parasta ennen 251225, joten taisin onnekkaasti saada mahdollisimman tuoretta kamaa. Ostopaikka Kajaani, Lohtajan K-Market.  

keskiviikko 25. joulukuuta 2024

Mick Herron: Spook Street


 Slow Horses -sarjan viides osa vuodelta 2017. Ei ehkä rullaa varsinkaan alkupuolella niin hyvin kuin edellinen nautinnollinen Real Tigers. Huumoria tuntuu olevan nyt aiempaa vähemmän, väkivaltaa on enemmän ja yleisnäkemys on kyynisen synkkä. Kestää aika kauan ennen kuin homman pointti alkaa valjeta lukijalle, se on tietysti ollut kirjailijan tarkoituskin. River Cartwright -nimisen hahmon epämääräiset sukulaissuhteet alkavat lopulta tarkentumaan. Muistisairaus on keskeisiä teemoja, mutta sen kehittely ei oikein vakuuta. Loppua kohti Herronin ote tiivistyy ja toiminnallisen kliimaksin jälkeinen loppufiilis on traagisuudestaan huolimatta tyydyttävä. Paikallisväriä saadaan nyt ehkä Lontoota enemmän Englannin ja Ranskan maaseudulta. Hieman alkaa hämmentää se, että hylkiöiksi leimatun Slow Horses -tiimin jäsenet tuntuvat silti ajautuvan MI5:n operaatioiden terävimpään kenttäkärkeen. Parasta on tietysti koko ajan syvenevät henkilöhahmot, vaikka osa mielenkiintoisista tyypeistä tapetaankin. Sarja on tarpeeksi koukuttava, suunnitelmissa on koko 13-osaisen mammutin läpikäynti. 

tiistai 24. joulukuuta 2024

Anikó Lehtinen & Maria Markus: Olutreissu Suomi


 Luin viisi vuotta sitten Anikón ja Marian Olutreissu-kirjan, jossa liikuttiin Euroopan pääkaupungeissa. Kaksi vuotta myöhemmin 2021 ilmestyi sarjan toinen osa, joka keskittyy Suomeen. Jostain syystä tämä uudempi osa ei ole aiemmin osunut kohdalleni. Kävin äskettäin Juomapostin toimituksessa, jossa Cyde Hyttinen löi tämän teoksen kouraan. Korkea aika siis tutustua jatko-osaan.


Kirjoittajat kiersivät Suomea kesällä 2020, siis ensimmäisenä koronakesänä. Tuolloinhan luultiin, että pahin on jo ohi. Aukiolorajoituksia höllennettiin ja ainakin kotimaanmatkailu oli mahdollista lähes normaaliin tapaan. Toisaalta ajankohta oli hyvinkin otollinen olutmielessä. Suuren panimobuumin jälkeen monet panimot olivat jo vaikeuksissa, mutta useimmat olivat kuitenkin hengissä. Kirjassa liikutaan pyörällä, junalla, autolla ja laivalla varsin kattavasti läpi Suomen olutkohteita. Useimmat niistä ovat itsellekin tuttuja, joten oli hauska lukea minkälaista näkökulmaa kaksikko on niistä löytänyt.


Edellisen kirjan tapaan rakenne on suhteellisen löysä, pelkkään olueen ei keskitytä vaan teksti rönsyilee matkakirjamaisesti muihinkin aiheisiin. Kemiönsaarella matkailijoiden isäntänä on Kimito Brewingin Jonas Sahlberg, joten kokemukset ovat varsin samankaltaisia kuin Hagström-trion saarikierroksilla. Turussa Reijo Mäki ja hänen fiktiivinen Jussi Vares -hahmonsa ovat yllättävänkin suuressa roolissa, Mäkihän ei tunnetusti ole erityinen oluthifistelyfani. Raahesta on mielenkiintoisesti paljonkin tarinaa, koska se on Marian kotikaupunki. Asuin siellä 1988-99, joten on hauska nähdä Kajuutta-baarin saavan maininnan. Olin saada Kajuutassa turpiini syksyllä 1989, koska kauluspaitani ylänappi oli kiinni. Sittemmin Sori Brewingissa vaikuttaneen Pyry Hurulan serkku pelasti minut tilanteesta. Raahen superlatiivinen pizzeria Alto Mare näkyy muuttaneen vanhasta puutalostaan viereiseen kortteliin, mutta laatu vaikuttaa säilyneen. Pizzerian kyljessä on nyt Raahen ykkösolutbaari Pub Uunilintu, joka on minulle täysin tuntematon. 


Itä-Suomen autoilukierroksessa on paljon tarinaa Jyväskylästä ja Kuopiosta sekä ilahduttavasti Etelä-Kainuusta, jonne koukataan matkalla Iisalmesta Joensuuhun. Haapalan panimoravintolan ohella tilaa saavat yleismatkailumielessä Kajaani ja Manamansalon saari. Yllättävin kohde on ehkä Varkaus, joka on tunnettu lähinnä olutkirjailija Jouni Koskisen kotikaupunkina. Yllättävin puute on taatusti Takatalo & Tompuri, joka on Haapalan tapaan monimuotoinen olutmatkailukohde. Se olisi sopinut oikein hyvin kaakkoisautoilukierrokseen Kotkan ja Lappeenrannan väliin. Myös sahti melkein loistaa poissaolollaan. Sahti mainitaan vain Hollolan Hirven ja hämmentävämmin Hailuodon yhteydessä, koska kyseessä on pohjoisin sahtipitäjä. Sitä en muista ennen kuulleeni. Ainakin sahdinvalmistuksen SM-kisat täysin ainutlaatuisena oluttapahtumana olisi ansainnut paljonkin tilaa. 


Kirjaprojektit ovat käsittääkseni varsin pitkiä, joten lopputuloksen viimeistelemättömyys tulee aina yllätyksenä. Tällä kertaa jonkinlainen oikoluku on sentään järjestynyt, mutta sisältöön on jäänyt epäjohdonmukaisuuksia havaittavasti. Mathildedalin vierailulla itse panimo jää maininnaksi sivulauseessa. Turun Koulusta ja Lahden Teerenpelistä puolestaan kerrotaan perusasiat kahteenkin kertaan. Oravan panimolla käydään ensin Turussa Iso-Heikkilän kaupunginosassa, mutta myöhemmin sen todetaan sijaitsevan Liedossa. Tornion Panimon Original Lapland Lager ei tietenkään ole tumma (vaikka tummakin versio löytyy). Kotka Steamin Kärsä Koivistoisen oikea nimi menee väärin, sekä etu- että sukunimen kohdalla.


Muutama hilpeämpikin bugi kirjasta löytyy. Fiskarsissa mieleen tulee tietysti helposti sakset, mutta paikkakunnan panimo toimii kyllä entisessä veitsitehtaassa eikä saksitehtaassa. Porin Rocking Bearin kohdalla kirjoittajat toteavat panimon nimen olleen heille vaikea lausua ja kirjaan panimon nimi onkin päätynyt toistuvasti muodossa Rocking Beer. Hollolan Hirvi ei tietenkään sijaitse Heinolassa vaan Hollolassa ja päähenkilö Ilkka Sipilän sukunimi on vääntynyt muotoon Sysilä.


Oikein viihdyttävä ja helppolukuinen teos on kuitenkin kyseessä. Kuvia on niin paljon, että ymmärrettävästi kuvatekstit on jätetty pois. Joidenkin kuvien merkitys jäi ainakin minulle epäselväksi, joten jonkinlaista selitystä olisi kaivannut. Lievää alakuloakin lukukokemus herätti, koska useampia kohteita ei enää ole olemassa, ainakaan samassa muodossa. Matkaoppaaksi kirjasta ei siis enää välttämättä ole, mutta se on arvokas raportti Suomen kukoistavasta pienpanimotilanteesta juuri ennen suurten vaikeuksien kärjistymistä.


sunnuntai 22. joulukuuta 2024

Guillaume Musso: Tyttö ja yö


 Kiinnostuin tästä kirjasta, kun luin ylistävän arvion Musson uusimmasta kolmannesta suomennoksesta. Tyttö ja yö on Musson ensimmäinen suomennos, mutta ei esikoisteos, ei lähellekään. Antibes'ssa 1974 syntynyt kirjailija julkaisi 15 romaania ennen tätä teosta vuodelta 2018. Romaanin kertoja on Antibes'ssa 1974 syntynyt kirjailija, joten metatasoja kasataan oikein kunnolla. Teos on jonkinlainen dekkari tai trilleri, tapahtuu pääosin kahdessa aikatasossa 1992 ja 2017, sijoittuu Antibesiin tai oikeastaan enimmäkseen läheiseen teknologiakylään Sophia Antipolisiin. Kertoja ei ole luotettava, ei ainakaan kerro heti kaikkea. Juoni on monipolvinen, runsaasti uusia käänteitä ja uusia henkilöhahmojakin tipahtelee vähitellen isompiin rooleihin. Tyylilaji on hyvin samantyyppinen kuin toisen ranskankielisen bestselleristin Joël Dickerin teoksissa. Dickerin tapaan Musson ensimmäiset teokset sijoittuivat USA:an. Anna Nurmisen suomennos rullaa mukavasti, pientä cliffhangeria on lähes jokaisen luvun lopussa. Viittauksia on runsaasti erinäisiin kulttuuriteoksiin, niistä on jopa luettelo romaanin lopussa. Musso saa kyllä pidettyä paketin pääosin kasassa, mutta varsinaisen tarinan jälkeen niputetut epilogit tuntuvat selittelyltä ja liian helpoilta ratkaisuilta. Viihtyvyyttä teoksessa on ja myyntimenestystä ei tarvitse ihmetellä. Ei tämä silti erityisemmin rohkaise tutustumaan Musson tuotantoon laajemmin. 

Henkilökohtaisesti tässä romaanissa kiinnosti eniten sijoittuminen Sophia Antipolisiin. Osallistuin 00-luvulla telecom-alan standardisointiin, erityisesti European Telecommunications Standards Instituten (ETSI) 3GPP-ryhmän kokouksiin. ETSIn päämaja on Sophia Antipolisissa ja olisi ollut mahdollisuus käydä usein siellä. Mutta koskaan en siellä käynyt, teknologiakylän sijainti vaikutti tylsältä. Vaikka Antibes ja Nice ovat lähellä, niin kokousten aikana olisi ollut hankala piipahtaa niissä. Siispä valitsin aina kiinnostavampia kokouspaikkoja kuten Lissabon, Heidelberg, Washington DC, Boston, Denver, Phoenix ja Vancouver. Musson romaanissa on kohtuullisen hyvin paikallisväriä ja miljöötuntumaa, mutta eipä Sophia Antipolis nyt lukemisen jälkeenkään vaikuta vierailemisen arvoiselta.  


keskiviikko 18. joulukuuta 2024

Olari Mouth Smasher


Vielä kotimatkalla koukkaus Konepajan panimon taproomiin. Nyt growlerissa tarjolla NEIPAa, 6,7 %, 50 IBU, Citra, Vic Secret ja Elani.  Oikein hyvännäköistä, monimuotoista hedelmäisyyttä tuoksussa, hyvinkin raikkaasti. Kuivaa mehuisuutta maussa, täyteläistä, kuohkeaa. IBU-lukema antoi odottaa kohtuullista kärryä ja kyllähän sieltä pienehkö sellainen rullaileekin perässä. Tykkään enemmän kuin eilisestä Juicysta, pehmeyttä ja tasapainoa hyvin. Aivan Olarin tuotannon kärkeen tällä ei ehkä vielä kuitenkaan ylletä. Olarin Panimo Konepaja, 18.12.2024.

Messorem Temporalis #0024



Kanadasta TIPA, hyvin kaunis on tämäkin. 10,2 %, Citra, Nelson Sauvin, Vic Secret. Hieman edellistä neutraalimpi tuoksu. Yllättävän kuivaa, mausteista mehuisuutta. Persoonallisuutta irtoaa, todella kuivaa varsinkin tähän vahvuuteen suhteutettuna, oikein näppärää. Kovin kummoinen peräkärry ei ole kytkettynä, mutta se oli odotettavissa. Tältä panimolta ei ole tainnut keskinkertaista tavaraa tullutkaan vastaan. Juova, 18.12.2024.

Garage Parish Echo Scatter



Barcelonan ja Louisianan panimoiden yhteisponnistus. 8,0 %, Citraa eri muodoissa, kaunis ulkonäkö. Tanakkaa ananastuoksua. Makeaa trooppista makua, aprikoosia, persikkaa, passionia. Kuivuu hieman lämmetessään, hyvin mehuista tämä on. Ei katkeruutta. Ei täysin kolahtanut, raikkautta olisi voinut olla enemmän. Juova, 18.12.2024.