maanantai 9. maaliskuuta 2015

Gallows Bird Catalan Beer Festival 2015

Lähes vuoden Vallilassa asuttuani uskaltauduin hyppäämään 505-bussiin, joka suuntautuu Espoon Niittykumpuun ja siellä tietysti tarkemmin Gallows Bird -ihmebaariin. Hyvin vaivaton yhteys, saattaa olla jopa nopeinkin, vaikka hermot kiristyi Tapiolan maitolaitureita kierrellessä. Onneksi näköpiirissä on raideyhteys näillekin raukoille rajoille.

Niittykummun baarissa on ollut katalaanifestivaali jo neljä päivää ja monet kiehtovimmista oluista oli jo ryystetty kuiviin. Pääsin nyt lopulta paikalle ja tiskillä oli Sinensis-nimimerkki täydessä vauhdissa. Hänen kanssaan tuli jaettua tarjolla olevat Guineu-pullot. Tiskin toisella puolella oli nyt Ville (?), joka yllättäen muisti minut seitsemän vuoden takaisesta One Pintin belgiviikon Achouffe-pullojaosta. Mahtavaa, olutharrastuksen huikeinta antia.

Ensimmäinen maisteltu olut Barcelonan liepeillä sijaitsevan Fortin Barcelona Pale Ale, pehmeän hedelmäinen, karamellia, hunajaa, 5,3%. Ohuen katkeraa ja vähän ruohoisuutta, en innostunut. Seuraavana  Edge Hoptimista IPA, 6,6%, IBU 78. Jenkkihumalaa, ei silti sitrusraikkautta, meripihkan väri. Katkeruus positiivista, pitkä kuiva jälkimaku, tämä oli ehkä session paras olut.

Seuraavana Barcino Gòtic Ale 5,2%, pihkaa ja toffeeta. Ei tunnu kovin puhtaalta, hieman lämmetessä epämiellyttävä fiilis. Kataloniasta sitten Baskimaan suuntaan Navarraan, pitkä nimi Sesma-panimon oluella, Things That Happen on a Summer Afternoon in Sesma. 7%, belgihiiva tuoksussa, ei raikasta hedelmää tässäkään. Pihkaa ja tunkkaisuutta. Makean puoleinen ja katkeruus jää kevyeksi, hedelmäpastillimainen. Tämä ei kuitenkaan epämiellyttävä.

Fort-panimon IPA on 6%, 55 IBUa, kevyehkö, keksisen pehmeä olut, ei sitrusta eikä katkeroa. Tasapainoa silti alemmalla tasolla kohtuudella. Edgen kahviolut First Crack Experimental, 5,3%. Punainen, ei siis mikään kahvistout, mukava kahvituntuma ja vähän hedelmää. Positiivinen yllätys, hyvin raikas ja puhdas. Tällaista en ole ennen päässyt kokeilemaan.

Kaksi Guineu-pullo -olutta. Wheat IPAssa 6,8%, sitrusta tuoksussa, pehmeä maku, pihkaa. Ei kunnolla katkeroa, vaikka 72 IBUa. Puhdasta, mutta ei tarpeeksi särmää. Guineun yhteistyö Braukunst Kellerin kanssa toinen kokeilu, tupla-IPA, 7.7%. Hedelmää hyvin, mutta muuten aika vaisua, väsähtänyt tapaus. Periaatteessa OK, mutta varsinkaan katkeroa ei erityisemmin.

Lopuksi ennen bussiin palaamista Edgen ja floridalaisen 7eventh Sun -panimon yhteistuotos 7even Edge 7aison. Mosaicia ja Citraa, vain 4,4%. Hyvin voimakkaasti hapan näin kevyeksi olueksi. Lähes brettaa ja yrttisyyttäkin löytyy. Aika ryhdikästä, mukava päätös.

Ei kommentteja: