tiistai 10. maaliskuuta 2015

Olvi IPA

Iisalmelainen mahtipanimo on ollut suomalaisista jääräpäisin, se ei ole halunnut huomata maailman muuttuneen. Mutta rahan päälle siellä taatusti ymmärretään. Peruslagerin juojat eivät ole enää lisääntymässä, päinvastoin. Ensimmäinen särö Olvin haarniskaan ilmaantui viime vuonna, kun Iisalmessa pantiin vehnäolutta. Sitä arvioidessani heitin vitsikkäästi, että seuraavaksi kannattaisi tehdä Olvi IPA. Iisalmessa otettiin ilmainen neuvo vastaan ja tässä nyt on käsillä Olvi IPA. Panimo sentään otti huumoribloggaajaan yhteyttä ja tarjosi ilmaisia näytteitä uutuudesta. Näppärästi IPA-otsikon alla lukee Iisalmi Pale Ale. Tölkkiin on kuitenkin ronskisti oluttyypiksi merkitty india pale ale, joten mitään epäselvyyttä ei tavoitteesta jää. Humalina Mosaic, Galaxy, Comet ja Saphir; oikein trendikästä. 4,7%, 55 EBU. Suodattamaton täysmallaspintahiivaolut. Siis ihan full monty tiskiin.

Kaunis väri, hämmentävästi suodattamaton olut täysin kirkas, kultainen neste valkoisella vaahdolla. Tuoksu on appelsiininen, ehkä hieman karamellia mukana. Maku on pehmeän hedelmäinen, varsin vähän hiilihappoa, kohtuullisen täyteläinen, hieman makeutta tulee hedelmän kylkeen. Jälkimakua on, mutta laimeasti, katkeruus ei korostu millään tavalla. EBU-lukema antoi odottaa enemmän, mutta useinhan se ei makua vastaa. Hyvin tasapainoinen, keskitäyteläinen, loistava juotavuus, hedelmää hyvin maussa. Ilman muuta Olvin paras olut, mutta india pale ale tämä ei ole, ei edes sessio-IPA. Siis iisalmelainen pale ale. Jää kauas Nokia 66:n robustista APA-meiningistä. Silti hyvä päänavaus ja nyt voisin ehdottaa, että Alkon hyllyjä rasittava Tuplapukki korvataan Olvi Tupla-IPAlla.

2 kommenttia:

Juho kirjoitti...

Vaikka Alkon valikoimahallintaa osittain aiheestakin usein parjataan, niin kylmä fakta on kuitenkin se että "Alkon hyllyjä rasittava" Olvin tuplapukki oli Alkon kolmanneksi myydyin panimotuote vuonna 2014. En tiedä tosin kuinka kieli poskessa tuo loppukaneetti on kirjoitettu...

Ari Juntunen kirjoitti...

Kai se kaupaksi menee. Mutta laadullisessa mielessä se vie tilaa mahdollisesti paremmilta tuotteilta.