maanantai 30. maaliskuuta 2015

Pühaste Mosaiik Vienna IPA


Suunnitelmissa oli juoksulenkki tälle illalle, mutta Helsingin kadut paksussa sohjossa. Ajattelin sitten tehdä pienen baarikierroksen, mutta Sörnäisiin päästessäni goretex-kengät olivat kastuneet sohjossa läpi. Palasin lähtöruutuun. Onneksi osallistuin eilen ensi kerran kuuluisaan kansallisurheilulajiin eli toin Virosta alkoholituotteita Suomeen. Pühasten kaksi kokeilemaani olutta ovat olleet laadukkaita, joten Uba ja Humal -kaupasta tarttui tämä wieniläis-IPA ensimmäisenä mukaan. Maksaessa kaupan myyjäkin piti tätä omana suosikkinaan virolaiscrafteista.

Kuparin väri, sameaa, keskitasoinen vaahto. Tuoksussa äärimmäisen huumaava sitrustuoksu, veriappelsiinia. Vienna viittaakin nimessä käytettyyn mallaslajikkeeseen. Päähumalana Mosaic, kuivahumaloinnissa Vic Secret. Tuoksu on niin hieno, ettei oikeastaan haluaisi ryhtyä juomaan ollenkaan. Ehkä olutfriikkiys onkin kehittymässä tähän suuntaan, oluita vain nuuhkitaan, juomisesta tulee rahvaanomaista museokäyttäytymistä. No, makukaan ei ole pettymys, appelsiinia ja mandariinia, hyvin puhdas makeamman sitruksen raikas tuntuma. Alkoholia on 6,4%, mutta IBU-lukema on vain 55. Hedelmäisyys tässä korostuu selvästi, mutta katkeruutta on vähintäänkin kohtuullisesti. Tämä menee kevyesti virolaisten oluiden kärkipäähän, vaikka siellä alkaa olla jo tungosta. Pühaste on ainakin vielä sopimuspanija, tämäkin tehty Põhjalassa. Ostopaikka Tallinna, Uba ja Humal.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kun jo nyt oluita kaadetaan lasiin muutaman senttilitran annoksina ja siitäkin saattaa mennä iso osa lasinhuuhteluastiaa (Tallinn Craft Beer Weekend) niin miksipä ei pian nähtäisi ihan täysverisiä oluennuuhkuttelujuhliakin.