perjantai 13. maaliskuuta 2015

Sinebrychoff Olutmestarin Bärliinerin lanseeraustilaisuus

Koff päästi nyt kolmannen kerran baarimestariskabansa voittajan panemaan 60 000 litraa olutta Keravalla Koff Porterin laitteistolla. Tykkäsin kovasti IPAsta, mutta viimevuotinen Vehnä oli jo arkipäiväisempi. Tämänkertainen olutmestari on William K Tennispalatsin vuoropäällikkö Jani Suomalainen. Sain kutsun oluen lanseeraustilaisuuteen juuri tähän samaan baariin. Bärliinerin tyylinä on jokseenkin yllättävästi harvinainen berliner weisse, jollaista Suomessa ei tiettävästi ole aiemmin tehty.

Tilaisuuden aluksi Koffin markkinointihenkilöstö Aniko Lehtisen johdolla esittelivät yleisempää kuviota ja sitten panijat Suomalainen ja Koffin Heikki Vuokko kuvailivat tarkemmin oluen syntyprosessia.


Tähän väliin oluen makuarviota. Kuivan hedelmäinen, raikkaan kirpeää, lievästi katkeruutta, ei happamuutta. Siis en todellakaan löytänyt happamuutta tästä. Berliner weissehan on kuuluisa maitohappobakteerin aikaansaamasta todella rivakasta happamuudesta, jota monesti lievennetään siirappiliemilisukkeilla. Tässä sitä ei siis ole havaittavissa. Terhakka vehnäinen hedelmäinen kevyt olut, mutta se berliner weisse jää edelleenkin Suomessa syntymättömäksi.


Vuokko ja Suomalainen kertoivatkin, että maitohappobakteeri oli kesytetty hallittavaan muotoon, jottei se kontaminoi Koffin laitteistoa. Alkoholia vain 3,8%, Pacific Gem -humalointi. Kaikkein hämmentävinta pohjahiiva, vaikkakin lämpimässä käytettynä. Bärliineri on siis lager. Pintahiivaakin oli kuulemma kokeiltu, mutta lager-hiivaa oli pidetty parempana.


Ruokajuomana varmaan ihan näppärä, pikkupurtavaa oli tilaisuudessakin tarjolla. Aniko esitteli enemmänkin ruuan ja tämän oluen yhteisvaikutuksia. Sour-oluiden trendikkyyteen viittaaminen tässä yhteydessä jäi hieman ontoksi, koska Bärliineri ei ole sour. Aika kauaksi jäädään siis vaikka Magic Rockin superlatiivisesta Circus of Sourista. Heikki Vuokolta ehdin kuulla taannoisen Koff Porter cask-version kohtalosta, olut ei ollut konsernin SAP-järjestelmään kirjattuna, joten sitä ei voitu myyntiin päästää. Tai jotain vastaavaa. Vielä sitä ei ole viemäröity, mutta sinne se on päätymässä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ja käyttöoikeudet tai taidot eivät sitten riittäneet lisäämään cask-versiota järjestelmään?
Joskus muinoin voitiin käydä kauppaa kun oli myyjällä oli tuote/hyödyke ja ostajalla kaupan vastine. Nykyään jos tuotetta ei ole järjestelmässä sitä ei ole olemassa eikä olematonta voi myydä. Tai voipas - ja kauppa käy kuumana.