torstai 2. toukokuuta 2019

Rhenania Alt


Viimeinen päivä Düsseldorfissa. Vapunpäivä näyttää olevan Reininmaallakin vapaapäivä, mutta mitään juhlallisuuksia en havainnut. Hotellini oli keskellä Düsseldorfin uneliasta japanilaisyhteisöä, joka on hieman yllättäen maailman suurin Japanin ulkopuolella. Kadut vapunpäivänä tavallistakin hiljaisempia. Käväisin Hauptbahnhofin kirjakaupassa, jossa silmiin sattui Peter Kürtenin elämäkerta. Düsseldorfilainen Kürten oli Fritz Langin lastenmurhaajaleffa M:n päähenkilön esikuvia ja yleisestikin ihmiskunnan historian synkimpiä yksilöitä. Reininmaalla ei kovin monia craft-olutbaareja osunut kohdalle, mutta kirjakaupassa näkyi kaksikin saksankielistä paksua kalliille paperille painettua craft beer -aikakauslehteä. Teknologiamaa Saksa on monissa asioissa takapajuinen ja mm. USA:ssa kuolevat paperiset olutlehdet ovat näköjään kovassa huudossa täällä. Kertoo myös siitä, että craft-olutskene kuohuu kovasti pinnan alla muuallakin Saksassa kuin Berliinissä. 



Kun aikaa oli, tsekkasin vielä klassisia alteja Oststrassen Schumacherissa, Füchschenissä ja Schlüsselissä. Uerigen laadukkuus oli tullut jo selvimmin todennettua. Hyviä olivat kaikki, nyt jopa Schlüsselin alt tuntui todella pehmeältä, kuohkealta ja pähkinäiseltä. Selvästi oluet maistuivat erilaisilta eri maistelukerroilla. Maistelutilanne tietysti vaikuttaa, mutta varmaan pieniä eroja on itse oluissakin. Vähän niin kuin cask alessa, vaikka altbier ei aivan sellainen tuoreolut olekaan. Loppupäätelmänä on siis, että kaikki neljä perinnealtia ovat erilaisia, mutta laadullisesti ne ovat samaa tasoa, mitään niistä ei selvästi voi nostaa muita paremmaksi. 


Ruokapaikkaa miettiessä katse osui Uerigen lähellä italialaisravintolan Rhenania-logoon. Krombacherin tekemä Rhenania Alt on ennestään tuttu, mutta ei tältä reissulta. Päätin sitten ottaa sen pizzan kylkeen. Paahtoleipäinen tuoksu. Makukin kuiva ja paahteinen, hieman pähkinää, tuoretta, mutta ohutta. Ei juuri katkeruutta. Ei klassikkkojen tasoa, mutta pesee Frankenheimin ja Schlösserin. Düsseldorf, Ponte Vecchio, 1.5.2019.

Ei kommentteja: