torstai 29. helmikuuta 2024

Himabisse-kotiolutkilpailutuomarointia 

 Pääsin karkauspäivänä tuomaroimaan Fat Lizardin ja kumppanien organisoiman kotiolutkilpailun kakkospäivää. Kokemustahan on lähinnä Olutliiton skabasta useammalta vuodelta, joten siinä mielessä homma oli tuttua. Tuomareita oli kuitenkin nyt vain neljä ja arvioimme jokainen kaikki oluet, joita oli humaloidut-sarjassa 40. Lopuksi vedimme vielä taide-sarjan, jossa oli lähinnä soureja 15 kpl. Hanna Montonen hoiteli käytännön järjestelyt Fat Lizardin taproomissa. Muina tuomareina pelkkiä oluentekijöitä eli Fat Lizardin Greta Mäkinen sekä Brukett/Fiskars/Suomenlinnan Jenni Danielsson ja Ville Kiviniemi. Taide-sarjassa mukaan liittyi mm. Olutpostissa vaikuttava Oskari Sarkima.


Sumukaljaa enimmäkseen, seassa muutama west coast IPA ja pari brittityylistä. Koko setin paras oli heti ensimmäisenä ja se vaikutti ainakin omien pisteiden skaalaamiseen. Koska ykköstä parempaa ei löytynyt, niin kaikki muut saivat sitä huonommat pisteet. Erilaisessa tilanteessa pisteitä olisi ehkä tullut enemmän skaalan 0-100 yläpäähän. Yhtään yli 75 pisteen olutta en nyt löytänyt. Parhaat olivat kuitenkin hyviä ja se todentui Hannan pikkujäynässä. Sekaan oli heitetty Olarin Stompin' Ground, joka sai hyvät pisteet, mutta ei noussut aivan kärkeen. Olutliiton kilpailuun verrattuna mukana oli kyllä selvästi enemmän epäonnistuneita oluita. Diasetyyliä, hapettumista tai jotain aivan ihmeellistä sekoilua tuli vastaan, yllättävän paljon nimenomaan diasetyylisiä oluita. 


Pizzalounaan jälkeen siirryimme taproomin aukeamisen takia rakennuksen kakkoskerrokseen, jossa arvioimme loput humaloiduista ja vielä tosiaankin erityyppisiä lisäaineoluita sisältävän taide-sarjan. Tämä jäi omalta kohdaltani kuriositeetiksi, mukana oli puhdas hefeweizen, epäonnistunut 8-prosenttinen ruisale, vihreäksi värjätty IPL ja monenlaisia maustesekoituksia. Varsinaisia soureja oli yllättävän vähän, vielä vähemmän voimakkaasti happamia oluita. Paras oli ehkä muuten perinteinen tasapainoinen gose, jossa oli mukana paahdettua korianteria pureskeltavina partikkeleina. Oikein mukava päivä, totta kai. Raskasta työtä, mutta tavallaan palkitsevaa. Parhaat näistä oluista pääsevät finaaliin, jossa en ole enää mukana tuomaroimassa. Espoo, Fat Lizard Brewing, 29.2.2024.

 

Ei kommentteja: