maanantai 6. joulukuuta 2010

Koskipanimo Siperia Imperial Stout 2010 Hanniku

Hanniku tarkoittaa Hannu Nikulaista, jyväskyläläistä olutlegendaa, joka sai viime keväänä täyteen 10 000 erilaista maistettua olutta. Tamperelaisolut on valmistettu Nikulaisen saavutuksen kunniaksi. Kyseessä on erikoisversio loistavasta Siperiasta, kypsytetty viisi kuukautta viskitynnyrissä. Alkuperäinen Siperia kolahti aikoinaan kunnolla ja kun puukypsytysoluet eivät ole suosikkejani, niin melko epäluuloisesti tartuin nyt lasiin. Alkuperäinen olut on harvinaisen kuiva no-nonsense imperial stout, alkoholipitoisuus näyttää pudonneen kypsytyksessä yhden kymmenyksen tasan kahdeksaan. Originaalin paahteisuus on tallella, mutta viskimäisyys tuo välittömästi uutta leimaa makuun, ehkä jonkinlaisena vaniljamaisuutena. Makea tämä ei ole vieläkään, jonkinlaista nahkeutta on tullut mukaan, ei kuitenkaan niin pahana puumaisuutena kuin joissakin tammioluissa. EBUja on tasan sata, mutta katkerot peittyvät varsin perusteellisesti muihin aineksiin, jälkimaku on melko pitkä, mutta ei erityisen humalainen. Originaalissa oli katkeroa selvästi enemmän. Positiivista on ilman muuta, että makeutta ei syntynyt vaikkapa Goose Islandin tunnetun viskitynnyrioluen tapaan. Miellyttävä huippuolut tämäkin on, mutta häviää selvästi perus-Siperialle. Olut oli huomiotaherättävän kallis, puolen litran pullo yli 18 euroa. Tietysti voisi toivoa, että vaatimaton Nikulainen saisi myynnistä provisiota, mutta tuskinpa niin on. Ostopaikka Helsinki, Arkadian Alko.

Ei kommentteja: