keskiviikko 22. huhtikuuta 2020

John Madden: Captain Corelli's Mandolin

Kefalonia on Kreikan länsirannikon suurehko saari, jolla on synkkä lähihistoria. Toisen maailmansodan aikana 1941 kreikkalaiset nujersivat Albaniasta maahantunkeutumista yrittäneet italialaiset. Saksa kyllästyi katsomaan asiaa ja valtasi Kreikan ennen operaatio Barbarossaa. Italialaiset päästettiin kuitenkin mukaan miehitystoimiin ja mm. Kefalonia siirtyi heidän hallintoon. 1943 amerikkalaiset valtasivat Italian eteläosat ja nujersivat Mussolinin diktatuurin. Kefaloniassa syntyi kaoottinen tilanne, jossa italialaissotilaat kääntyivät saksalaisia vastaan. Saksalaiset teurastivat tuhansia italialaisia saarella. Saksan tappion jälkeen Kreikan sisällissota riehui vuosia Kefaloniassakin. 1953 sitten maanjäristys viimeisteli tuhon hävittämällä Kefalonian kaikki rakennukset. 
 
Kapteeni Corellin mandoliini on suuren budjetin viihde-elokuva, joka sijoittuu Kefalonian kohtalonvuosiin, valmistunut 2001. Perustuu brittihugenotti Louis de Bernièresin romaaniin vuodelta 1994. Englannin kieli ja monikansallinen näyttelijäjoukko tökkii aika pahasti leffan uskottavuutta. Traagiset tapahtumat ovat taustaa italialaisupseerin ja paikallisen lääkärin tyttären romanssille, joka on siis elokuvan fokuksessa. Penelope Cruzin ja Nicolas Cagen välillä ei kyllä näytä olevan minkäänlaista kemiaa. Sokeroitu romantiikka ja melodramaattinen paisuttelu vuorottelevat, mutta intensiteetti puuttuu. Hyvien maisemien takia elokuva kyllä käy matkailumainoksesta ja leffan ansiosta Kefalonian turismi käsittääkseni pääsikin hyvään vauhtiin. Ohjaaja Maddenin tunnetuin teos on Shakespeare in Love, jonka menestystä en ymmärtänyt alkuunkaan.

1 kommentti:

kirjoitti...

Muistan vuosituhannen vaihteessa kun olin 2-3 kertaa Kreikassa lomalla, myos Kefaloniassa, niin 95% auringonottajista rannalla luki juuri tätä kirjaa. -Juha