perjantai 15. joulukuuta 2023

Allen Baron: Blast of Silence

 Hyvin harvoin tulee katsottua leffoja YouTubesta, mutta selvästikin pitäisi harrastaa enemmän. Satuin näkemään some-viittauksen tästä neonoirista vuodelta 1961 ja sitten kaveri vielä löysi linkin leffaan. Pakkohan tämä oli katsoa, kun on vielä jouluinenkin tapaus. Ja kyllä kannatti, aivan mahtavaa jälkeä. Mustavalkoinen leffa siis, heti varsinaisen noir-kauden jälkeen tehty, pienellä budjetilla, amatööritekijöitä. Kuvauslaitteisto salakuljetettiin Kuubasta Castron vallankaappauksen jälkeen, se oli jäänyt sinne Errol Flynn -leffasta, jossa Baron oli mukana. Kuvauksissa Baron ampui vahingossa miestä ja oli etsintäkuulutettu Kuubassa. Baron ohjasi tämän jälkeen vielä muutamia elokuvia, mutta varsinaisesti teki uraa televisiossa. 96-vuotias Baron elää edelleen.

 
Baron esittää myös pääosaa elokuvassa, clevelandilaista hit mania Frankie Bonoa. Kaksi vuotta aiemmin valmistunut Hitchcockin North by Northwest loppuu kuvaan, jossa juna sukeltaa tunneliin. Tämä elokuva alkaa pitkällä mustalla otoksella junan kulkiessa pimeässä tunnelissa sukeltaen lopulta Manhattanille tuoden mukanaan Bonon. Elokuvassa on hyvin vähän dialogia, enimmäkseen äänessä on kertojana Polanski-stara Lionel Standerin viskibasso. Bonon asusteet ja ilmeettömyys viittaavat selvästi This Gun For Hiren Alan Laddiin, joka tunnetusti oli esikuva myös Jean-Pierre Melvillen ja Alain Delonin Jef Costelloon. Jazz-musiikki pauhaa Standerin taustalla. Olutta juodaan ravintolassa korkeista laseista. Bono on saapunut jouluiseen kaupunkiin murhaamaan mafiapäällikköä ja varjostaa häntä kävellen Harlemin ja Manhattanin kaduilla, myös autolla. Fokus pysyy koko ajan Bonossa. Elokuva on tiivis, 77 minuuttia. Hillitön yökerhokohtaus tuo mieleen Phantom Ladyn vastaavat fiilikset. Homma huojuu koko ajan lähellä parodiaa, mutta ei mielestäni horjahda sinne. Loppukohtaus on kuvattu hurrikaanin aikana Long Islandin rannikon hetteiköissä. Ei mikään unohdettu mestariteos, mutta aivan suvereenia nautinnollisuutta. 1 kommentti:

kirjoitti...

Youtube on vanhemmille elokuville hieno resurssi, HD-tasoa. Esim John Fordin poliisi proseduraali Gideon's Day (1958), (Now Playing -kanava) jonka taytyy olla yksi omia mieli-harmittomia elokuvia jonka voi katsoa montaa kertaa puolella silmalla.

Paras elokuvahan on se jonka voi katsoa monta kertaa usein vuosikymmenien mittaan eika ikina kyllasty. Vihan riivaamat, The Apartment, Junior Bonner.

-Juha