perjantai 19. lokakuuta 2018

Guido Ricciarelli: Im Labyrinth des Schweigens

Natsimetsästysfilmi vuodelta 2014, sijoittuu 1950-luvun lopulle, elokuva kattaa löyhästi vuosia 1958-1963. Frankfurt am Mainin syyttäjänvirastossa ollaan, alkuasetelma vaikuttaa varsin epäuskottavalta, juuri kukaan ei näytä tietävän mitään holocaustista. Tietoista draaman kaarta tietysti on haettu ja homma fokusoituu vähitellen. Silti käsikirjoitus tuntuu naiivilta ja kärjistetyltä, liian kauniin naisen sulostuttaman tarinan kautta edetään melodramaattisesti Mossadin neuvonantajaksi Eichmannin ja Mengelen jahtiin. Hyviä pointteja pitkin matkaa, mutta kokonaisuus jää haaleaksi. Elokuvan olisi pitänyt ehkä ottaa fokukseen todellinen toimija Fritz Bauer eikä hänen idealistista nuorta avustajaansa, leffasta olisi tullut ryhdikkäämpi.

3 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Oletko nähnyt Fritz Bauerista kertovan The People vs. Fritz Bauer?

Ari Juntunen kirjoitti...

En ole nähnyt. Onko terävämpi kuvaus?

Nimetön kirjoitti...

Siinä mielessä samaa henkeä, että tuon ajan Länsi-Saksassa ilmeisesti ei suurta kansanosaa kiinnostanut vanhojen penkominen.

Huonosti tunnen sodanjälkeisen Länsi-Saksan historiaa (tai opetussuunnitelmia), mutta ei liene kaukaa haettua että 50-60-luvulla noista asioista ei tiedetty (tai haluttu tietää) niin paljon kuin nykyään. Entisiä natseja oli kuitenkin yhteiskunnan kaikilla tasoilla, ja vain pieni osa ylimmästä johdosta oli joutunut oikeuden eteen.