maanantai 23. kesäkuuta 2014

MM2014, pelit 29-32

Jugoslavian pelaajalegenda Safet Susicin valmentama Bosnia-Hertsegovina oli monien mielestä kisojen mahdollisia mustia hevosia. Kokemattomuus kuitenkin kostautuu usein MM-kisoissa ja kahdella tappiolla Bosnia on jo nyt ulkona jatkopeleistä. Ei edes Susicin veljenpojan kentällä olo auttanut. Nigerian niukka voitto on taas uusi merkki afrikkalaisten vireytymisestä. En nähnyt peliä, mutta hieman onnekkaasti Nigeria näytti säilyttävän johtonsa. Lopussa Bosnian supertähdellä Edin Dzekolla ja muillakin oli useita tasoituspaikkoja. Tuomarivirheistäkin näkyy keskustelua riittäneen.

Varasin juhannukseksi Kajaanin lennot jo viime syksynä ja paluumatka osui harmittavasti Belgia-Venäjä -matsin kohdalle. Tämäkin ottelu siis jäi nyt näkemättä. Koska monet venäläiset tuntuvat haikailevan Neuvostoliiton aikoja, tässä kohti voinee nostalgisesti fiilistellä Belgian ja Neuvostoliiton klassista kohtaamista Meksikossa 1986. Neuvostoliiton joukkue tosin koostui silloin käytännössä kokonaan Kiovan Dynamon ukrainalaisista pelaajista. Joukkue oli erinomainen, mutta Belgia onnistui voittamaan 4-3, tuomarivirheet ratkaisivat silloinkin, Belgian paitsiomaalit hyväksyttiin.


Tällä kertaa ottelu sattui myös Operaatio Barbarossan vuosipäiväksi. Saksan Waffen-SS -joukoissa palveli noin 40 000 belgialaista vapaaehtoista, joten hyökkäyksessä Neuvostoliittoon oli taatusti myös belgialaisia, esim. Langemarck-divisioonassa. Vastaavaa alkurynnistystä ei Riossa nähty, ratkaisumaalin tekijänä lopussa Belgian 19-vuotias vaihtokärki Origi. Ilmeisesti Belgian peli ei vieläkään lähtenyt kunnolla rullaamaan. Seuraavan (?) isännän Venäjän tulokset hämmentävän heikkoja, vielä en ole joukkuetta päässyt näkemään. Capello kritisoi ulkomaalaisten pelaajien yliedustusta Venäjän sarjassa,  hän joutuu valitsemaan joukkueen vain 64 pelaajan joukosta. Kuulostaa siis samanlaiselta tilanteelta kuin Englannissa.


Algerian ja Etelä-Korean kohtaaminen ei tuntunut etukäteen kovin houkuttelevalta, mutta ottelu oli hyvin viihdyttävä. Jugoslavian pelaajalegenda Halilhodzic vaihtoi Belgia-pelin jälkeen viisi pelaajaa ja taktiikan kokonaan uusiksi. Fyysinen runnova hyökkäyssysteemi yllätti Korean täysin ja pohjoisafrikkalaiset survoivat kolme maalia ensi jaksolla ratkaisten käytännössä pelin. Korealaiset toipuivat toiselle jaksolle, mutta liian myöhään. Lohkon toinen jatkopaikka ratkennee Algerian ja Venäjän välisessä kohtaamisessa.


USA ja Portugali päätyivät Manausissa tasatulokseen, taas positiivinen suoritus jenkeiltä. En nähnyt tätäkään yöottelua, mutta tässä lohkossa tilanne on ennen päätöskierrosta todella kimurantti. Saksalla on hyvällä maalierolla paras tilanne, mutta ei sekään voi kunnolla rentoutua.

Ei kommentteja: