keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Meidän Veikko Vastaa Kymmentä Jenkkiä

Helsingin craft-baareja kierrellessä tulee elettyä kuplassa, joka ei ehkä vastaa keskimääräistä suomalaista olutkokemusta. Asia käy silloin tällöin mielessä ja viime viikolla hetken mielijohteesta astuin Lidliin. Päätin vilkaista, mitä muut ihmiset todellisuudessaan juovat. Lidlistä tarttui mukaan tämä olut, joka hämmentää jo nimeltään. Nimen yläpuolella lukee "rehellisesti suomalainen" ja alapuolella "suomalainen ale". Kansallismielisyyttä siis korostetaan ja varsinainen nimihän viittaa talvisodan asetelmiin. Puhekielinen viittaus neuvostoliittolaiseen on kuitenkin vaihtunut USA:n sisällisodan voittajaosapuolen edustajien nimitykseen. Olut tuntuu siis jotenkin liittyvän USA:an, vaikka kovin suomalainen onkin. Epäselväksi jää, kuka on Veikko ja keitä ovat "me"? Lidlin saksalaiset taustavoimat? Suodattamaton täysmallasolut, 4,7%, valmistettu Suomessa. Nopean googletuksen perusteella valmistaja on Laitilan suuri pienpanimo. Helsinkiin rymistellyt lumimyrsky ei innostanut tavanomaiseen baarikierrokseen, joten sihautin Veikko-tölkin auki.  
 
Hyvä vaalea vaahto, hyvin samea keskikeltainen runko. Hätkähdyttävästi ulkonäöltään tyylipuhdas Vermont/New England -tyyppinen IPA. Onko maailman trendikkäintä oluttyyliä ollut siis Lidlissä myynnissä jo pitempään nauruhinnalla? Tuoksun perusteella ei sentään. Epämääräistä hedelmää sieltä tunkee nenään, mutta kovin aromaattiseksi odööriä ei voi kutsua. Maku on varsin hiilihappoinen, karamellinen, hedelmäpastilleja, mutta kyllä tämän aleksi tunnistaa. Runko on ohkainen, mutta ei olematon. Sama koskee peräkärryä, jälkimaku ei turruta nielua, mutta kestää kohtuullisen kauan brittiläistyyppisellä katkeruudella. Ei mitään virhemakuja, ei pahvia tai hernekeittoa. Selvästi odotuksia parempi. Ei erityisen maukas, mutta kuitenkin monimuotoisempi maultaan kuin yksikään Alkon myymä olut 1980-luvun alkupuolella. Ostopaikka Helsinki, Sörnäisten Lidl.

2 kommenttia:

Bönthor Bönthor kirjoitti...

Nautin tästä jutusta.

arschloch kirjoitti...

Minä myös. Loppukaneetti "Ei erityisen maukas, mutta kuitenkin monimuotoisempi maultaan kuin yksikään Alkon myymä olut 1980-luvun alkupuolella." teki minun päiväni.