perjantai 3. helmikuuta 2017

Laitila Savu India Pale Ale

Varsinais-Suomen suuri pienpanimo ei nyt varoittanut etukäteen, vaan näytelähetys tuli yllättäen (ja pyytämättä) keskelle talvista Helsinkiä. Pienillä säädöillä pääsin vastaanottamaankin lähetyksen, jossa oli neljä pulloa panimon uutta Savu-IPAa, joka on mukana Alkon tämäntalvisessa käsityöolutkampanjassa.

5,9%, 68 EBU, Pekko, Mosaic, Equinox. Hyvin vaalean keltainen voimakkaasti poreileva olut, hyvä vaahto. Tuoksussa vahvasti savuisuutta, ei juuri muuta. Maku on savuinen, hedelmä tulee mukaan taustalta, mutta savu hallitsee. Jälkimakukin on yllättävän voimakas, siitä ei oikein erota onko katkeruutta mukana, savuisuus hallitsee sielläkin. Pitempään nieleskellessä on selvää, että katkeroakin löytyy. Täytyy antaa tunnustusta Laitilalle, tämä on voimakkaasti maistuva olut, reippaan savuinen ja katkera, mutta konteksti on arveluttava. Neutraalin viljaiselta pohjalta savuolut toimii, mutta hedelmäisen alen tapauksessa lopputulos on omituinen. Silti, pieni epäilys jää kaivertamaan, ehkä olen liian ahdasmielinen. Tässä on nimittäin aika puhtaasti yhdistetty nämä kaksi aluetta ja en ehkä pysty arvostamaan suoritusta rajoittuneesta näkökulmastani. Mahdollisesti klassikko, joka tapauksessa paljon parempi kuin odotin.

3 kommenttia:

Seppo Äyräväinen kirjoitti...

Sain myös näytteen ilman ennakkovaroitusta ja aiempien kokemusten perusteella odotukset olivat todella matalalla. Yllätti kuitenkin positiivisesti, ja painotus oli riittävän selkeästi savuisessa hedelmäisyydessä, eikä katkeron ja savun yhdistelmä tässä muistuttanut kitkerää tuhkakuppia. Hassua että tykkäsit itsekin, vaikka katkerot "puuttuivat" ;)

Ari Juntunen kirjoitti...

Niinpä. Eilisen myöhäisillan maistelutilanne ei enää ollut optimaalinen, pitää tsekata vielä uudestaan.

Ari Juntunen kirjoitti...

Alkon uutuuslehdykän mukaan EBU-lukema on vain 34,5. Se lienee Alkon mittaustulos ja 68 oli siis Laitilan saatekirjeessä.