perjantai 3. helmikuuta 2017

Stadin Panimobaari, helmikuu 2017

Varsin kaoottinen sessio Suvilahden keskitalvisessa panimobaarissa. Ilkka Sysilän Kaljatehdas taistelee -elokuvan uusia kohtauksia oli tarkoitus purkittaa, mutta olosuhteet eivät olleet mahdollisimman suotuisia. Panimon head honcho Timo Konttisen piti näytellä otoksissa, mutta hän oli lopulta pari tuntia kiinni jonkinlaisessa siideritapahtumassa. Odotellessa tutustuimme tuotantolaitoksen uusimpiin tuotteisiin. American Double IPL, 8%. Pehmeää Tyynenmeren kypsää hedelmää. Makeutta, tuoreutta, kuohkeutta, mahtava aromaattisuus. Yllättävän hyvä juotavuus, mutta Stadin tapaan peräkärry varsin aneeminen. Seuraan liittynyt panimon tuotantovastaava Aki Uutela totesi pystyvänsä pistämään tämän vielä helposti paremmaksi. Hänen mukaansa liikaa alkoholisuutta tuoksussa ja kuivemmaksikin oluen voisi saattaa. Ehkä niin, mutta itse kyllä tykkäsin tästäkin versiosta.

Aki tarjoili sitten pöytään suoraan käymistankista hieman keskeneräistä South Pacific IPAa, 5,6%. Aromihumalana australialainen Vic Secret, kissanpissaa tuoksussa. Periaatteessa tuttu Stadin trooppinen hedelmä pääroolissa, mutta hieman erilainen twisti tällä kertaa kuitenkin, ehkä passion-hedelmää. Aki ja Ilkka mainitsivat papaijan, mutta sitä en itse tunne. Ei vielä parhaimmillaan, ei tässäkään (tietysti) katkeruutta erityisemmin.Berliinin reissun tuomisina Aki heitti pöytään Stonen berliner weissea, ei varmaan ollut parhaassa kunnossaan, hiilihapot uuvahtaneet, ei paljoa happamuuttakaan. Sinänsä aika miellyttävää. Tässä vaiheessa virittelimme kuvauksia, mutta tilanne kehittyi vaikeaksi, kun baari täynnä asiakkaita. Äärimmäisen väkivaltaisen elokuvan raaimmat kohtaukset oli nyt jätettävä sivuun, ammuskelimme kyllä panimon puolella. Jonkinlaista footagea saatiin kasaan, mutta enemmänkin oli suunnitelmissa. Panimon puolella virvokkeina kevyttä black IPAa käymistankista, paahtoa, varsin voimakkaasti suolaa, hedelmää. Konttisen mukaan suolaisuus syntyy autolysoituneesta kuolleesta hiivasta. Modern German Pils oli varsin varhaisessa kehitysvaiheessa, 4,8%, raakaa settiä, hyvin sameaa. Viljaa vahvasti, mutta katkeruutta löytyy jo nyt, tämä oli hyvin lupaavaa. 


Tuli keskusteltua Konttisen, Sysilän ja Uutelan kanssa humaloinnista. Katkera totuus on, että runsas aromihumalointi heikentää katkeruutta. Eikä edes suhteellisesti, vaan absoluuttisesti. Aromihumalat estävät katkerohumalien toimintaa. Näin asiasta Konttisen vilauttaman tutkimuksenkin. Stadin Panimobaari, 3.2.2017.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Stadin Baarin hanassa oleva Ultimator, American Double Bock 8,0%, joka voitti mm. Suomen Paras Olut -kilpailussa 2015 sarjavoiton Vaalea lager yli 4,7%:a, on virheellisesti ilmoitettu American Double IPL:ksi. Selittänee Stadin "aneemista peräkärryä".

Ari Juntunen kirjoitti...

Okei, näinhän se on, bockiin ei odota samaa katkeruutta kuin IPL:ään.