maanantai 27. helmikuuta 2017

Sonnisaari, helmikuu 2017Pääsin Jani Simosen ja Janne Keskisarjan kanssa vierailemaan eteläisen Oulun panimossa. Timo Kanniainen ja Harri Vaarala esittelivät fasiliteetteja ja suoritimme laadunvalvontaa olutnäytteiden avulla. Edellisestä vierailusta oli jo vuosi ja tila oli täyttynyt jo ahtaan oloiseksi. Onneksi laajennus kaksinkertaistaa tilat aivan lähitulevaisuudessa. Edellisen vierailun jälkeen käymisastioita on tullut lisää pullotus- ja etiketöintilaitteiden ohella. Neljä uutta 2000 litran käymisastiaa on myös saapumassa. 

Uusi erä Kuulaa, india pale lager, 7%, on ollut vasta pari päivää kylmäkäsittelyssä. Vielä hiivainen, käytössä sama pohjahiiva kuin Pilsissä. 70 IBUa laskennallisesti, todellinen arvo luultavasti korkeampi. Hedelmää hyvin ja huikea peräkärry. Tästä tulee mitä ilmeisimmin yksi panimon huippusuorituksista.

Uusi black IPA kulkee työnimellä Hedelmäpihka. Vehnää mukana, Chinook, El Dorado, noin 6,5%. Hyvin hedelmäinen, kevyesti paahteisuutta, todellakin pihkaa ja kohtuullinen raskaus perätilassa. Tykkäsin tästä enemmän kuin brown ale Molskista.

Viljalla hapatetusta Mällistä valmistumassa uusi erä, hyvin marjainen omaperäinen maku, ei yltiöhapan. Sitten pullosta sherrytynnyrilastuilla maustettu versio Juomahammas -porterista. Imperial-vahvuus tuplamäskäyksellä, 11%. Tulossa on myös viskitynnyriversio. Oloroson tuoma kuiva hedelmäisyys havaittavissa paahteisuuden ohella. Hyvin mielenkiintoinen, ehkä toistaiseksi paras Sonnisaaren vahvoista tummista.

Sitten Humalajasta erikoisversio, Timo lisäsi lorauksen sitruunahappoa lasin pohjalla ja Humalajaa päälle. Olut muuttui happamammaksi hedelmäisellä tavalla ja samalla katkeruus vähentyi huomattavasti. Loistava apuväline, jos kantti ei kestä katkeroita. Lopuksi vielä Harrin muinaisen Liminka Brewing Companyn barley wine, jolla jo ikää kolme ja puoli vuotta. Pehmeän karamellinen hedelmäpläjäys, kehittynyt todella hienovireisesti vaikka vahvuutta alle 9%.

2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Onko tietoa tuleeko noista jotain alkoon?

Ari Juntunen kirjoitti...

Ei vielä tarkkaa tietoa, mutta pitäisin selvänä, että vahvoja pullotettuja oluita tarjotaan Alkoon. Juomahampaat ja Kuula siis ainakin.