torstai 26. elokuuta 2021

HJK - Fenerbahçe 2-5

1970-luvulla Istanbulin suurseuroista Suomessa tunnettiin parhaiten Beşiktaş, koska Tommy Lindholm pelasi siellä pari kautta ja myöhemmin Atik Ismailkin muutaman pelin. Kovin kovatasoisena en Turkin sarjaa kuitenkaan pitänyt silloin. Ryhdyin vuosikymmenen lopulla tilaamaan kansainväliseen jalkapalloon keskittyvää laatulehteä World Socceria, jonka kansikuvana helmikuussa 1980 oli sitten jokseenkin yllättäen Fenerbahçe. Kovin paljoa menestystä ei kuitenkaan kansainvälisillä kentillä ole nähty, Istanbulin kolmas seura Galatasaray on onnistunut parhaiten. Kolmikko on kuitenkin varsin tasaväkinen, joten päätin hankkia lipun Bolt Arenalle, kun HJK;n karsintavastustajaksi osui Fenerbahçe. En ole ennen joukkuetta nähnyt, en edes tv:stä. Joukkue tulee Aasian puolelta Istanbulia Kadıköyn kaupunginosasta.

Ensimmäinen ottelu Istanbulissa päättyi lupaavasti HJK:n 1-0 -tappioon, joten panosta oli mukavasti jäljellä Helsingissä. Tiukentuneista rajoituksista huolimatta Boltille otettiin kohtuullisesti yleisöä, ilmeisesti noin puolet kapasiteetista. Lipussani kehotettiin tulemaan paikalle jo puolitoista tuntia ennen alkuvihellystä. Koleassa säässä se ei kiinnostanut ja kun tulin puoli tuntia ennen, kukaan ei valittanut asiasta. Ikävä kyllä peli vaikutti lähes samanlaiselta kuin viime viikon KuPS-tyrmäys viereisellä areenalla. Ecuadorilainen hyökkääjä Enner Valencia ei ollut Istanbulissa mukana, mutta nyt teki nopeaan tahtiin kaksi maalia HJK:n puolustajien katsoessa vierestä. Ensin surkean laitapakin Murillon alokasvirhe ja sitten Sparvin kantapäästä lahja vieraille. Joukkueen suurin tähti Mesut Özil ei ihmeitä esittänyt, mutta yllättävän aktiivisesti maailmanmestari pelasi. HJK kokosi kuitenkin itsensä ja Roope Riski iski kavennuksen kääntölaukauksella 27. minuutilla. Sparv loukkaantui puoliajan lopulla, mutta pientä panosta pelissä vielä oli.

Jännite purkautui sitten 52. minuutilla, kun Valencia pääsi tekemään kolmannen maalinsa taidokkaasti takajalalla. Tasoero tässä pelissä ei ollut yhtä selvä kuin KuPSin ja Union Berlinin välillä, mutta eroa löytyi kyllä. Puolisen tuntia pelailtiin sitten puolivaloilla ennen kuin loppuhetkillä alkoi verkot soida uudestaan. Riku Riski kavensi tyylikkään hyökkäyksen päätteeksi suoraan syötöstä volleylla. Nämä numerot olisivat olleet lohdulliset, mutta Fenerbahçe rankaisi ikävästi vielä kahdella maalilla, ne olivat pahoja puolustusvirheitä ensimmäisten maalien tapaan. Paha pettymys tämä oli, mutta HJK:lla on vielä matkaa Eurooppa-liigankin tasoon.