maanantai 2. joulukuuta 2019

UG Überlin Stout’s Sich


Kajaanin lentokentän baarissa poikkeuksellisen tiheä poliittinen tunnelma maanantai-iltana. Juuri kun sain sämpyläni ja Aura-tuoppini kannettua pöytään, viereiseen pöytään asettui traagisesti menehtyneen Antti Rantakankaan tilalle eduskuntaan noussut Tuomas Kettunen Kuhmosta. Surffatessani akuutin hallituskriisin viimeisimpiä vaiheita baariin purjehti opetusministeri Li Andersson avustajineen. Molemmat poliitikot kävivät kiihkeitä puhelinkeskusteluita koko ajan. Tunsin olevani nyt tapahtumien keskipisteessä ja otin vielä toisenkin Auran, kun Helsingin kone oli eri syistä toista tuntia myöhässä.

Pääsin kuitenkin lopulta Jyväskylän kautta Vantaalle ja sieltä junalla Pasilaan. Suuntasin välittömästi Bierhausiin, koska kuulin sinne saapuneen Sampo Järven uutta peräkärryllistä stoutia. Monella olutrintamalla ansioitunut Sampo teki viime talvena Kouvolan Hoppassa mielenkiintoista stoutia. Nykyään Bierhausissa vaikuttava Järvi on valmistanut Lohjan UG:lla samaa tyylisuuntaa edustavan uuden tuotteen. 7,0 %, katkeropitoisuus peräti 91 IBUa. Tumman ruskea ulkoasu. Täyteläinen maku, maltainen, suklainen aluksi, mutta kääntyy nopeasti kuivemmaksi. Peräkärryä eli katkeruutta on todellakin railakkaasti. Paahdettakin, oikein hallittua. Tämä on puhtaampi kuin Kuusaan Käki, ei mitään maustehorjahteluja. Ehkä hienoinen leipäinen karkeus voisi olla pehmeämpää samettisuutta, esim. riilikäsittelyn kautta saavutettavissa. Mutta erittäin maistuvaa kamaa, voisi toimia erinomaisesti vaikkapa hiihtolenkin palautusoluena, jos piakkoin saadaan etelässäkin kelit kohdalleen. Bierhaus Berlin, 2.12.2019.

Ei kommentteja: