maanantai 2. marraskuuta 2020

Sierra Nevada Barrel-Aged Narwhal Imperial Stout


Terassikausi alkaa olla lopussa, mutta etelämyrsky toi Vallilaan sen verran lämpimämpää ilmaa, että ainakin imperial stoutia tarkenee vielä siemailla ulkosalla. Pohjois-Kaliforniassa ja Pohjois-Karolinassa toimivan perinnepanimon vahva Narwhal-porter on ennestään tuntematon ja nyt lopulta käsiin oluen bourbontynnyreissä lähes vuoden kypsytetty versio. 11,9 %, musta väri, tumma vaahto. Tuoksussa paahteista kypsää hedelmää, rommimaisuutta, anista, yrttisyyttä. Maku on pehmeän kahvinen ja suklainen, luumuista hedelmää, paahdettakin, mutta bourbonin vaniljaisuus lähes loistaa poissaolollaan. Yllättävän kuiva kokonaisuus. Vaikka pehmeyttä on, niin silti hiilihappoa tuntuu olevan liikaa, se tuo saippuaisuutta mukaan. Paksua ja täyteläistä, lämmetessä tammen ote tiivistyy, sekin hyvin kuivana puumaisuutena. Suklaisuus ja lakritsaisuus vahvistuu, makeus korostuu hieman, mutta kuivana olut pysyy. Monimuotoisuutta ja syvyyttä on riittävästi, varsin vakuuttava ja ilahduttavan raikas Molotov-cocktailin sankarillinen heitto infernaalisten korvapuustistouttankkien telaketjuja katkomaan. Ostopaikka Helsinki, Kallion Alko.  

1 kommentti:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Molotov-cocktaililla sai oikeaan kohtaan stikattuna tankin kyllä flekkaamaan, mutta telaketjuin katkomiseen tarvittiin räjähteitä tahi suoraa tykin osumaa telapyörästöön...

1970-luvulla eräs Laguksen divisioonan veteraani kertoi, että ps-miehet prosessoivat jäähdytysnesteestä tahi jostakin polttoaineesta korvikealkoholia, jota kutsuivat "Telaketjuksi".