keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Mohawk Extra India Pale Ale (2014)

Mohawkin Extra IPA oli nelisen vuotta sitten niitä oluita, jotka lopullisesti vakuuttivat ruotsalaisen kompetenssin substanssista käsityöoluessa. Mohawk tarkoittaa mustalaispanija Stefan Gustavssonia, joka pani tätä olutta ensin Sigtunassa. Nyt käsillä oleva näyte tehty etiketin mukaan Gamla Slottkällansin (sic!) panimossa Uppsalassa. Oikea kirjoitusasu pitäisi tietysti olla Slottskällans, joten tietty viehättävä kotikutoisuus on edelleen mukana. Ulkonäkö on entinen, vaahtoa ei juuri synny. Tuoksu on trooppisen hedelmäinen, maussa on greippiä, appelsiinin kuorta, ylikypsää mangoa ripaus, nahkeaa tiukkaa pihkaa massiivisesti ja rutikuivaa katkeruutta niin kauas kuin yötä riittää. Tämä on edelleen huippukamaa kaikilla mittareilla. Best före 10062014, joten varsin tuoreena pääsin mitä ilmeisimmin iskemään tuotteeseen. Ruotsissa on paljon hienoja IPOja, mutta nouseekohan Mohawkin rinnalle vieläkään yhtä rapeaa tuotosta. Tämähän on tietysti kansainvälisestikin parhaassa mahdollisessa A-ryhmässä. Ostopaikka Haaparanta, Systembolaget.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko päästä piikittelemään anonyymisti että mielestäni Best före 10062014 ei vaikuta kovin tuoreelta, eli pari päivää alle kolme kuukautta jäljellä enää.. 10062015 olisi tuoretta. Ja luulisi että noinkin vahvaan olueen olisi laitettu parasta ennen useammankin vuoden päähän.. Jotenkin epäilyttää tuo 2014 suhteessa tohon parastaennen päivään.

Ari Juntunen kirjoitti...

Saatat olla oikeassa. En ole ottanut selvää kuinka pitkää säilyvyyttä Mohawk tälle oluelle määrittää. Ei se vuosia IPA-tyylissä kuitenkaan voi olla. Aika hyvässä kunnossa silti, vaikka vertailukohtia ei tietenkään ole saman oluen eri-ikäisiin yksilöihin.

Harri Metsäjoki kirjoitti...

Suomessa Beer Hunter's pistää 6kk. Miksei Sigtuna voisi tehdä samoin. Ruotsalaisfoorumeilta voisi löytyä tietoa, mutta miksi turhaan vaivautua. Pääasia, että oli vakuuttavaa kamaan.

Harri Vaarala kirjoitti...

Monet uuden aikakauden britit laittavat IPA/DIPA-tuotteisiina 4kk... Ei se missään nimessä ole yli 12kk.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä tosiaan on tapauskohtausta. Mikkeller lupaa useamman vuoden jopa APA:lle. Monilla briteillä tosiaan melko lyhyt aika, joillain jopa 3kk.