Sain tämän uuden kotiolutkirjan Helsinki Beer Festivalin yhteydessä. En ole aikeissa ryhtyä itse olutta tekemään, mutta sujuvasti kirjoitetussa kirjassa on yleisempääkin olutharrastajaa kiinnostavaa aineistoa. Mika Laitinen on tunnustettu alan veteraani, jonka oluita olen itsekin päässyt kokeilemaan. Maria Markus on toimittaja ja Britanniassa kouluttautunut olutsommelieeri. Kirja on siis käytännönläheinen opas ja täyttää olutpornonkin tunnusmerkit, värikkäät kuvat ovat selkeitä ja houkuttelevia. Lyhyen filosofisemman johdatuksen jälkeen esitellään laitteistovaihtoehtoja, valmistusprosessia ja erityisesti raaka-aineita, jotka kiinnostavat minuakin. Pääraaka-aine mallas on nykyisessä humalakeskeisessä buumissa jäänyt taka-alalle, mutta tässä kirjassa siihen pureudutaan perusteellisesti. Samoin hiivan merkitystä korostetaan painokkaasti. Oluenpanopäivän eri vaiheet käydään läpi minuuttiaikataululla. Laitisen eli Maltaisen parhaat reseptit esitellään yksityiskohtaisesti. Tarinaa tauottavat lyhyet haastattelut, joissa näkemyksiään esittelevät kotimaisten alan hahmojen ohella mm. Brooklynin Garrett Oliver ja Kinn-panimon Espen Lothe. Nämä osat eivät erityisemmin lisäarvoa tuota, mutta eipä niistä haittaakaan ole. Kokonaisvaikutelmaksi ehkä syntyi mielikuva, että mitään rakettitiedettä oluenpano ei ole, mutta todella laadukas lopputulos vaatii perehtymistä ja sellaisia käytännön taitoja, joita itselläni ei todellakaan ole.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti