perjantai 21. elokuuta 2020

Alan J. Pakula: The Parallax View

Alan J. Pakula aloitti 1970-luvun paranoia-trilogiansa superlatiivisella Klute-leffalla, joka on edelleen yksi suurimpia suosikkejani. Kolme vuotta myöhemmin seurannut The Parallax View oli ensikatsomalta selvästi heikompi, mutta ei kuitenkaan niin surkea kuin Watergate-päätösosa All the President's Men, joka typistyi pelkäksi Redford-patsasteluksi. Nyt pitkästä aikaa keskimmäinen teos tarkastelussa. Chinatown-legenda Robert Towne näkyy olleen tässä skriptitohtorina. Ennen alkutekstejä pitkä jakso, jossa senaattori ammutaan Seattlen Space Needlessä. Hyvin Hitchcock-tyylinen aloitus, myös Hume Cronynin kautta tulee lisää Hitchcock-connectionia. Paula Prentiss on alussa pirteä, mutta hänen kohtalonsa on karu. Warren Beatty pääosassa tutkivana journalistina on liian unessa, ei tarpeeksi intensiteettiä, aika paljon tehoista jää pois juuri Beattyn takia. Gordon Willisin kuvaus on vahvaa, suurten firmojen isoissa toimistoissa on tarpeeksi angstia. Miljöökuvaus jää vähiin avauksen jälkeen, jokikohtauksessa ollaan Washington Staten Skagit-joella, mutta tämäkin osuus jää jotenkin ulkokohtaiseksi. Bullitt-tyyliset autohurjastelut ja komedialliset baaritappelut leffan keskivaiheilla tuntuvat kuuluvan aivan eri elokuvaan. Psykologiseen testiin liittyvä kollaasiosuus on melko triviaali, mutta siinä on lopulta kunnolla tiheyttä. Muutenkin leffan rytmi on nopea, se auttaa, ei tämä huono ole. Klute-tasolle jää matkaa, mutta nyt nähtynä parempi kuin aiemmin.

6 kommenttia:

kirjoitti...

Juu, aikoinaan mulla oli tämä dvd. Warren Beatty nyt itsellä hieman tapetilla, Shampoo tulisi kohta katsoa. Anyway, muistin viime viikolla Filmihullu lehden numeron 80-luvulta jossa valokuvassa näyttelijä Michael Bowen nostelee sängyn laidalla käsipuntteja. Filmi oli Echo Park, Tom Hulce pääosassa. Ostin dvd:n tämän nostalgiamuistikuvan innoittamana Ebaysta 3 punnalla. Ostan ehkä Wayne Wangin Slam Dancen (jossa myos Tom Hulce) dvd:n myos, näin sen aikoinaan leffateatterissa. Muutamalla punnalla saa myos Hal Ashbyn Woody Guthrie elokuvan Bound for Glory, jossa aivan mielettomän hieno kuvaus (Haskell Wexler). -Juha

Ari Juntunen kirjoitti...

Bound for Gloryn näin 80-luvulla Ruotsin tv:stä, hyvät muistikuvat. Junahobo-kohtauksia. Shampoota en muista koskaan nähneeni, Robert Towne oli siinäkin mukana. Slam Dancen muistan nähneeni.

kirjoitti...

Aivan off topiccina, monivuotisena elonet käyttäjänä pystyi aina luottamaan tietoon mutta nyt tämän nettisivu-uudistuksen jälkeen tuntuu että kun katsoo joidenkin filmien tv-esitys päivämääriä ja elokuvateattereita jne niin tuntuu että on hieman tietokannat sekaisin. Joissakin ensi-illoissa joissa olin niin aivan varmasti muistan tietyn teatterin mutta nyt elonet sanoo ihan toisin. -Juha

Anonyymi kirjoitti...

All the President's Men ehdottomasti yksi kaikkien aikojen hienoimpia elokuvia. Patsastelua, pah!

The Parallax View myös todella hyvä. Mun mielestä Klute tästä kolmikosta ehkä se heikoin. 70-luku oli todella otollista aikaa salaliitto- ja paranoiaelokuville, taso on vaihtelevaa mutta olen noita hankkinut käsiin koska muuta ei voi.

Ari Juntunen kirjoitti...

Ei tuo President's Men iske, olen pari kertaa kokeillut. Kyseessä ei ole pelkkää Redford-inhokaan, esim. Pollackin Condor-leffassahan se onnistuu kohtuudella.

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Tämä on kyllä minulla pakkomielteisellä kultti-uusintalistalla, aina vaan, Kaurismäkein "Arvottomien" ynnä Coppolan "Keskustelun" keralla.