tiistai 25. elokuuta 2020

Helsinki Summer Beer & Wine 2020








Helsinki Beer Festival innostui kokoontumissääntöjen väljennyttyä kasaamaan Suvilahteen olutfestarin elokuun viimeiseksi 10 päiväksi. Suhteellisen pienimuotoinen kokoonpano, kymmenkunta suomalaispanimoa, Imbiben venäläismaahantuonteja ja HBF:n kellarista pölyyntyneitä jämäpulloja. Aloituspäivän perjantain arvioin helteisessä säässä koronalingoksi ja lauantai oli liian sateinen, joten päädyin lopulta paikalle tiistaina klo 19. Väljää oli, mutta koronaoloissa siis ihanteelliset olosuhteet. Sääkin mukavasti viilentynyt, joten ei tarvinnut pakoilla aurinkoa tai hikoilla pressujen alla. Tarjonta kyllä heti ensisilmäyksellä odotettua kapeampaa, mutta muutama uutuus kuitenkin löytyi.

Aloitin Olarin tiskiltä löytyneistä oululaisen Maistilan oluista, YT IPA, tunnetaan ehkä myös nimellä Yhteisö IPA. 5,4 %, Mosaic, Citra, Amarillo, Simcoe, Ekuanot, Vic Secret ja Sabro. Samea, muttei NEIPA-samea. Kuivaa, trooppista hedelmää, hiilihappoa vähän liikaa. Ohut, mutta katkeroa kuitenkin jonkin verran. Vaisuhan tämä on, liian tasapaksu Maistilan yleiseen IPA-tyyliin. 

Espoosta Salamalta Ultraviolet Hazy IPA, 6,5 %, ilmeisesti samoja humalia kuin Maistilalla, Ekuanot, Mosaic ja Simcoe. Edellistä kirpeämpi, marjaisa, kuivahko on tämäkin, vähän tukkoinen. Ei katkeruutta, auttamatta jää keskinkertaiseksi. Olariltakin löytyi maistamaton IPA, Thro' Up, 7,1 %. Citra, Eureka, Simcoe ja Sabro. Samea, mutta ei todella samea. Kissanpissaa, ei kovin raikasta, ei Olarin parhaita, hedelmäisyyttä on. Kuopion Ari Nyfors saapui paikalle ja entistä sosiaalisemmassa tilanteessa muistiinpanot jäi lyhyemmiksi.

Unkarilainen ruokarekka oli parkkeerattu festarialueelle ja tuli testattua paikallinen makkara. Paprikaa hillitysti, ihan ok lihaisa pikkupötkylä. Imbiben tiskiltä lopuksi kosmonauttihengessä Wild Labin Moon Rockets NEIPA, 6,5 %, DDH Mosaic, Citra, Nelson Sauvin. Nyt on NEIPAn näköä ja mehuisuuttakin, hiilihapotkaan eivät häiritse. Ei katkeruutta, mutta tarpeeksi intensiivisesti trooppista hedelmäisyyttä, kohosi lopulta session parhaaksi. Festivaalin tirehtöörit Korhonen ja Peltonen virittelivät melkein minun pyynnöstä Mallasseppien kaksi hanaa lähes valmiuteen, mutta ne eivät ehtineet viilentyä tarpeeksi. Niissä oli passionsouria ja geneeristä lageria, joten en jaksanut jäädä odottelemaan. Muillakaan tiskeillä ei oikein kiinnostavaa näkynyt, joten festivaaliraportti päättyy sitten tähän.

3 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Kaikkien aikojen sympaattisin Hoobeeäffä; isäntä hanan takana, ilma raitista, sijainti arkkitehtoonisesti ensiluokkainen, ympärillä ihmisiä...

Ari Juntunen kirjoitti...

Sain välillisesti palautetta jämäpullomaininnasta. Täytyy myöntää, etten tarkemmin pullolistaa katsonut, mielikuvissa oli enemmän HBF:n aiempien oheistapahtumien tarjonta. Onhan siellä paljon belgialaista laatutavaraa, osa sellaisiakin, jotka eivät ikääntyessään heikkene.

Unknown kirjoitti...

He Jari.
Helsinki Summer Beer & Wine tapahtumassa ei ollut ainuttakakaan HBF:n kellareissa pölyyntynyttä jämäpulloa myynnissä.
Olin kyllä tuomassa täältä HBF:n kellarista pölyyntyneissä 75cl pulloissa olevaa 3 fonteinen Beersel 6,5% Oude Geuzea vuodelta 1999 mutta jätinkin ne pullot juotavaksi tuonnenpana jossain muualla.
Loppuviikosta maistattelin "tiskin alta" festivaalivieraille ilmaismaistina HBF:n kellarista tuotua pölyttyneissä pulloissa ollutta vuoden 2008 Saisonia.
Kaikki HBF:n myyntitiskin kaapeissa myynnissä olleet pullo-oluet saapuivat suomeen festivaalin aloitusviikolla.
Toki ne ovat voineet pölyttyä valmistajan tai välittäjän varastossa aiemmin.
Pullotuotteina oli useita suomessa harvinaisia tuotteita kuten esim amerikkalaisen luostaripanimo Spencerin Imperial Stouttia joka tosin myytiin loppuun heti ensimmäisenä perjantaina.