perjantai 7. elokuuta 2020

Nikka Whisky Tasting @ Barley & Bait
Korona-rajoitusten poistuttua oli vuorossa pitkästä aikaa ensimmäinen ohjattu live-viskiteisting Jätkäsaaren uudessa laatubaarissa. Viskin Ystävien Seuran junailema, mutta avoin kaikille, huone oli odotetusti loppuun myyty. Japanilaista viskiä on 1990/2000-lukuen tuotantokatkosten jälkeen tarjolla käytännössä vain hyvin nuoressa muodossa. Tässäkin setissä suurin osa oli noin kuusivuotiaita, yksi sentään 12 vuotta. Esittelijänä monipuolisen uran tehnyt Diamond Beveragesin Mikko Ilves. 

Japanin suuren viskifirman Nikkan tuotteista oli tarjolla kuusi esimerkkiä. Ensimmäinen blendi Super, 43 %. Hedelmäinen tuoksu, savua hyvin vähän Yoichi-tislaamon puolelta. Kevyt, kuiva ja maltainen. Tätähän oli mukana myös viime syksyn VYS:n Japani-sessiossa

Jyväviski Coffey Grain ei tuoksunut käytännössä ollenkaan. Makua vähän enemmän, mutta kovin valjuksi kokonaisuus jäi. Suurin osa jyvistä maissia. Tätä juomaa tuli kokeiltua aiemmassa Nikka-teistingissä kuutisen vuotta sitten. Tässä kohtaa Ilves harhautui aika pitkälle historiakatsaukselle ja suu ehti päästä kuivahtamaan pahasti.

Aivan uusi tuttavuus oli Coffey Malt, joka tehty kolonnitislauslaitteistolla eli ei ole perinteisessä mielessä mallasviski. Tässä pelkkää ohraa. Päärynää tuoksussa, maussa kaikkia mahdollisaia hedelmiä. En muista pitkään aikaan juoneeni näin hedelmäisen makeaa viskiä, todella poikkeuksellista eikä kovin miellyttävää.  

Miyagikyon Single Malt on oikea pannutisle, tämäkin noin kuusivuotias. Sherrytynnyri käytössä 40-prosenttisesti, mutta yllättävän maltainen, hyvin vähän hedelmäisyyttä. Mieto ja lievästi mausteinen. Savua häivähdyksenomaisesti. Kuivaa kamaa. Aiemmin oli tarjolla vanhempaa versiota tästä.

Yoichin single maltissa fenolisuutta enemmän, myös savua paksummin. Pyöreyttä, vähän sitrusta, kevyt silti. Bourbon-tynnyri pääosassa, oloroso-sherryä 20 %. Savulukema 20 ppm. Tästäkin 2014 tuli kokeiltua selvästi vanhempaa yksilöä. 

Session huipentumana 12 Ans -blendi Yoichi ja Miyagikyon tisleistä, varmaan enemmän Miyagikyota. Aika pehmeää, mutta ei ehkä Yoichin veroinen, jää vähän yksiulotteiseksi. Kylläpä oli taas hauska sosiaalinen tilanne, toivottavasti tämä ei jäänyt kertaluonteiseksi tapahtumaksi korona-aaltojen välissä.

1 kommentti:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Whisky on vaarallista hermomyrkkyä, sen esittely ja romantisointi rikollisluonteista.