perjantai 4. lokakuuta 2019

Viskin Ystävien Seura: Huomisen klassikot #51, Japani


Japanilaisia viskejä pääsin viimeksi maistelemaan vajaa vuosi sitten Pearl Harbor -hengessä ja sitä ennen Oulussa Nikka-teistingissä. Nyt VYSin suljetussa tilaisuudessa oli esillä tuoretta modernia kamaa Carelian kellarissa. Japanin viskituotantohan romahti 90-luvun lamassa ja satoa korjataan nyt. Tai siis ei korjata, koska kamaa ei ole tarjolla. Toipuminen on tapahtunut, mutta tarjolla oleva tavara on nuorta ja kallista. Nyt esillä oli kuutta näytettä, kaksi isolta Nikka-tislaamolta ja muut pieniltä yrittäjiltä Marsilta ja Chichibulta, jotka molemmat minulle ennen kokeilemattomia. Tupa luonnollisesti täynnä Töölössä, Japani-spesialisti Mikael Leppä veti show'n.



Ensimmäisenä Nikkan Super Blend, 43 %, joka on saatavissa kohtuulliseen 30 euron hintaan. Hedelmäisyyttä, kevyt, ohut, makeahko, mutta puhdas. Nikkan Gold & Gold on vatted malt ja pot still, hintaluokka 50€. Tukevampi näyte, ehkä jopa vähän tervaista turvetta. Kuivaa, tykkäsin kovasti. 



Mars-tislaamon Maltage Cosmo myös vatted malt, 43 %. Tummahko, vaisu, makea, ohut, tunkkainen, tämä oli minusta koko setin vaatimattomin. Mukana ulkomaista, ehkä kanadalaista tislettä, hintaluokka 45€. Marsin Komogatake on single malt, tynnyrivahvuinen  59 %. Kypsytetty kolme vuotta Japanin pääsaarten ja Okinawan välisellä Yakushiman saarella trooppisessa ilmastossa Taiwanin Kavalanin tyyliin. Pullon hintataso 250-700€. Nihkeä, mutta voimakas maku. En saanut otetta, jäi vieraaksi. Liian nopea kypsytys ei ehkä toimi kuitenkaan. 



Lopuksi Chichibu-tislaamolta kaksi single maltia, jotka olivat selvästi session parhaat. On The Way 2015 pullotettu, kovin nuori varmaankin, mutta legendaarista mizunara-tammea käytetty. 55,5 %, pehmeää, hedelmäistä, herukkaa, päärynääkin. Hintataso 260-800€. Setin huipentumana Chichibun The Peated, jossa selvää tervaa, savupitoisuus 50-60 ppm. Hillitty tuote, mutta ehkä näin nuoressa viskissä savu ei lomitu kovin harmonisesti hedelmäisyyden kanssa. Tässäkin 55,5% ja nettimyynnissä 220-590€. Ehkä viimeinen oli kuitenkin miellyttävin koko joukosta, vaikka On The Way myös mukava.

Ei kommentteja: