tiistai 20. marraskuuta 2018

Pearl Harbor -viskitasting @ Vastarannan Kiiski


Pearl Harborin vuosipäivään on vielä pari viikkoa aikaa, mutta Japani vs. USA -vastakkainasetteluun liittyvä viskimaistelu tapahtui Töölössä jo nyt. Jenkkiviskit itselleni tuttuja, mutta japanilaiset vieraampia. Muutama vuosi sitten tuli maisteltua Nikka-osastoa, josta en erityisemmin innostunut. Nyt Töölön klassiseen olutbaariin oli saatu itse viskimarsalkka Jarkko Nikkanen esittelemään settiä. Nikkanen hyvässä vedossa, tarina pukkautui esiin irtonaisesti. Japanin viskihistoria tuli tiivistetysti, mutta kattavasti esiin. 

Vuorovedolla edettiin, kuusi viskiä sessiossa, japanilaiset aina ensin. Hibiki  Japanese Harmony 24-kulmaisessa pullossa. Japanissa on 24 vuodenaikaa, siitä muotoilu. Blended-kamaa, 43%, skottityyliin mallasta ja jyvää sekaisin, hillittyä hedelmäisyyttä, puhdas kevyt maku. Siistiä. Jenkkikontrauksena Jim Beamin perusversio, tästä tuli hieman kommentoitua paikan päälläkin. Ohutta ja makeaa. 

Kakkosparin avaukseen Yamazaki, 12-vuotias mallasviski. Bourbon- ja sherrytynnyreitä, Hibikiin verrattuna makeampi, monimuotoisempi täyteläinen maku, tämäkin 43%. Vastapainona tuttu Knob Creekin bourbon 50%, jossa korkeaprofiilisesti tumman meripihkan värin saatteeksi reippaasti hedelmäisyyttä ja vaniljaa. Tämä Knob Creek oli omasta mielestä istunnon vakuuttavin tuote.

Kolmannen parin avaukseen Hakushu 12-vuotias, turvesavua tiettävästi käytetty, mutta hyvin kevyenä se lopputuotteessa tuntuu. Mausteisuutta löytyy, mutta varsin matalaprofiiliseksi tämäkin jäi. Sparraajana Knob Creekin Rye, jossa kevyesti makeaa yrttisyyttä, mutta ei kohonnut bourbonin tasolle.

Maistelusessio vahvisti aikaisempia mielikuvia, japanilaiset viskit parhaimmillaan ovat hillittyjä hallittuja matalaprofiilisia tuotteita, hieman maan ruokakulttuurin tyylin. Kunnon potkusta kiinnostuneiden ei tähän suuntaan kannata vaivautua. Laatukamaa siis, mutta itse ehkä nykytilanteessani jaksa enää vaivautua näin hienopiirteisillä nyansseilla operoivien tuotteiden pariin. Jenkkiparitus oli tässä ihan onnistunut ratkaisu, löytyi mielenkiintoista vertailukohtaa.

Ei kommentteja: