maanantai 14. lokakuuta 2019

Hiisi Kouko

Jyväskylästä barley wine, 10,5 %. Nyt ei paljoa vaahtoa muodostunut, tälle tyylille tyypillinen ruskea lievästi samea ulkonäkö. Tuoksussa perushedelmäinen brittiläisen boring brown bitterin aromi, ehkä hieman karamelliin kääntyen. Maku on aika pehmeä, mikä helpotus edellisen virolaisen happohyökkäyksen jälkeen. Hiisiltä aikaisemmin saattoi odottaa kaikissa tyyleissä maustesekoilua, mutta nykykokoonpanohan on erilainen. Siis aika maltillinen barleywine, ei mitään ylimääräistä, makeaa hedelmäisyyttä, juoman tuntee mallaspohjaiseksi ja jälkimaussakin on lievästi katkeruutta. Hyvin puhdaskin, koska ei horjahtele sivumakuihin. Toisaalta jää sitten persoonattomaksi ja yksiulotteiseksikin, kun en itse tyylipuhtaudesta tässä tyylissä erityisemmin innostu. 

PS. Etiketissä kerrotaan, että kuusenkerkkää ja hunajaa on sekaan heitetty. Hyvä etten lukenut sitä ennen ensimmäisten makuarvioiden kirjaamista. Varmaan ne voi mausta tunnistaa, mutta näin vahvassa oluessa ne väistyvät kyllä selvästi taka-alalle. Ruista myös, se lisännee makeutta. IBU-lukema 95, sekin jää siis heikosti erottuvaksi. Miellyttävä olut joka tapauksessa. Ostopaikka Helsinki, Kallion Alko.

2 kommenttia:

TBone kirjoitti...

Sulla selvästi chilipäiden Scoville-toleranssin tapaan alkaa olla vaikeuksia mieltää maussa alle 100 IBU:n lukemia katkeraksi :)

Ari Juntunen kirjoitti...

En aivan tätä allekirjoita. Vahvoista 10+ % oluista en ole oikeastaan koskaan aistinut kunnolla katkeruutta, mutta kevyemmistä edelleenkin sen havaitsen.