torstai 14. toukokuuta 2020

Fat Lizard Kivimies Lager


Eilisellä Otaniemen reissulla päätin Olarin ostosten jälkeen piipahtaa Espoon suurimmassa panimossa, jossa en ole ennen käynytkään. Fat Lizardin kauppa on ollut pitempään auki, mutta tarjonnassa ei ole oikein ollut mitään kiihottavaa. Tiesin, että panimot ovat lähellä toisiaan, mutta Fat Lizard oli eri suunnassa kuin olin kuvitellut. Käytännössä näköetäisyydellä. Kylläpä panimo näytti alkuillan auringossa hienolta, ulkona iso kartiotankki ja rakennuksessa kunnon korsteeni. Kaupassa oli ennakkotilauksia varten koronauskottava luovutusluukku seinässä, mutta marssin sisälle kaupan puolelle. Varmaan olisin voinut vilkaista panimonkin puolelle, mutta se jäi nyt tekemättä. Paikalla yksi toinen asiakas, tarjonnassa omien tölkkien lisäksi muutamia vierailijoita 5,5 prosenttiin asti. Growlereitakin Fat Lizard on harrastanut, mutta niissä vain randalisoituja hedelmäsekoituksia.

Fat Lizard on viime aikoina hidastanut uusien oluiden lanseerausta, mutta on toki tehnyt pieniä eriä Fat Lab -sarjaan. Niitäkin on ollut aika vähän tarjolla niissä baareissa, joissa vierailin ennen koronasulkua. Nyt kuitenkin tarjolla uutuus, Kivimies Lager, 5,2 %, Mt Hood, Columbus, Simcoe ja Magnum. American lager siis, mutta pelkkää aromihumalaa. Magnum on tunnettu katkerohumala, mutta IBU-lukema tyrmäävän riisuttu 11. Kivimies on jonkinlainen Otaniemen alikaupunginosa, jossa panimo siis sijaitsee. Tämä on ilmeisesti ollut aiemmin myynnissä nimellä Fat Lab 14.  

Hyvin vaalea, melkein kirkas, heikosti vaahtoa, poreileva. Makean maltainen tuoksu. Maussa paljon hiilidioksidia, ei oikeastaan hedelmäisyyttä, mallas hallitsee, mutta sekin jotenkin tympeästi, jopa tunkkaisesti. Jonkinlaista yskänpastillin tapaista mausteista lievää sivumakua. Läkerol. Katkeruutta ei oikeastaan nimeksikään. Raikkaus puuttuu, vaikka ilmeisen uutta tavaraa. Tämä oli harmittava takaisku, ehkä panimon tähänastisista tuotteista pahin pettymys. Ostopaikka Espoo, Fat Lizard Brewing.

8 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Lieneekö tällainen julkaisu merkki paskantamon degeneroitumisesta, päätymisestä pätemättömyytensä tasolle, jonkinlaisen moraalis-laadullisen alamäen alkamisesta...?

kirjoitti...

Hadrian Border Brewery toimitti eilen, 2x 12 mixed box. Pääpanija on taas panimolla ja pullot alkoivat olla varastossa lepo joten panevat täyttä häkää. Luulen että 3.9% Blonde on uusinta satsia koska en muista milloin olisi olut ollut yhtä raikas ja humalikkaan aromikas - siis tuore. Valitettavasti kaulan pvm-merkinnät on ilmeisesti tehty jollain sokerivärillä, yritin peukalolla hieraista että mitä lukee niin pyyhkiytyi pois. Naapurin kanssa vuoroviikoin tilataan boksit ja pidämme osaltamme panimon hengissä, tarkoituksena vierailla jossain vaiheessa panimon omassa pubissa Gatesheadissä. -Juha

Ari Juntunen kirjoitti...

Ilmeisesti bisnes pyörii Fat Lizardilla hyvin, mutta tuotekehitys tuntuu tosiaan lepäävän laakereilla ja nyt sitten pullahti kalkkuna ulos.

Juha kirjoitti...

Nyt taitaa olla Fatilla jotain muutakin pielessä. Yleensä ollut tähän mennessä hyvin varma panimo laadun suhteen, mutta tänään ostettu 101 apa on kaikkea muuta kuin sitä mitä se on ollut aiemmin. ( 4.5. Tölkitettyä kamaa ja tää on todella surkeeta.. Tähän asti ollut yksi mun suosikeista, yksi parhaimmista apoista. Mikä on mennyt pieleen?? Tää on kirkas, ilman vaahtoa ja aromit tipotiessään... Taitaa olla mun viimeisin Fat nyt vähään aikaan..

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Paskantamokuplaksi siis paljastui viimein tämäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Satuin vahingossa muistamaan tämän arvion ja sen kommentit kun kaadoin viemäriin pari Fat Lizard tölkkiä viime viikolla. Ostettu paikallisesta S-market osta, taisi olla pikkasen vanhempi erä, Anklesnapper ja Track Day Ipa. Molemmat diasetyyli karamelli pommeja, kaukana siitä mitä on joku vuosi sitten ollut.Toivottavasti oli vaan joku hetkellinen notkahdus tuotannossa

Nendy kirjoitti...

Useita oluita Fat lizardilta juoneena/ostaneena voin todeta, että tämä kyseinen yksilö oli heikoin heidän esityksistään. Täten totean tauon heidän tuotteiden ostoille.

Anonyymi kirjoitti...

Oevoe teitä IPA-intoilijoita... Itselle kyseinen olut on ensimmäinen tältä panimolta, jota oikeasti voi hyvillä mielin juoda. Ehdottomasti jatkoon!