Kuukausi sitten pääsin mukaan tämän cocktail-kirjan julkistusbileisiin Kämpissä ja nyt kirjaan on ehtinyt tutustua. En ole tähän aiheeseen perehtynyt ollenkaan, vaikka baareissa olen pyörinyt 35 vuotta. On aika hämmästyttävää huomata, että tällainen vieras maailma on elänyt ja kehittynyt aivan lähiympäristössä. Hyvin informatiivinen kirja siis. Kirja esittelee cocktailien kansainvälistä historiaa ja Suomen kehitystä. Lähemmäs nykypäivää siirryttäessä päärooliin tulevat Jarkko Nikkasen viskikirjoista tutut mittavat henkilöhaastattelut. Kirjan jälkimmäinen puolisko esittelee lyhyesti pääraaka-ainetisleitä ja niistä tehtyjen cocktailien reseptejä sitäkin enemmän. Kuvituskin muuttuu tässä vaiheessa lähes juomapornotyyliseksi.
Historiaosuus kaartaa hyvinkin kauas juomakulttuurin alkuvaiheisiin, mutta varsinaisesti cocktail-kuviot alkoivat kehittyä USA:ssa 1800-luvulla. Kieltolaki tietysti romahdutti skenen, mutta samalla vaikutteet siirtyivät mm. Kuubaan ja Eurooppaan. Kirjan hilpein osuus käsittelee Suomen tilannetta vanhojen ravintoloiden säilyneiden juomalistojen ja tilausdokumenttien kautta. Suomen kuuluisa alkoholilainsäädäntö on saanut aikaan tietysti tälläkin saralla surkuhupaisaa jälkeä. Yllättävän nopeasti cocktailit tuntuvat siirtyneen Helsingistä maaseutukaupunkeihin Rovaniemeä myöten. 1960-luvulta alkaen on saatavilla aikalaistodistajia ja alan legenda Matti Karvinen onkin tärkeä kertoja kirjan tässä osassa. Hyvin viihdyttävää luettavaa ja siis ainakin itselleni erittäin avartava kokemus. Moni juomasekoituskulttuuriin perehtynyt kokenee paljon samaistumistakin esim. Helsingin cocktail-baarien vaiheita valottavissa osuuksissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti