lauantai 29. huhtikuuta 2023

Himo Tuju Piikkivyö



Päivän huipennuksena paikallista barleywinea, Lappeenrannan Tuju mukana, 10,0 %. Kirkasta ja ruskeaa, maltainen tuoksu. Kohtuullisen kuohkeaa, rusinaa ja kuivattuja hedelmiä. Ei aivan pehmeää, mutta ei karkeaakaan. Ei juuri katkeroa, mutta kuivaa on. Ihan ryhdikästä. Tampere, Konttori, 29.4.2023.

Mallassepät Way Of The TIPA



Naantalista vahvaa IPAa, 10,5 %. Sameaa, vähän hikinen tuoksu. Maku parempi, hedelmäinen, sitrusta on. Ei makeaa. Ihan mukava, vaikka ei katkeroa. Tampere, Konttori, 29.4.2023.

Verdant This Is Memorial Device


Siirtyminen vielä Konttoriin ennen paluuta Helsinkiin. Cornwallista west coast IPAa, 6,5 %. Kirkasta, maltainen, kuiva. Pihkaa, vähän sitrusta. Yllättävän keskinkertainen. Ei katkeraa, liian pliisu, ei hedelmäisyyttä. Vaisu kokonaisuus. Tampere, Konttori, 29.4.2023.


 

Mallas Paroni Pihkatappi IPA, cask ale




Cask Roomissa Tampereen ytimessä edelleen tuttu meininki päällä. Uutuus-IPAa caskissa, 5,6%. Melko sameaa, hyvin paksu ja maltainen. Melko lämmintä. Kuivaa, pähkinää, muuten puhdasta. Ei katkeraa. Tämä olut ei ole IPAa nähnytkään, mutta kohtuullista täyteläistä pähkinäistä alea liian lämpimänä. En vieläkään tähän valmistamoon oikein vakavasti voi suhtautua, marginaalinen koominen operaatio. Tampere, Cask Room, 29.4.2023. 

Dogma Flying Dog Flying Dogma Galaxy IPA


Tampereen Pyynikillä Belgradin Dogma-panimon yhteistyötä Marylandin Flying Dogin kanssa. 6,66 %, 65 IBU. Hieman samea, karamellista tuoksua. Maltainen maku, karkea, liian vähän hedelmää, kevyt katkeruus. Ei siis oikein kolahtanut. Tampere, Mad Finn Brewpub, 29.4.2023.

Mad Finn LAB 2.0 Easy As Nokia


Utuinen, hedelmäinen ja herukkainen tuoksu. Liikaa hiilihappoa, yleistä hedelmäisyyttä. Citra Azacca Mosaic 4,8 %. Tämä ei ole huono, ehkä Mad Finnin panimon oluista maukkain. Humalat hyvin esillä. Pizza erinomaista. Tampere, Mad Finn Brewpub, 29.4.2023.

 

 

Mad Finn Lab 2.0 West Coast IPA









Siirtyminen bussilla Pyynikin Trikoon gentrifikaatiotioalueelle. Punatiilirakennuksissa näppärä Mad Finnin brewpub, enemmän oluita kuin keskustan taproomissa,: WCIPAssa 5,3 %. Aika vaisua, pihkaa ja mallasta, hedelmäisyyttä heikosti. Vähemmän katkeroa. Hieno lokaatio kyllä kaikin puolin. Kävelyetäisyys melkein sama kuin Hämeenpuistostakin. Tampere, Mad Finn Brewpub, 29.4.3023.

Mad Finn LAB 2.0 Motueka Lager


Hieman rumasti samea olut, 5,0 %. 30 IBU. Melkoisen ohutta. Vähemmän trooppista hedelmää. Ei katkeroa. Uusiseelantilainen humala ei nyt kohottanut tätä olutta ihmeellisempään lentoon. Aika tavanomainen tapaus siis, vaikka pientä rosoa havaittavissa. Tampere, Mad Finn Taproom, 29.4.2023.

Mad Finn LAB 2.0 Tango Crazy






Siirtyminen Hämeenkadulle paraatipaikalle uuteen paikallisen Mad Finn -panimon vielä uudempaan taproomiin. Seuraan liittyivät paikalliset alan hahmot Timo Alanen ja Tommi Jalonen. Kompakti tila, vain kaksi omaa olutta, mutta muutkin oluet kohtuullisen mielenkiintoisia. Tango Crazy on NEIPA, hyvin sameaa, 6,0 %, 10 IBU. Trooppista hedelmää. Lievästi karkeaa. Ei katkeroa. Ei siis kummoinen, mutta silti parempi kuin aiemmat tölkistä tsekatut Mad Finnit. Tampere, Mad Finn Taproom, 29.4.2023.

Plevna Musta Leski



Tampere-päivä perinteisesti käyntiin Plevnassa. Tällä kertaa en syönyt. Uutuuksista näytti olevan vain Musta Leski juomatta, joten tilasin sen. Nimen perusteella odotin jotain porteria. En muistanut, että Koskipanimo tekee nykyään sourejakin. Mustaherukka-omenaa happamasti, 6,5 %. Vaaleanruskea tai tummanpunainen, samea. Hieman hapan marjainen tuoksu. Happamuutta maussa, varsin raikas, kevyesti marjainen, melko kuiva. Ihan ok sarjassaan, en tykkää omenasta, mutta tässä se ei erityisemmin esillä. Kuivuus miellyttää. Tampere, Plevna, 29.4.2023.

perjantai 28. huhtikuuta 2023

Flying Monkeys Quantum Hugs Cold IPA


 Ontariosta kylmää IPAa eli todennäköisesti jenkkihumaloitua lageria, 6,1 %, 52 IBU. Lievästi samea, oikeastaan vain utuinen keltainen neste. Tuoksussa makeahkoa sitrusta, hieman karamellisuuttakin. Ei kovin raikas maku, kuivaa hedelmäisyyttä, mausteisuutta, jopa pippurisuutta jonkin verran. Ei epämiellyttävä, mutta jotenkin omalaatuinen india lager. En oikein innostu. Kuivuudesta huolimatta ei jälkimaussa erityisen mainittavaa katkeruutta. Jonkin verran sitä silti on. Kohtuullisen puhdas kokonaisuus. Ostopaikka Vantaa, Tammiston Alko.

Olari Deeper End California DIPA


 Illan toinen growleri Otaniemestä on vahvempi versio vuoden 2021 Deep Endistä. Nyt 8,0 %, Summit, Comet, Citra, Columbus. Ei tämä kirkas ole, mutta udun läpi sormet kuitenkin erottuu, joten hazy ei ole kyseessä. Keltaistahan tämä muuten on. Tuoksu on pihkainen, maltainen, bensaa ja öh, jotain juustoistakin. Maku on raikkaan sitrusmallaspihkainen, vahvuus ei tunnu ollenkaan, erittäin hyvä juotavuus, ei tunnu kovin täyteläiseltä. Kuivaa on, hedelmäistä, jälkimaussa lähes napakasti katkeruuttakin. Miellyttävää, nautinnollistakin. Suhteellisen samanlainen kuin Deep End, mutta lähes kaikkea enemmän. Toimii oikein näppärästi. Jos Blues Brothersissa esiintynyt bändi tarjosi sekä countrya että westerniä, niin Olarilta taittuu niin sumu kuin sumutonkin. Ostopaikka Espoo, Olarin Panimo.

Olari Tagged In Transit


 Valtakunnan johtava craftimo Olarin Panimo Otaniemessä pukkaa koko ajan uutta kamaa markkinoille, ja miksei pukkaisi. Pyörähdin paikalla noutamassa pari growleria pitkän viikonlopun alkuvirvokkeiksi. NEIPAssa on voltteja 7,4 % ja tärkeimpinä raaka-aineina Ahhhroma, Cashmere ja Ekuanot. Paksun sameaa, keltaista, kuulasta, kuvassa näyttää tummemmalta kuin todellisuudessa. Raikasta appelsiinimehun tuoksua. Maku on vastaava, mehuinen ja sitruksinen, mutta ei sentään maistu appelsiinimehulta. Kyllä se mallas sieltä taustalta muistuttelee mikä juoma on kyseessä. Sitrus on nyt todella kuivaa, greippimäistä vivahdetta. Panimo itse kertoo tässä olevan persikkaa ja mangoa, mutta oma aistimus on kuivempaan suuntaan. Peräkärry on kytketty, ei se täysperävaunu ole, mutta se jatkaa kohtuudella makua vielä nielaisun jälkeenkin. Ehkä hivenen hopburniä, mutta sehän on vain lisäsäväys. Hyvin puhdasta ja täyteläistä, vappuoluena tai minä tahansa oluena erinomaista. Ostopaikka Espoo, Olarin Panimo.

Azvex Strange Orrery


Toinen heizi Liverpoolista, aivan samannäköinen kuin edellinen. Yhtä runsas vaahdotuskin. 7,0 % nyt, humalina Citra, Strata ja Simcoe. Tuoksu nyt miellyttävämpi, bensaa ja herukkaa, raikasta sitrustakin. Pehmeä puhdas mehuinen maku, kuivaa sitrusta enimmäkseen. Ei katkeroa, mutta muuten oikein mallikasta. Tämä puolestaan on Azvexin parempaa tuotantoa. Taproom Helsinki by Sori, 28.4.2023.

Azvex Abyssal Plains


Heiziä kamaa Liverpoolista, 6,2 %, Motueka, Citra, Galaxy. Todella sameaa, vaaleaa, runsas vaahto. Kirpeä tuoksu, ei kyllä täysin miellyttävä. Jotain omalaatuista aromia, josta en saa otetta. Näistä humalista se ei pitäisi olla peräisin. Maku on kuivasti mehuinen, trooppista hedelmää kyllä, mutta jotenkin sordinoidusti. Voisi olla raikkaampi, vaikka maussa ei mitään vinossa. Ei Azvexin parhaita. Taproom Helsinki by Sori, 28.4.2023.

Sonnisaari Katukeitto


Oulusta west coast IPAa, 6,7 %, Columbus, Zappa, Mosaic, Cascade, Talus. Ja 80 IBU, jee! Ruskeaa ja kirkasta. Sitrusta raikkaasti tuoksussa. Maltaisen pehmeä maku, sitrus ja pihka tasapainoisesti mukana, hyvin kuivaa. Ja tietysti ryhdikkäästi katkeraakin takasuoralla. Parin keskinkertaisemman oluen jälkeen Sonnisaari palaa huippukuntoon. Todella harmoninen ja puhdas kokonaisuus, kunnon old school -henkeen vielä nautinnollisesti. Taproom Helsinki by Sori, 28.4.2023.

torstai 27. huhtikuuta 2023

Rosendal Tammiston Vaalea Pseudo-Pils


 Vantaan Tammiston K-Citymarketissa pari vuotta toiminut Rosendalin panimo on pitänyt todella matalaa profiilia. Viime vuoden alkupuolella pääsin maistamaan massateistingeissä Micael Näsen roudaamia panimon XPA- ja NTPA-oluita. Tampereen turneen lähestyessä Timo Rauchmalz Alanen pyysi tuomaan Rosendalista näytteitä, jotta panimotikki toteutuisi. Niinpä hurautin bussilla paikalle, julkiset liikenneyhteydet Vallilasta toimii hyvin. Kaupassa oli vain kahta panimon olutta tarjolla, tuttua NTPA:ta ja vaaleaa lageria. Pseudo-termi ei odotuksia kohota, 5,0 %, tölkitetty 5.4.2023. Tölkin tekstissä puhutaan kölniläisistä perinteistä, joten ehkäpä kyseessä onkin kölsch. Se selittäisi pseudo-termin käyttöä. Tšekkiläinen Saaz-humala käytössä. Lievästi utuinen ulkonäkö, tuoksussa hyvin makeaa maltaisuutta. Maku on todellakin yllättävän makea, suhteutettuna sekä kölschiin että pilsiin. Lievää hedelmäisyyttä, melkoisen kulmikas maku, ei raikkautta, jotain tympeää vihannestyylistä sivuvivahdetta. Odotin neutraalimpaa anonyymiyttä, mutta tässä on makua enemmän. Ikävä kyllä se on pahanmakuista makua. 


Pikanttina detaljina jututin Citymarketin viereisessä Alkossa henkilökunnan olutentusiastia. Kerroin käyneeni naapurikaupan panimossa ja kaveri meni ihan hoomoilaiseksi. Pitkän etsiskelyn jälkeen muisti palautui ja hämäriä muistikuvia Rosendalista löytyi. En oikein ymmärrä Rosendalin strategiaa. Ostopaikka Vantaa, Tammiston K-Citymarket. 



Omnipollo Other Half Double Motueka Chroma DDH IIPA


 Ruotsin ajoittain hämmentävä craftjättiläinen Omnipollo on Sundbybergin kirkkoon hiljentymisensä jälkeen pukannut ulos toinen toistaan mukavampia oluita. Nyt tarjolla Brooklynin craftjättiläisen Other Halfin kanssa tuunattu NZ-humaloitu vahva IPA. 8,2 % ja Alko löytänyt tanakat 87 EBUa. Todella paksua ja sameaa vaaleaa mönjää. Lievää kirpeyttä ja sitten trooppisen pehmeän hedelmän kypsää tuoksua. Maku on melko paksu, makean hedelmäinen, hyvin täyteläinen. Ei niin raikas tai kuohkea kuin toivoin, jonkinlaista raskautta on. Kirpeää ja puhdasta on, loppujen lopuksi kuiva kokonaisuus. Tuntuu jopa vahvuuttaan täyteläisemmältä. Kyllä tämä toimii, vaikka ei mikään sessiojuoma olekaan. Parempaankin Omnipollo pystyy. Ostopaikka Helsinki, Triplan Alko.

Vocation Smash & Grab Double IPA


 Hebden Bridge on (mitä ilmeisimmin) idyllinen pikkukaupunki läntisimmässä Yorkshiressa Bradfordin ja Burnleyn välillä. Sen liepeillä aivan vierekkäin sijaitsee kaksi modernia panimoa, Little Valley ja Vocation. Vocationin useimmat oluet on nimetty kahdella sanalla, joiden välissä ampersandi. East Coast -tyylistä tupla-IPAa valmistajan mukaan, 8,0 %, humalina Citra, Sabro ja Galaxy, 70 IBU. IBU-lukema tempaistu hihasta, koska Alkon mittaama EBU-arvo on 32. Hyvä samea vaalea väri, kuulauttakin on. Trooppista hedelmäisyyttä ja bensiiniä tuoksua, mutta ei kovin voimakkaasti. Pehmeää, matalahiilihappoista, makeahkoa mehuisuutta, täyteläistä. Ei aivan tuoretta, mutta muuten oikein nautinnollista. Joko ikä on vienyt Sabrosta pahimman terän tai sitten sitä on annosteltu säästeliäästi. Jokatapauksessa se ei pääse häiritsemään. Ei tämäkään katkera olut ole, mutta täyteläisemmällä rungolla se ei haittaa niin paljon kuin keveämmissä IPA-tyylisissä. Tykkäsin aika lailla. Ostopaikka Helsinki, Triplan Alko.

To Øl Stereo Mono Strata


 Tanskalaisella luottopanimolla on Stereo Mono -otsikon alla single hop india pale ale -sarja, jossa jo toistakymmentä eri olutta. Ensimmäisenä törmäsin Strata-yksilöön, hieno homma, koska Strata on ehdottomia humalalajikesuosikkejani. Oikeastaan vain sessio-NEIPA, 6,0 %, 30 IBU. Sameaa ja vaaleaa. Sitrusta on hyvin tuoksussa. Maku on kuivan pehmeä, kuohkean hedelmäinen. Voisi olla täyteläisempi, mutta hyvä näinkin. Ei peräkärryä, mutta niinhän halutaan.  Ostopaikka Helsinki, Triplan Alko.

keskiviikko 26. huhtikuuta 2023

Atelier Vrai Paper Hands m:o:a:s:s Series 4/5


Seuraavaksi Hessenistä vaaleaa heiziä, 6,7 %, Mosaic, Strata, Barbe Rouge, HBC 630. Viime syksynä Riiassa join sarjan edellisen tuotoksen. Kirpeää sitrusta tuoksussa, hieman pippurisuuttakin. Maku aika mausteinen, omalaatuinen, ei vaikuta puhtaalta. Jokin häiritsevä sivumaku. Makeaa hedelmäisyyttä, mutta pettymykseltä tuntuu. Kuivuu takamatkalla, mutta ei pelasta kokonaisuutta. Barski, 26.4.2023.

Brewski Purrfect


Ruotsista tupla-IPAa, 8,5 %. Samea, mutta ei kuulas, vähän liian tummaa. Hyvin sitruksinen tuoksu, makeahko. Hedelmäinen maku, makea tosiaan, karamellia. Vähän karkea. Kuivuu vähän loppua kohti. Ei silti oikein onnistunut tapaus kovasti kilpaillussa tyylissä. Barski, 26.4.2023.

Weihenstephaner Winterfestbier



After cinema -olutta nyt Baijerista. Talvijuhlaolutta, 5,8 %, 25 IBU. Kirkasta, kultaista, poreilevaa. Maltainen ja täyteläinen maku, lievä makeus, kevyt hedelmäisyys, hivenen katkeruutta. Harkittu, hillitty, puhdas ja tasapainoinen olut. Bierhaus München, 26.4.2023.

Jean Negulesco: Three Strangers


Romanialaissyntyisen Negulescon mittavassa Hollywood-CV:ssä on useita noir-klassikoita, kuten Ambler-tulkinta The Mask of Dimitrios ja Road House, joka ei tosin erityisemmin itselle kolahtanut. Noir on myös tämä Reginan ohjelmistoon saapunut Three Strangers vuodelta 1946. Mielestäni olen tämän joskus nähnyt, mutta eipä mitään muistikuvia kyllä palautunut. Pääosissa The Maltese Falconin dynaaminen duo Peter Lorre ja Sydney Greenstreet sekä irlantilainen Geraldine Fitzgerald, johon olen harvemmin törmännyt. Käsikirjoittajina huikeasti John Huston ja Casablanca-heebo Howard Koch. Ihan ok-leffa, mutta ei niin kova kuin tekijäjoukko antaisi odottaa. Lorrelta monipuolinen suoritus ja Fitzgerald todella hyvä femme fatalena. Lontooseen sijoittuva osittain episodimainen tarina sisältää mehukkaita pubikohtauksia. Tarina ei ole kovin uskottava ja visuaalinen ote vaisu, ei rytmityskään kovin napakka. Hieman odotuksia parempi tapaus kuitenkin. Negulescolta on edelleen näkemättä kiehtova noir Nobody Lives Forever ja Lissaboniin sijoittuva WW2-leffa The Conspirators.

tiistai 25. huhtikuuta 2023

Little Rain The Black Album


Barcelonan uusin mielenkiintoinen panimo jatkaa nimeämisessään musiikkipohjalla. Olut on tripla-IPA, 10,3 %. Ruskea, melkein kirkas. Tuoksussa hailakasti trooppisia hedelmiä. Maku on tosiaankin hedelmäinen, makeahko, puhdas, hyvää maltaan taustaa. Ei liian makea, tasapainoa on. Ei kyllä katkeruutta ollenkaan, mutta on tämä keskitasoa parempaa tässä tyylissä. Voisi tuoreena kolahtaa paremmin, nyt ei aivan iske. Juova, 25.3.2023.

Mallassepät Tanakka American Barleywine



Naantalin laatupanimolta jenkkihumaloitu barleywine, 10,0 %, Amarillo, Simcoe, 60 IBU. Tumman meripihkan väriä, kirkasta. Maltainen tuoksu. Maussa makeahkoa pihkaisuutta, kuivempaa hedelmäisyyttä, mausteitakin löytyy. Mutta jotain omalaatuista sivumakua, ihan kuin makkaraa, lihaisuutta. Se vain häivähtää, eikä ehkä palaa, saatoin kuvitellakin. Ei kovin pehmeää, tämä on vaikea tyyli. Vanhetessaanhan nämä yleensä paranevat, ehkä tämäkin. Se on ehkä maksamakkaraa, se palautuu pätkittäin olutta siemaillessa. Erikoista. Jälkimaku on kuiva, ei kuitenkaan katkeruuteen asti. Kyllä alkoholikin vähän porautuu läpi. Juova, 25.4.2023.

Factory The Prototype



Factory Brewing on Pien Brewingin oluenteosta vastanneen Jirka Ordénin uusi hanke. Factory on omituisen mielikuvitukseton nimi. Ehkä tarkoituksella, jos ei haluta herättää huomiota. Oluen nimi on yhtä anonyymi, tehty Herttoniemessä Etkolla. Kyseessä on india pale ale, 7,2 %, Citra, Motueka ja Mosaic. Samea, vaalea, kuulas, oikein hyvännäköinen. Raikkaasti ja voimakkaasti sitrusta tuoksussa. Puhdas täyteläinen mehukkuus, sekoittuen sitruksisiin ja trooppisiin vivahteisiin. Kuiva kokonaisuus, mallas tukee kohtuudella. Kuivuus jatkuu jälkimakuun, jossa tulee katkeruutta mukaan jonkin verran. Vakuuttavaa tasoa, muistuttaa Pienin parhaita oluita. Kova pelinavaus, odotukset jatkosta on heti weltklasse-tasolla. Juova, 25.4.2023.

maanantai 24. huhtikuuta 2023

Tuju Vermont Ravit Lähtö #16



Tujun hevossarja vain jatkuu ja nyt jo 16. lähtö. 6,5 %, Mosaic, Idaho 7 ja Vic Secret. Samea, vaalea, nyt on kuulauttakin. Monipuolinen intensiivinen hedelmäisyys huokuu aromeissa. Trooppinen maku, ananas, hunajameloni, kiivi, miksei mangokin, vaikka kokonaisuus on kuiva. Ei takatilassa täytettä ole tässäkään, mutta silti tuntuu paremmalta kuin edellinen CoolHead. Vaikea täsmälleen osoittaa eroa, mutta jotenkin puhtaampi Tujun olut on. Kuopio, Hophaus, 24.4.2023.

CoolHead Dank n’ Doses




Kohtuuttoman kova päivä kuusikymppisen buumerin ohjelmassa. En ole talvikelissä ajanut autoa 10 vuoteen. Nyt oli tehtävänä siirtää myytävä auto Kajaanista Kuopioon. Kajaanissa oli paistanut aurinko kolme viikkoa putkeen. Aamulla oli kuitenkin maassa 15 senttiä märkää uutta lunta ja lisää tuli vaakasuoraan. Lumimyrsky muuttui onneksi heti Kajaanin eteläpuolella vesisateeksi, mutta pikkuautoa kiemurteluttavaa sohjoa riitti Iisalmeen asti. Sieltä loppuosa matkasta meni jo lähes autopilotilla ja hikikin kämmenistä kuivui.


Päästyäni autosta eroon tunsin oloni kevyeksi ja päätin reippaillen siirtyä Volttikadulta kävelemällä Kuopion keskustaan. Paha virhe. Luotin Google Mapsin reittivalintaan ja pian olin helvetinmoisessa moottoritieramppirykelmässä pientareella. Autoliikennettä massiivisesti ja rapa roiskui joka puolelta. Yhtä pahaan kävelyinfernoon en ole joutunut Amerikassakaan. Amok-juoksujen jälkeen lopulta kuivalla asvalttisella pyörätiellä uskoni Googleen ei horjunut vieläkään. Suorin reitti näytti kukkulaa ylös johtaviin metalliportaisiin ja kipaisin sinne. Ylhäällä ei odottanut asvaltti, vaan rapainen, jäinen ja luminen ylöspäin kipuava kuntopolku. Sinnikkäästi kiipesin huipulle ja sitten lopulta laskeuduin pientaloalueen läpi lammen rantaan. Sen kierrettyäni Kuopion ruutukaava-alue viimein alkoi ja yritin pyyhkiä kurat pois naamasta ja vaatteista. Lounaalle Canton Hiniin ja iltapäivä duunia keskustan kahviloissa Kaneli ja SalaCavala.


Ennen Pasilan junan lähtöä pikaisesti Hophausiin. Viikistä heiziä, 7,0 %. Melko edustava humalavalikoima Talus, Nelson Sauvin, Galaxy, Mosaic, Citra. Sameaa ja vaaleaa, mutta ei aivan kuulasta. Varsin raikas sitrustuoksu, pehmeä maku. Kuivaa, hedelmäisyyttä on, mutta kuohkeus ja tuoreus ei aivan parhaimmillaan. Katkeruudessakaan ei erityisempää potkua. Periaatteessa ei mitään erityisempää pielessä, mutta ei vaan klikkaa jostain syystä. Kuopio, Hophaus, 24.4.2023.