lauantai 23. syyskuuta 2023

Etko Factory Revenant


Edellistä ehkä aavistuksen tummempi sumukalja Herttoniemestä. Nyt 8,0 %, 80 IBU, tuoksussa nyt geneerisemmin trooppisia hedelmiä. Hieman tunkkaisempi suutuntuma, vaikka käsittääkseni aivan uusi olut tämäkin. Pehmeyttä tosiaan vähemmän, kuivaa on. Ja nyt jopa IBU-lukeman lupaamaa peräkärryä, harvemmin Etkolla esiintyneenä. Joten ei mikään mahdoton kokonaisuus. Reseptinä tämä onkin näköjään enemmän WCDIPA, humalina varsin perinteiset Columbus, Cascade, Citra, Simcoe sekä modernimpana säväyksenä NZ-Waimea. Ihan kiva. Barski, 23.9.2023.

Etko Factory The Layman


Facebookin Suomen Olutharrastajat - ryhmän ideoima olut Herttoniemestä. 8,1 %, Citra, Nectaron ja Rakau. Oikein hyvännäköinen vaalea sumukalja. Bensaa ja herukkaa tuoksussa. Kuohkeaa trooppista hedelmää maussa. Ehkä voisi olla täyteläisempi, jopa tässä vahvuudessa. Jälkimaku varsin hoikka. Mutta oikein raikasta ja tuoretta. Ananas hallitsee, hyvä juotavuus. Barski, 23.9.2023.

Monkish Water Balloon Fight Club


Päivän toinen hana-Monkish, 8,4 %, Mosaic, Citra, Simcoe, varsin samannäköinen kuin edellinen. Litrahinta 57 euroa, jos se sattuu kiinnostamaan. Tuoksu maltillisempi, hedelmäisyyttä tietysti esillä. Maku on sitruksisempi, appelsiinia pehmeästi. Jälkimaku kuiva, mutta melko ohut. Hieman matalaprofiilinen maahantuonti, mutta ei tässä isompaa valittamista ole. Pien, 23.9.2023.

Monkish Conscience Be Free


Pieniin taas saapunut Kaliforniasta Monkisheja. Heiziä kamaa, tietysti. 8,5 %, Galaxy, Simcoe, Nelson Sauvin. Erittäin hyvännäköinen vaalea sumukalja. Tuoksussa hunajamelonia ja ananasta. Maku on trooppishedelmäinen, pehmeä. Mutta ei ehkä kovin moniulotteinen. Katkeruutta on pienehkö määrä. Parempaakin Torrancesta on tullut. Pien, 23.9.2023.

Olari Bum RushPäivän bock-putki poikki ja ilmeisesti jatko onkin sitten IPAa. Näköjään reissun aikana Olari on saanut taas uutuuksia aikaan ja testiin DDH IPA, 7,5 %. Vaaleaa ja sameaa, mutta ei aivan läpitunkemattoman sumuista. Hyvin raikas ananaksen, aprikoosin ja bensiinin aromi. Maku on pehmeä ja tuore, ananas ehkä edelleen päällimmäisenä. Aivan Olarin parhaiden lentoon tämä ei ehkä kohoa, mutta kaari kyllä jatkuu mukavan katkerana loppuun asti. IBUja 60 ja humalina Strata, Michigan Copper ja HBC 586. Juova, 23.9.2023.

Mallassepät Autumn BockBockit kevenee ja värikin vaalenee. Naantalin syysbockissa 6,8 %, kirkas ja vaalean ruskea, melkein kultainen väri. Tuoksussa mallasta ja keksiä. Maku on täyteläisen maltainen, melko hiilihappoinen, lievästi mausteisuutta, jopa pippuria. Tulee mieleen jokin tšekkiläinen vahvempi lager, ei toki diasetyyliä tässä. Jälkimaku on tyhjähkö, mutta ihan mukava kokonaisuus. Erottuu edukseen edellisen berliiniläisen jälkeen. Juova, 23.9.2023.

Fuerst Wiacek ProvocatorBerliinistä kevyempi bock, 8,0 %, humalina Mittelfrüh, Tradition ja Spalter Select. Erehdyttävästi samannäköinen olut kuin edellinen Nikulator. Näin kyllä selvästi, että eri hanasta laskettiin. Tuoksussa onkin sitten jo kovasti eroa, tämä on maltainen ja leipäinen, paljon hillitympi. Maussa on jopa lievää hedelmäistä happamuutta, sitä en odottanut. Se ei täysin vastenmielistä ole, mutta leimaa kyllä kokonaisuutta. Mallasvoittoinen olut silti on, hieman karkea ja verinen monien bockien tapaan. Ei mikään suuri onnistuminen. Jälkimaku on nahkaisen nihkeä. Juova, 23.9.2023.

Hiisi Nikulator 2Valtamediatähti Hannu Nikulaiselle omistettu vahva lager Jyväskylästä. Ykkösversio on vuodelta 2016 ja 8,5-prosenttinen doppelbock. Nyt Hannulla on kasassa jo 35 000 olutta ja sitä juhlistava kakkonen on trippelbock, 10,5 %. En tiedä, onko "trippel" saksaa, mutta hyvältä kuulostaa. Ja onpa visuaalisesti onnistunut hanalätkäkin. Juovassa se oli niin piilossa hanalaitteen päällä tiskillä, etten saanut kunnon kuvaa siitä. 


Tumman punaruskea kirkas olut, tiheä pienikuplainen vaahto. Hyvin maltainen ja luumuinen tuoksu. Ehkä lääkemäisyyttä ja itse viinaakin. Maku on täyteläinen, kuivattuja hedelmiä, lakritsaa, jopa salmiakkia. Silti kuohkea ja helppokin juotava. No, ehkä ei helppo sentään, makua on niin paljon. En tiedä onko jäädytetty, mutta eisbockiksi todella pehmeä. Makeutta on, mutta ei liikaa. Paluu sateiseen Helsinkiin käynnistyy tällaisella kyllä näppärästi. Tykkään paljon enemmän tästä kuin ykkösversiosta.  Juova, 23.9.2023. torstai 21. syyskuuta 2023

Piggy Coal Drop

Vielä viimeisillä voimilla Annecyssä yhteen craft-baariin. Nämä eivät todellakaan ole päivällä auki. Kahdeksan hanaa, mutta ei mitään erityisen kiinnostavaa. Päädyin Piggyn stoutiin, 5,0 %. Oikein miellyttävä pieni neliskanttinen baari, tulee jopa mieleen vanha Tennispalatsin Vastarannan Kiiski. Tiskiltä voi tilata, maksaa ja siirtyä minne haluaa ihan brittityyliin. Kyllähän pöytiintarjoilusysteemi tälläkin reissulla taas lyhensi elinaikaa. Mustaa on, paahteinen tuoksu, pehmeää maltaisuutta maussa. Kovin hillitty tämä on muutenkin, ei varsinkaan katkeruutta. Mutta ainakin baarissa on tunnelmaa, tähän on hyvä päättää Ranska tältä erää. Annecy, Le Ouistiti à Roulettes, 21.9.2023.

La Démarrante Fox On The Run
Paluumatkalla pieni mutka Démarrante-baariin. Sade yltyi. Yhdeksän olutta hanassa. Paljon jengiä, ääntä tanakasti. Untappdissa tämä näyttää panimolta. Ei ainakaan mitään laitteita näy. Vain 6,0 %, mutta double IPA. Meripihkan väristä ja kirkasta. Maku melko mitäänsanomaton, mallasta, pähkinää, mäntyä, ei mitään tarpeeksi. Ei tuoreutta tai raikkautta. Oluen nimi tietysti viittaa hienoon purkkajytähittiin The Sweetiltä. Tai ainakin toivon niin.  Ehkä tämä panimo on, näyttävä rakennus ainakin. Annecy, La Démarrante, 21.9.2023. 

Big Mountain DIPA


Toinen Artmaltén olut ei kiinnostanut, joten otin jotain muuta. Tarjolla kiinnostavaa paikallista esim. Savoyards-panimolta. Savoiji ei ole ollut itsenäinen valtio pitkään aikaan, mutta paikallisuus on vahvaa täälläkin. Päädyin kuitenkin ison vuoren tupla-IPAan, kun eilen tuli vain se smoothie juotua. Ehkä panimo pystyy parempaankin. 8,0 %, 40 IBU, Idaho 7, Vic Secret ja Citra. Sameaa, ruskeaa, tuoksussa on sitrusta mukavasti. Maku on pehmeä, mukavan hedelmäinen, ei riitasointuja. Jopa hieman katkeruuttakin. Ihan mukava päätös kaukaiselle kävelyreissulle. Tai siis puolimatkalle, onhan täältä poiskin mentävä. Annecy, Artmalté, 21.9.2023.

Artmalté Black Pils Fumée
Ruokailutauon aikana alkoi sataa. Ohjelmassa oli panimobaari kahden kilometrin päässä. Tihkusadetta, muuten lämmintä, miksipä ei. Tasainen suoraviivainen reitti, mutta pitkältä tuntui tässä vaiheessa päivää. Ehkä 61-vuotiaana pitäisi jo antaa periksi ja opetella taksien käyttöä. Kokeneena olutmatkailijana pidin tietysti baarin aukioloa äärimmäisen epätodennäköisenä. Se sijaitsi näyttävästi korttelin lasikulmauksessa, mutta tottunut katseeni osui ohi talon yläkerroksiin, jossa oli selvästi jotain talonvaltauskylttejä. Jepjep, näinhän näissä usein käy. Lähdin vielä kiertämään taloa, kun näin Artmalté-kyltin osoittavan takapihalle. Siellä oli pelkkä umpikuja. Parkkeeratusta autosta nousi kuitenkin varttuneempi monsieur, joka kysyi jotakin. Arvatenkin ihmetteli mitä etsin. Änkytin bière fabriquesta ja mies osoitteli talon julkiselle puolelle. Häntä koipien välissä, mutta helpottuneena palasin sinne. Siinähän baari on, kunnolla asiakkaitakin. Jälkeenpäin mietin miksi tyyppi siellä istui autossa. Ehkä jokin poliisin kyttäyskeikka menossa.


Seitsemän hanaa, mutta omia oluita vain kaksi. Kokeilin mustaa savupilsiä, 5,6 %. Tummanruskeaa, selvästi savuinen tuoksu. Maussa maltaisuus enemmän esillä, mutta savukin tuntuu. Sellaiselta kuin se Bambergin ulkopuolella tuntuu. Ei siis kovin intensiiviseltä, mutta puhdasta tämä on. Ei mitään pilsiin viittaavaa kuitenkaan. Paahteisuutta on, kahvia ja tummaa suklaata. Ohuehko runko, ei katkeruutta jälkimaussa. Annecy, Artmalté, 21.9.2023.

Le Débauche Chimère
Ehkä Bieronomyn oluttarjonnassa paikallisuuden korostaminen oli liiallista, koska listalla kolme hanaolutta Angoulêmen sarjakuvametropolista läntisestä Ranskasta. Pastrysouriin ja 15-pinnaiseen imperial stoutiin en nyt koskenut, mutta vahva IPA kiinnosti. 7,6 %, 32 IBU. Varsin punainen kirkas tapaus. Pehmeää maltaisuutta, luumumaista hedelmää, jotain trooppisempaakin. Oikein tuoretta, kuohkeaa ja raikasta. Nyt on puhtautta ja monimuotoisuutta, varmaankin reissun ehdotonta kärkeä. Nyt lopulta muutama muukin asiakas paikalle, amerikkalaisia. Oluessa ei jälkimakua, mutta tykkäsin kokonaisuutena. Annecy, Bieronomy Sainte-Claire, 21.9.2023.

Veyrat La LucilaRed ale, 6,3 %, 25 IBU. Tämä panimo pikkukylässä Annecyn länsipuolella. Kirkasta ja punaista. Maltainen perustuoksu. Maltainen on makukin, aika täyteläinen. Hyvin puhdasta. Ehkä nyt on aika tehdä johtopäätös, että henkiin jääneet Ranskan pienpanimot ovat petranneet laadussa. Esimerkiksi ennen covidia Nicessa tuli juotua aika alkeellista tavaraa. Nyt ei sellaiseen ole törmännyt. Tämä baari oli kyllä todellinen löytö. Aukesikin mukavasti jo klo 14:30. Ei tosin muita asiakkaita kolmen jälkeen, vaikka turistilaumaa velloo ohi koko ajan. Annecy, Bieronomy Sainte-Claire, 21.9.2023.

Mont Salève Amiral Benson IPA


Missasin eilen pahasti tämän olutbaarin holvikaaren alla pääturistikadulla. Ei ollut alkuperäisellä listallakaan. Tein nyt uuden googletuksen Bière artisanales Annecylla ja baari nousi esiin. Seitsemän hanaa, mutta paikallisia harvinaisuuksia kaikki. Eikä belgejä niin kuin odotin. Paljon pullojakin. Lievästi utuista IPAa, 6,0 %. Panimo on aivan Sveitsin rajalla Genèven eteläpuolella. Bensaa ja trooppista hedelmää tuoksussa. Tuore ja raikas maku, pehmeääkin. Voisi olla täyteläisempi, mutta toimii silti. Oluesta on kolme versiota, Hallertau Blanc, Enigma ja Nelson Sauvin. Ehkä Nelson kyseessä. Ei katkeroa. Annecy, Bieronomy Sainte-Claire, 21.9.2023.

De Molen IPABrisbanen Sea Legs Brewing -paitani herätti tänään yllättävää huomiota Annecyssä. Captain Pubin terassilla uusiseelantilainen pariskunta halusi ottaa siitä kuvan, koska heidän kaverinsa on panimossa osaomistaja. Aamulla jo aiemmin pikkuhotellin käytävällä vastaan tuli brisbanelainen pariskunta, joka tunnisti panimon. Onhan panimopaitoihin pukeutuminen vähän lapsellista, mutta välillä siitä tulee mielihyvää. 


Hollannin Bodegravenin panimo De Molen oli takavuosina Suomessakin kovassa huudossa, mutta viime aikoina näkyvyys ollut heikompaa. Annecyssä nyt tarjolla panimon IPAa hanasta, 7,7 %. Ei muita tuntomerkkejä. Monenlaista IPAa tältä panimolta olen juonut, mutta en heti tunnista. Sameahkoa, ruskeaa. Maltaista, perushedelmäistä, heikosti sitrusta. Mäntyä on. Ikävän ohut, jopa jotain vissymäistä. Katkeruutta on jonkin verran, mutta eihän tämä mitään huippua ole. Annecy, Captain Pub, 21.9.2023.

La Bête à Bière Ambrée


Kiireetöntä löntystelyä Annecyn kanavakujilla mukavassa pilvipoudassa. Olutpaikat eivät kaupungissa odotetusti tarjoile kovin kummoista varieteettia. Milton Pub -nimisessä paikassa tilasin tšekkiläistä Social Lubricant IPAa. Pitkän odottelun jälkeen tultiin kertomaan ettei sitä olekaan. Tarjoilija häipyi samantien odottamatta vaihtoehtoista tilausta. Palvelu oli muutenkin tylyä, joten häivyin paikalta. Eipä listalla muuta mielenkiintoista ollutkaan. Captain Pub on selvä valopilkku. Täällä vielä pari kokeilematonta olutta. La Beteä oli Grenoblessakin, mutta jäi siellä väliin. 8,0 %, punainen lager. Maltainen, leipäinen, makeahko, mutta ehkä onnistuu peittämään vahvuuttansa. Ei katkeruutta, mutta puhdasta on, hyvä juotavuus. Annecy, Captain Pub, 21.9.2023.