lauantai 31. toukokuuta 2025

Paris St.Germain - Inter 5-0

Helteisessä Münchenissä Mestareiden liigan finaali. En ole kilpailua tällä kaudella seurannut, joten finalistien taustat ja tiet finaaliin hämäriä. Suuria tähtiä molemmilla. PSG prässäsi korkealta heti alussa. 12. minuutilla kaunis maali. Achraf Hakimi viimeisteli Vitinhan ja Douén upeista syötöistä. Edeltävässä tilanteessa Inter menetti helposti pallon puolustusalueella. 20. minuutilla PSG:n vastahyökkäys, 19-vuotiaan Désiré Douén laukaus kimposi DiMarcosta ohi maalivahti Sommerin. Interillä ei yhtään tilannetta tähän mennessä. Se pääsi puoliskon lopulla hieman enemmän esiin, mutta ottelun hallinta puhtaasti PSG:llä. Interin paras paikka ehkä Thuramin pusku Çalhanoğlun kulmasta. Ennen taukoa PSG taas vahvempi. 


Toinen puolisko alkoi samoissa merkeissä. PSG terävämpi, tilanteita syntyi, viimeistely heikkoa. Tempo hieman hidastui, Inter ei saanut mitään käännettä aikaan. 63. minuutilla lopullinen ratkaisu, Dembélé ja Vitinha ratkaisivat Douélle maalipaikan. Kylmähermoinen viimeistely ja Luis Enrique otti nuorukaisen vaihtoon saman tien. 73. minuutilla sitten Kvaratskhelia läpi ja tyly niittaus etukulmaan. Hämmentävää, paperilla joukkueet näyttivät tasaisilta. 19-vuotias vaihtomies Senny Mayulu teki vielä viidennen lopussa. Valmentaja Luis Enrique onnistui maksimaalisesti.

Kevätkauden oluita 2025









































Jo joutui jälleen aika kokoontua maistelemaan uusia oluita Suomenojan jätevedenpuhdistamon alueelle. Paikalla tuttuun tapaan Matias Kainulainen, Janne Keskisarja ja Matti Saarinen. Micael Näse ei päässyt paikalle ja häntä paikkasi Juha Heinänen. Noin 35-40 olutta oli taas tavoitteena noin viiden tunnin sessiossa. 


Koneet käyntiin meksikolaistyyppisellä lagerilla Pihtiputaalta. Kolima Pellervo, 5,2 %. Ruma ja samea. Simalle tuoksuu, maussa sitrusta kirpeästi. Kuivaa, mutta outoa. Kolima Kaukomieli on britti-IPA, 6,0 %. Ruskea, paksu vaahto. Omalaatuinen tuoksu. Maltainen ja epämääräinen maku. Kuivassa oluessa jotain hapantakin vivahdetta. Seuraavaksi Kolima Tapio Bock, 7,0 %. Ruskea, makeahko tuoksu. Maltainen ja mausteinen maku, puhtaampi kuin kaksi edellistä. Kolima Iku-Tiera on kevyehkö (8,0 %) imperial stout. Paahteinen ja hedelmäinen tuoksu. Lääkemäinen, kahvia, Koliman kvartetin paras. Kuivaa tämäkin.


Pihtiputaalta Keski-Uudenmaalle. Do Good Dash Coffee Dark Beer, 6,0 %. Ei tuoksua. Flättiä kahvimaisuutta. Tölkki oli kuljetuksessa vahingoittunut, varmaan vaikutusta sisältöönkin. Toiselta Nurmijärven tuotantolaitokselta kunnan juhlaolut Grönbacka Nurmijärvi 250, 6,7 %. Ruskea, luumuinen tuoksu. Kuiva, hedelmäinen, brown alen tapaan. Leipäinen ja vierteinen, mutta ei ihan onneton. Melko flätti tämäkin. Do Good Ritzy Beer on saison, 6,0 %. Citraa kuivahumalana. Belgiesterisyyttä ja hedelmäisyyttä. Kuivaa ja raikasta. Session kärkeen tähän mennessä. Keravalta sumukalja Factory Moonchild, 8.0 %, Nelson Sauvin, Motueka, Southern Cross ja Citra. Vaaleaa ja sameaa, ananasta ja mangoa löytyy. Kuivaa, jopa hieman katkeruutta. Pehmeää ja miellyttävää.


Brasserie de La Ville Porte Amour La Plouvaratine Tripel tulee Bretagnesta. 10,5 %, vaaleanruskeaa, pehmeää, täyteläistä, mausteinen. Ei kovin hedelmäinen, jopa viinakin tuntuu. Ei kuitenkaan mitenkään huono. Airegi Aires de Tramuntana IPA Barrel Garnatxa Espanjasta, 8,0 %, ruskeaa. Leipää, ohutta, hiilihappoa. Omalaatuinen, en tykännyt. Talerock Mustakaura Dark Beer, varsin vahva, 10,0 %. Ruskea, täyteläinen, lievää happamuutta, leipäisyyttä. Aika vaisu. Talerock Dark Harmony, 12,0 %, kolmen oluen blendi, yhdessä Kyrön viskitynnyrikypsytystä. Ruskeaa, hapanta, epämiellyttävää. Marjainen kokonaisuus Kunnianhimoinen hanke, mutta ei harmoniaa. Tampereen uudelta panimolta Atmos Galaxy Lazer Lager, 5,2 %. Keltainen, kirkas. Suhteellisen vaisu, jopa flätti, mutta puhdasta.


Atmos Proof of Concept on west coast IPA, 6,7 %. Sitrusta ja pihkaa, vähän katkeroakin. Ei tämä huono ole. Kataloniasta Ogham Porter, 5,3 %. Musta ja pehmeä. Kahvia ja tummaa suklaata. Mukava kevyt porter. Toinen session keravalainen Factory Instead Of, 7,3 %, Mosaic ja Motueka. Raikas tuoksu, ananasta, persikkaa, pehmeää. Dortmundista DAB Maibock, 7,0 %. Kirkas ja kultainen. Hieman hedelmäisyyttä tuoksussa maltaan ohella. Leipäinen, ei kovin tuoreen tuntuinen. Pienoinen pettymys. Groningenin ihmepanimolta Folkingebrew Here's To the Crazy Ones. Sour IPA, 6,0 %. Vaaleaa ruusunpunaisuutta. Paksu, makea, hedelmäinen. Ei kiinnostavaa.


Meren takaa Omnipollo Närke Särimner Smoked Baltic Porter, 8,0 %. Mustaa, pekonin tuoksua. Pehmeää, maussa pekoni hiipuu. Pehmeyttä kohtuudella. Tuntuu vahvuuttaan kevyemmältä. Mathildedal Loisto on west coast pils, 5,5 %. Aika samea. Hedelmäinen ja kuiva, mutta täyteläisempää maltaisuutta kaipaisi. Latviasta Valmiermuiža Baltic Porter No 3, 8,0 %. Musta, aika paksua, lääkemäisyyttä. Kuivaa, jopa katkeruutta. Voisi olla tuoreempi. Etelä-Ranskasta Montpellierin kupeesta La Malpolon Moisson Dorée, 6,8 %. Keltainen, samea. Kuiva maku, hieman kuivan saisonin suuntaan. Puhdas, vähän raikkauttakin.


Ohion Newarkista Kööpenhaminan festivaalille tehty DankHouse MBCC 2025 Golden Ticket. Citra, Simcoe, Amarillo, Mosaic, 7,0 %. Sameaa, appelsiinia, pehmeää. Ei katkeruutta, mutta pirteää kirpeyttä löytyy. Ihan miellyttävää. Sitten vuoroon kolme seinäjokista imperial stoutia, joista kukin kypsynyt suomalaisen tislaamon viskitynnyrissä. Mallaskoski Finn Barrel I on käyttänyt Kyrön puuta. 13,5 %. Mustaa, pehmeää, tammea, kuivaa. Hedelmäisyyttä, mutta ei jälkimakua. Nahkaa ja puuta. Teerenpeli vuorossa Mallaskoski Finn Barrel II -tuotteessa. Makeampi. Mukavaa sherryisyyttä, varsin erilainen ykköseen verrattuna. Mallaskoski Finn Barrel III on puolestaan hyödyntänyt Valamon tavaraa. Makeaa, hedelmäisyyttä. Savuakin hieman, miellyttävää.


Belgiasta De Ranke Grapevine Montepulciano 2023. 6,5 %. Hapan, viinimäinen. Kuiva, tavallaan lambic-fiilistä. Mielenkiintoinen. Närke ! Utropstecken Barrel Aged Barley Wine 13,0 %. Oranssin ruskea, pehmeä, hedelmää, toffeeta, kuivaa, Agitator-tislaamon tynnyri. Kuohkea, hyvä juotavuus. Jäi varmaan session kovimmaksi. Latviasta Ārpus Transient French Mirabelle Plum Whisky Barrel Aged Imperial Stout,  13,0 %. Pehmeää, makeaa, luumuisuus tuntuu. Hyvin makea, mutta ei ihan pastry stout -tyyliin. Tavallaan ok. Factory Echoes -heizin olin juonut aiemmin, joten siitä en tehnyt muistiinpanoja.


Ranskalaisteksasilaista yhteistyötä Au Baron Jester King Noblesse Oblique, vain 4,7 %, bière de garde. Hiilihappoa paljon. Kuivaa, hedelmäisyyttä. Põhjala Baltic Porter Day 2025, 11,0 %. Makeahko tuoksu. Pehmeää, korvapuustia, kanelia, jopa tonkapapua. Ei oikein innostanut. Espoon Oma Panimo Festbeer, 6,0 %. Kirkas. Mallasta, lievästi hedelmäisyyttä, ei ihan onneton. Neon Raptor BA Centaur Army 2023. 9 kk bourbonissa, 13,5 %. Mustaa, pähkinää, suklaata, sokeria. Hirvittävän makeaa, jossa ei oikein tuntunut tynnyrin vaikutus.


Puolasta Rockmill Infinity Armagnac BA Imperial Porter, 12,0 %. Musta, kuivempi maku. Maltainen, paksu, kohtuullinen kokonaisuus. Silti loppujen lopuksi varsin makea. Kalifornian ihmeeltä The Bruery BanAnswer, 13.1 %. Nyt sitten täysiverinen pastry. Banaania, makeaa, suklaata. Hirveää. Lopuksi vielä CoolHead Põhjala Wild Rye BA Rye Wine, 10,0 %. Jopa kaksi vuotta Wild Turkeyssa. Kuivaa, mallasta, täyteläistä. Tämä oli jo parempi, hyvä lopetusolut. Miellyttävää. Raskas sessio, mutta jonkunhan tätäkin on tehtävä. Onneksi hyvä seura teki kokonaisvaikutelman positiiviseksi. Tällä kertaa oli mukana vähemmän omia suosikkityylejäni, se varmaan vaikutti fiilikseen.

perjantai 30. toukokuuta 2025

Tapani Bagge: Pomminvihreät renkaat


Tämä on kahdeksas osa Baggen historiallisesta värisarjasta vuodelta 2023. Äskettäin lukemani Keltaisen Cadillacin jälkeen on julkaistu Punamusta Baby, joka jäi siis nyt välistä. Yksikätinen yksityisetsivä Väinö Mujunen on nyt saanut lupakirja-asiansa kuntoon, kun ollaan päästy Helsingin olympialaisiin heinäkuussa 1952. Romaanin tapahtumat sijoittuvat taas Helsinkiin. Olympialaisten järjestelyjohtaja Erik von Frenckell palkkaa Mujusen olympialaisten etsiväpäälliköksi saatuaan kiristyskirjeen. Karjalan Vapautusrintaman toimeenpaneva komitea vaatii 10 miljoonaa markkaa tai Karjalaa takaisin. Jompikumpi tai olympialaisten avajaisissa stadion räjähtää. Kesäisessä Helsingissä pörrää entisiä iikolleja ja nykyisiä kommareita. Seassa CIA:n ja MGB:n (NKVD:n silloinen nimi ennen KGB-nimen vakiintumista Stalinin jälkeen, tosin Baggelta lyhenne menee väärin MBG) virkamiehiä. Viisikymppisellä Mujusella on edelleen vientiä naismarkkinoilla, mutta suhteet ovat sekaisin. Tuttuun tapaan Mujunen kalautetaan tajuttomaksi vähän väliä. Homma pyörii nyt paljon vaivattomammin ja kuohkeammin kuin Keltaisessa Cadillacissa. Rönsyjä ei ole liikaa ja kolmen vuorokauden toiminta-aika katetaan intensiivisesti. Selvästi parhaita lukemiani Baggen teoksia. 

torstai 29. toukokuuta 2025

Bas-Canada Petit Chicago


Will saapui paikalle ja saatiin vielä vaihdettua kuulumiset. Ennen kuin kiipesin Kallion yli takaisin Vallilaan, one more Canadian for the road. Ottawan ranskankielisestä esikaupungista tuuliselle kaupungille omistettua sumuolutta. 6,5 %, Citraa eri muodoissa. Hyvä ulkonäkö. Pehmeää, ananasta, hyvää. Ei jälkimakua, mutta taas kovaa laatua tältä valmistajalta. Oluthuone Haka, 28.5.2025.

Revenant Hollow



Päivä oli ollut pitkä ja raskas, mutta niin hauska kuitenkin, että ponnahdimme vielä Nyforsin Arin ja Mattin kanssa sporalla Konepajalta Hakaniemeen. Will Torrey ei ollut vielä työvuorossa, mutta itse Amit kylläkin. Kuopiolaisen Revenantin uutuuksia vielä hanoissa, joten päädyin kokeilemaan yhtä. Jälleen Frontaalilla tehty sumuolut, 7,5 %, Krush, Motueka, Citra. Sameaa, hedelmäisyyttä, sitrusta. Puhdasta, mutta ei katkeraa. Hyvää tasoa taas, mutta ei yllätyksiä puoleen tai toiseen. Oluthuone Haka, 28.5.2025.

Hagström Back to Backin keittopäivä






















Kaksi vuotta sitten Otaniemen Olarin Panimolla tehty Hagström Bandwagon onnistui omasta ja joidenkin muidenkin mielestä niin hyvin, että harmitti sen jääminen 500 litran eräksi. Toista erää suunniteltiin, mutta koskaan se ei toteutunut. Sen jälkeen Olari on kokenut dramaattisiakin vaiheita. Kun nyt tuli ajankohtaiseksi tehdä tämänvuotinen Hagström Olarilla, Bandwagon oli edelleen mielessä. Aikaa on kulunut sen verran, että enää uutta erää ei ole mielekästä tehdä. Mutta ehkäpä kuitenkin jotain Bandwagonin innoittamaa. Tarkka double-versio oli hetken mielessä, mutta jotain muutakin twistiä uutuuteen olisi hyvä saada. Oluen työnimenä käytetty Back to Back on monimerkityksellinen, mutta se kuvaa ainakin jonkinlaista jatkuvuutta edeltävän oluen kanssa.


Tältä pohjalta Olarin Ville Leino ja Aki Uutela viimeistelivät oluen reseptin. Pienten lisäviiveiden jälkeen päästiin lopulta helatorstaiaattona Vallilassa melan varteen. Bandwagon oli 7,5 % ja noin 100 IBU. Back to Back on tuplasumu, 8,5-8,7 % ja entistäkin katkerampi, 200 IBU. Olari on äskettäin tehnyt 500-IBUisen west coast IPAn, joten olimme nyt valmiita hyppäämään katkeruuden syvään päätyyn jopa NEIPAn kontekstissa. Päämallas on brittiläisen Crispin Extra Pale Maris Otter, joten hyvin vaaleaa tavaraa tulee. Vehnän roolin sai saman mallastamon Torrefied Wheat. Kauraa on tietysti myös mukana ja katkerohumalana Hagströmille totutusti Columbus (CTZ). Sitä kaadettiin kattilaan kädet kipeinä ennennäkemättömiä määriä. Bandwagonin päähumala oli mahtava Nectaron ja sitä haluttiin käyttää tietysti nytkin. Rinnalleen se saa australialaisen Vic Secretin, joka on nyt ensimmäistä kertaa Hagström-oluessa. Kuivahumaloinnissa mukaan tulee toinen tulokas Krush, jota nimenomaisesti halusimme käyttää tässä oluessa. Intensiivistä mehuisuutta tavoitellaan totta kai.


Aki hoiteli keittopäivän pääduunit ja häntä avusti jo viime toukokuussa NZ Pilsin keitossa mukana ollut Alexander Koskinen. Oman roolimme tähtihetkiä oli tietysti humalien heittäminen kattilaan. Olli Majanen otti panimolla hieman erilaisia Hagström-kuvia verrattuna aiempiin. Tuttuun tapaan panimolla kävi kaikenlainen hyörinä, jengiä valui sisään ja ulos. Chris Hild ja Alexander tölkittivät Märichelloa, saimme siitä äärimmäisen tuoreet maistiaiset. Noel Alexander viritteli muiden oluiden keittoja, Olari valmistautui panemaan läpi yön helatorstain kunniaksi. Yleismies Jyrki Peltonen ripusti sivuterassille graffitiseinää ja terassilla odotteli paketissa jo uusi saunakin. Saapuipa paikalle ennestään tuttu isäntä, joka vie Olarin käytettyä mäskiä VIroon karhujen ja villisikojen ruokintapaikalle. Mukaan lähti Hagströminkin mäskiä, joten tapausta voinee pitää Hagströmin vientitoiminnan lähtölaukauksena.  


Tilasimme panimolle purtavaa ja maistelimme virvokkeita, mm. erinomaista Gunk & Goo west coast IPAa, joka teki growleridebyytin samana päivänä. Tuotteesta tehtiin viime syksyllä pieni erä, jota ehdin pikaisesti kokeilemaan ohjatussa teistingissä. Taproomin auettua paikalle pölähti asiakkaita yllättävänkin paljon, jopa illan drag-tapahtuman osallistujia pyöri seassa. Paikalle saapui myös newyorkilaisen Thomas Riggsin kaveri Matt, jonka kanssa olimme Ari Nyforsin kanssa kierrelleet Helsingin baareja jo edellisiltana. Kaiken keskellä Aki ehti hieman kierrättää Mattia panimollakin. Back to Back saatiin onnistuneesti käymistankkiin ja lanseerausta voinee odotella kesä-heinäkuun vaihteessa. Olarin Panimo Konepaja, 28.5.2025.