keskiviikko 30. lokakuuta 2024

Wieninger Goldbock


Baijerin Wieninger on Alkon suosikkeja ja tämä bock on jo seitsemäs maistamani olut tältä panimolta. 7,1 %. Nimenmukaisesti kullanväristä ja aivan kirkasta, valkea vaahto, kaunis olut. Maltainen tanakka tuoksu, lievää öljyisyyttä.  Maussa ikävästi maksamakkaraa, tällaista ei ole tullut vastaan moneen vuoteen. Taustalla on mausteinen maltaisuus täyteläisenä, mutta tämä maksaefekti ei väisty. Ei jälkimakua. Tämä oli harvinaisen epämiellyttävä kokemus, en ymmärrä mitä tässä on tapahtunut. Selvästi heikoin tuote tältä panimolta, mutta toivottavasti tämä ei ollut tarkoitetussa kunnossa. Ostopaikka Helsinki, Triplan Alko. 

Vakka-Suomen Olutmestari Gluteeniton Pils


Stadin Panimon ostettua Vakka-Suomen en ole oikein saanut otetta tuotteista. Mm. Enigma-brändin tsekkaus taisi jäädä yhteen olueen. Nyt on lanseerattu kotikutoisempi Olutmestari-brändi. Kuulin Janne Keskisarjalta, että sarjan pils olisi parasta antia. Niinpä investoin juuri tähän tuotteeseen. 5,0 %, saksalaisilla jalohumalilla pyörrehumaloitu tapaus. Kultainen väri, lievästi utuinen. Vahvasti viljainen ja ruohoinen, jopa kukkainen tuoksu. Maku on kuiva, nopeasti jopa katkeroinen, maltaisuus hallitsee, ruohoa myös. Jälkimaku on kestävää laatua, pitkäkestoinen katkeruus oikein miellyttävää. Erittäin ryhdikäs suoritus, yllättävänkin hyvä. Melkein kiinnostaisi kokeilla sarjan muutkin oluet. Ostopaikka Helsinki. Vallilan S-Market.

Olari Brainteaser




Uusi NEIPA growlerissa, 7,4 %, 40 IBU, Motueka ja uudehko jenkkihumala Elani. Hyvin samea, hyvin vaalea. Kirpeää ja trooppista aromia, lievästi mausteisuuttakin. Maku on makean trooppinen, jopa hieman karamellinen. Kuivuu vähitellen, jotain yrttisempää twistiä on, varmaankin Elanista peräisin. Nyt vähemmän katkeruutta kuin Olarilla viime aikoina yleensä. Oikein hyvää, mutta ei kohoa aivan Olarin heizien kärkeen.  Olarin Panimo Konepaja, 30.10.2024. 

Olari Stampede Porter





Hienoja Waltin tauluja taproomin seinällä. Uusi porter, 6,6 %. Paahteista, täyteläistä, kuivaa, hieman lakritsaa silti. Hedelmäisyyttäkin on. Katkeruutta vähemmän, vaikka kuivahkoa jälkimakua onkin. Kohtuullinen lämmittävyys Vallilan syysmyrskyisessä tuulessa. Olarin Panimo Konepaja, 30.10.2024.

tiistai 29. lokakuuta 2024

Mallassepät Solita Beer Club Corporate Pils


Kerrankin osuin oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Viime perjantaina Porvoosta palatessa pysähdyin Oluthuone Hakan tiskille. Pian samalle tiskille saapui Matias Kainulainen, jolta sain uunituoreen Solita-pilsin, tölkitetty edellispäivänä 24.10.2024 Mallassepillä. Solitan olutklubi on teettänyt jo pitempään oluita Naantalissa. Lähinnä IPA-tyylisiä, mutta nyt tarjolla pils, 5,8 %. Saaz ja Hallertau Hersbrücker, IBU 28. Kullankeltainen, hieman samea. Yllättävän makea ruohoinen tuoksu. Maku on rapea, yllättävän hedelmäinen. Melko täyteläinen, mutta vain lievästi katkera. Sitä toki saattoi odottaa IBU-lukemastakin. Ei vastaa aivan omia pils-ihanteitani, mutta onhan tällainen kaikin puolin kannatettavaa toimintaa.


Vanha Porvoo Borgå 2 Hops Pale Ale


Toinen Porvoon tuliainen, 5,2 %, Citra ja Simcoe. Varsin ruskea, melko samea. Suhteellisen neutraali tuoksu. Maltainen maku, lievää hedelmäisyyttä kyljessä. Varsin täyteläinen tässä vahvuudessa. Katkeruutta voisi olla selvästi enemmän. Ostopaikka Porvoo, Vanhan Porvoon Panimo.

Vanha Porvoo Borgå Red Ale


Tuomisia viime perjantain Porvoon reissulta. Irish red ale, 5,0 %, Magnum ja East Kent Golding. Punaruskea väri, hyvin maltainen tuoksu, pähkinää myös. Samantapainen maku, hieman karamellisuutta pähkinämaltaan syrjässä. Kuiva runko, kuivuus jatkuu jälkimakuunkin, joka ei kuitenkaan ole erityisen katkera. Tasapainoa ja makua on riittävästi, tyylisuuntahan on kaikin puolin hillitty. Ostopaikka Porvoo, Vanhan Porvoon Panimo.

maanantai 28. lokakuuta 2024

Gamma Hop Hooligans Donated Brain



Session päätteeksi tanskalaista TIPAa, 10,0 %, Ella, Krush ja Mosaic. Kollaboraattorina Romanian humalahuligaanit. Ei niin samea kuin edellinen naantalilainen. Tuoksussa makeaa hedelmäisyyttä. Maussa makeaa karamellisuutta, hedelmäisyys jää sivuun. Ei pehmeyttä, kuohkeutta tai raikkautta. Ikävästi session viimeinen oli myös huonoin. Jälkimakukaan ei paranna kokemusta. Aivan liian makea kokonaisuus. Juova, 28.10.2024.

Mallassepät Small Batch Series Strike #16 TIPA


Naantalin pieneräsarjan viimeisin edustaja jatkaa vahvalla linjalla, tripla-IPA, 10,0 %, lähes Hagström-tyyliset 80 IBUa, Simcoe ja Centennial. Sameaa on, tuoksussa lähinnä yleistä hedelmäisyyttä. Maku on sitruksinen, täyteläinen, kuivahko. Makeus vältetään hienosti, mutta ehkä pyöreyttä ja pehmeyttä jää kaipaamaan. Ei tämä karkea kuitenkaan ole. Jälkimaussa katkeroa on, mutta vahvuus taitaa vetää suurimmat tehot pois. Ei tämä epämiellyttävää ole, juotavuutta kohtuudella riittää. Ehkä kuitenkin pienempi annos kuin Juovan pienempi (25 cl?) olisi riittänyt session tässä vaiheessa. Juova, 28.10.2024.

Little Rain Un Buen Dia




Barcelonasta heiziä, 7,3 %, pelkkää Citra-humalan eri variaatioita. Etiketti sekoittaa jalkapalloa ja Hämähäkkimiestä. Läpitunkemattoman sameaa. Aromeissa makeahkoa hedelmäisyyttä. Maku on pehmeä, hedelmäinen, raikaskin, mutta jopa hieman ohut. Täyteläisyys ei siis vahvaa, mutta kuivaa ja puhdasta on. Jälkimaku ei täysin tyhjä ole, lievä katkeruus on mukana. Miellyttävää tavaraa ilman muuta. Juova, 28.10.2024.

Tired Uncle Shiny & Foam



Tired Uncle Shiny & Foam ensimmäinen heizi Espoosta, 7,3 %, Riwaka, Nectaron ja Galaxy. Etelämeren oseaanista meininkiä siis. Ville Leinon sameustesti menee läpi, juuri ja juuri, sormet ei näy lasin takaa. Tuoksussa on ananasta ja muita viidakon tähtihedelmiä. Maku on mehuinen, raikas, pehmeä, persikkaa ja aprikoosia. Jälkimaku jää tyhjäksi. Silti tämä taitaa parhaita eno-oluita, joita olen päässyt juomaan. Oikein puhdasta. Juova, 28.10.2024.

Tuju Hirsipuu



Lappeenrannasta tripel, 8,5 %, Saaz ja Saphir humalina. Tämä on mielenkiintoista, koska Hagströmiltä julkistuu ensi viikolla Belgian Golden Strong Ale 8,5 %, Saaz käytössä. Ei siis tripel, mutta tyylithän ovat hyvin läheisiä, jopa osin päällekkäisiä. Kultainen väri, melkein kirkas. Tuoksussa esteriä, karamellia, hedelmää. Maku on täyteläinen, kuivahko, hedelmäinen. Fenoliset esterit edelleen mukana, mutta ehkä jää kaipaamaan tripelin pippurisuutta tai muuta mausteisuutta. Tyylinmukaisesti katkerot ovat minimissä. Varsin tyylikäs suoritus, mutta ei ehkä aivan niin kova kuin odotin. Juova, 28.10.2024.

Sonnisaari Pehkolassa Jyrää '24 Anti-Waste West Coast Rye IPA



Sonnisaaren viimeisiä oluita viedään. Nyt uusi versio viimevuotisesta hävikin välttely -IPAsta. Pehkolan mallasta siis, nyt mukana ruista, 7,0 %. Yhdeksän eri humalaa löydetty varastoista. Amarillo, Talus, Columbus, Centennial, Galaxy, Azacca, Citra, Strata ja mystinen australialainen AU035. Sameaa, ruskeaa. Täyteläinen ja jopa paksu suutuntuma. Maltaisuus hallitsee, ehkä rukiin leipää on aistittavissa myös. Tutusti mukava peräkärry seuraa myöhemmin, ei tosin niin raskaana kuin viimevuotisessa. Ei mikään keräilyeräolut vaan tuttua Sonnisaaren korkeaa laatua. Pysyy kuivana koko ajan, ei joidenkin ruisoluiden makeutta. Juova, 28.10.2024.

sunnuntai 27. lokakuuta 2024

Howard Hawks: Red River


 En ole näköjään aiemmin kirjoittanut Howard Hawksin ensimmäisestä westernistä vuodelta 1948. Ensinäkemällä teos tuntui hieman pettymykseltä mustavalkoisuuden takia, se on myös täysin erilainen kuin aiemmin näkemäni Rio Bravo. Mustavalkoisia hyviä westernejä on tietysti paljonkin, mutta todelliseen kukoistukseen genre pääsi vasta värien kanssa. Nyt nähtynä Ylen lineaarilähetyksestä mustavalkoisuus ei paljoa painanut, kun Hawksin ohjauksen teräksinen jännite ottaa kierroksia heti alusta lähti. Kyseessä on 1800-luvulle sijoittuva karjanajoleffa, ns. Chisholm Trailin ensimmäisestä ajosta Texasista Kansasin Abileneen rautatien varteen. John Ford ihmetteli teoksen nähtyään Hawksille, että iso paskiainenhan osaa näytellä. Moniulotteisen Tom Dunsonin rooli onkin John Waynen ensimmäisiä huippusuorituksia. Montgomery Clift vanhan isännnän haastajana on myös erinomainen. Hawksin ensemble täyttää tietysti pikkuroolitkin täyteläisesti. Teoksessa ei ole yhtään klappia, ei yhtään suvantokohtaa. Borden Chasen alkuperäistarinassa on varmaan omat ansionsa, mutta kyllä tämä on Hawksin suvereeni soolo. 

lauantai 26. lokakuuta 2024

Olutliiton kotiolutkilpailu 2024







Varma syksyn merkki on Olutliiton valtakunnallinen kotiolutkilpailu ja sen tuomarointi. Tosin ensi vuonna kilpailu siirtynee takaisin vanhalle paikalleen toukokuuhun. Kilpailu järjestettiin jälleen Perhossa samaan tapaan Beer Awards -sovellusta käyttäen kuin viime vuonnakin. Oluitakin oli melkein yhtä paljon, eli 206. Uutta oli tuomarien suuri määrä ja heidän jakaminen etukäteen ryhmiin, joissa kussakin oli BJCP-sertifioitu tuomari. Itse en ole sellainen. 13 ryhmää, joissa kolme tai neljä jäsentä. Omaan ryhmääni osuivat tuomariveteraani Jussi Rokka ja savolainen panimomestari Tiina Kuusisto. 


Nyt oli mahdollista kiirehtimättä arvioida oluita, kun tuomareita riittävästi. Ehdimme Jussin ja Tiinan kanssa käydä läpi 16 olutta. Korkea taso edelleen, yhtään todella huonoa ei osunut kohdalle. Asteikolla 0-50 huonoimmat pisteet taisivat olla parilla oluelle noin 23. Toisaalta huiputkin harvassa, vain yksi old ale pääsi yli 40:n. Osa tuomareista osallistui kilpailuun, joten heidän ryhmänsä ei voinut arvioida sitä sarjaa, jossa tuomari kilpailijana. Tämä johti siihen, että joillakin ryhmillä oli kapeampi tyylikirjo oluissaan. Meille osui vain yksi heizi IPA, kun taas Johanna Siik kertoi hänen ryhmänsä arvioineen lähes pelkästään niitä. Lounastauko entiseen tapaan Perhon alakerran ravintolassa. Ja tuttuun tapaan osallistuin IPA-sarjan finaaliin, jossa olikin sitten kuusi heiziä. Yksikään kirkas IPA ei siis päässyt finaaliin. Taso oli korkea, erot pieniä, mutta yksi nousi selvästi useimpien suosikiksi. Kakkos- ja kolmossija menivät enemmän henkilökohtaisten mieltymysten mukaisesti. Aloitus noin 9:45 ja valmista tuli klo 16:15, joten ennakkoon ilmoitettu aikataulu piti erinomaisesti. Hommaa johti varmaotteisesti André Brunnsberg ja tulokset julkistetaan muutaman viikon kuluttua.  


perjantai 25. lokakuuta 2024

Revenant Gloom



Toinen Revenant-uutuus, Tujulla tehty NETIPA, 10,1 %, Citraa eri muodoissa. Samea, vaalea. Tuoksu ehkä hieman makeampi kuin edellisessä. Makea maku, pehmeä, nektarinen. Paksu, juotavuus heikompaa. Puhdasta silti, mutta ei katkeroa. En toki sitä enää tässä vaiheessa Revenantilta odottanutkaan. Ehkä tykkäsin enemmän Awakeningistä. Revenant tekee kyllä laatukamaa, mutta eikö todellakaan haluta tehdä mitään muuta tyyliä kuin sameaa IPAa? Oluthuone Haka, 25.10.2024.

Revenant Awakening



Bussilla takaisin Porvoosta Kamppiin, metrolla Hakaniemeen ja liukuportailla Oluthuone Hakaan. Kovaa tungosta, mutta sain sentään tiskiltä istumapaikan. Will Torreyn kanssa jälleen hauskaa keskustelua ja Hagström Wee Heavya nieluun. Erinomaisessa kunnossa edelleen, totta kai. Jatkoksi Revenantin uutuuksia, tämä tehty Naantalissa Mallassepillä. 8,0 %, Citra, Motueka, Mosaic. Vaalea ja samea. Ananasta on rutkasti. Pehmeää, ei katkeroa. Puhdasta on, mutta jää vähän yksiulotteiseksi. Oluthuone Haka, 25.10.2024.

Vanha Porvoo Bock


Hagström-laaduntarkastuksen jälkeen vielä taproomin puolella vahvempaa lageria. 6,2 %, punainen, hyvä vaahto. Maltainen ja kuiva olut. Vähän katkeruuttakin, puhdas. Ei metallia, mutta ei erityisen pehmeäkään. Black IPA oli selvästi miellyttävämpi, mutta ei tämäkään huono. Ja toki sosiaalinen tilanne hämärrytti muistiinpanoja. Porvoo, Vanha Porvoo, 25.10.2024.

Vanha Porvoo Black IPA (2024)










Ari Nyforsin kanssa piipahdimme tsekkaamassa Porvoossa Hagström Jäkelin kuntoa juuri ennen astioimista. Mutta aluksi taproomiin, jossa olivat jo paikalla Anders Granfelt ja Aki Uutela. Maistoon tuore erä black IPAsta, aiemmin olen juonut Tapiolassa ilmeisesti vuoden 2022 versiota. 6,66 % edelleen. Tumman ruskea, siis ehkä hieman vaaleampi kuin aiemmin. Paahteinen tuoksu. Maussa paahdetta ja mallasta. Kuivaa on, todella kuivaa. Katkeroakin mukavasti. Hedelmäisyys vähäisempää aiempaan verrattuna, mutta nyt kokonaisuus ilman muuta vakuuttavampi.


Sitten panimon puolelle ja jännitys tiivistyi Andersin laskiessa lasiin Jäkeliä. Vaaleaa ja sameaa. Tuoksussa hedelmää ja esteriä. Maussa esterisyyttä, hedelmää, jopa sitrusta, neilikkaa, katkeruutta runsaasti. Juotavuus loistavaa. Huh, taas juuri sellaista kuin tähdättiinkin. Nyt voi mennä todellakin luottavaisena lanseeraukseen, Hagströmin ote pysyy lujana. Porvoo, Vanha Porvoo, 25.10.2024.

tiistai 22. lokakuuta 2024

Laitila Kukko Strong Bitter


Tämänkertaisen Laitilan näytepaketin toinen uutuus välttää ovelasti ESB-termin nimessään. 6,0 %, Target ja Goldings. Kirkkaan oluen väri on jopa enemmän punainen kuin ruskea. Hieman mausteinen maltainen aromi. Maussa intensiivisesti kuivattua luumua, kuivaa yrttisyyttä, maltaisuutta totta kai. Ollaan aika kaukana Fuller's ESBistä, mutta omaperäisyyttä siis on. Kuivuus jättää oluen kuitenkin hieman telineisiin, se ei pääse vauhtiin. Varsinkin kun loppunousua ei muodostu katkeruudesta. En nyt oikein innostunut, ei ole Laitilan parhaita. 

Laitila Tuomas Mild Ale


Laitilan viimeisin näyte-erä saapui hankalasti syyskuussa juuri silloin, kun lähdin viikoksi Ranskaan. Ari Nyfors onneksi ehti hakemaan paketin automaatista pois. Sitten ei kuitenkaan satuttu Helsinkiin samaan aikaan ennen kuin viime viikolla. Niinpä pääsen tsekkaamaan oluita vasta nyt. Perinteisesti Hyvä Tuomas -arvonimen voittaja pääsee suunnittelemaan mieleisensä oluen Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalle. Nyt sitten valmiina Matti Heikkilän mild ale. Ei ole perinteinen tumma mild, edustaa harvinaisempaa vaaleaa variaatiota. Tyylinmukaisesti vain 3,5 %. Maris Otter -mallasta ja Goldings-humalaa. Kullanväristä kirkasta olutta, nopeasti hiipuva vaahto. Makeahko maltainen tuoksu. Maku on kuivahko, hieman hunajainen, maltainen, ei kovin pehmeä. Odotetusti katkeruutta ei ole. Makua muuten on riittävästi, ei tätä ohueksi voi kuvailla. Caskaus oletettavasti toisi täysin kaivattua kuohkeutta ja pehmeämpää otetta. 

James Jackson: The Life of Total Football


 Pitch Publishing pukkaa jatkuvasti uusia teoksia jalkapallon historiasta. Kustantajan erityisiä suosikkeja ovat jo pitkään olleet 1970-luvun Ajax ja Hollannin maajoukkue, eli siis Total Football (TF), totaalvoetbal. Jacksonin uutuusteos kartoittaa kehityspolkuja, jotka johtivat TF:n puhkeamiseen kukkaan. Monet teokset sisältävät vinkit kirjan sisältöön jo kansikuvassa ja Jacksonin opus on erityisen hyvä esimerkki tästä. Keskellä on tietysti TF-uskonnon ylijumala Johan Cruyff, jonka edessä hieman yllättävämmin Arnold Mühren. Tällä kuvalla Jackson viestii TF:n jatkuvuutta, Marco van Bastenin supermaalin EM-finaalissa 1988 syötti juuri nuorempi Mühren, joka oli pelannut avauksessa jo Ajaxin Euroopan Cupin semifinaalissa 1973 Real Madridia vastaan. Mielenkiintoinen nosto, joskaan ei ehkä erityisen vakuuttava. Kansikuvan oikealla reunalla ovat Itävallan Wunderteamin valmentaja Hugo Meisl ja tähtipelaaja Matthias Sindelar. Tonavan koulukuntaa ja nimenomaan Wunderteamiahan on usein pidetty merkittävänä TF:n edeltäjänä 1930-luvulla. 1940-luvun jatkokehitystä symboloi vasemmalla alhaalla ensimmäisessä MM-finaalissa 1930 pelannut Carlos Peucelle, jolla oli sittemmin merkittävä rooli River Platen superjoukkueen La Máquinan luonnissa. Viimeisenä kansikuvahahmona sitten ehkä yllättävämmin unkarilainen Gyula Mándi, joka pelasi MTK:ssa maailmansotien välissä ja oli varsinainen aivot Unkarin kultaisen joukkueen valmennuksessa. Päävalmentaja Sebes oli enemmän keulakuva. Yleensä tällaisessa viittauksessa käytetään Ferenc Puskasin kuvaa, mutta Jacksonilla on perustelunsa. Mándi oli merkittävä linkki TF-informaation välityksessä Tonavan rannoille varsinaisesta TF-alkulähteestä Skotlannista. Monissa historiakirjoissahan on jo perusteltu, että skotlantilainen (lyhyt)syöttöpeli oli TF-alkujuuri, jota levitti Wieniin ja Budapestiin varsinkin englantilainen valmentaja Jimmy Hogan.  


Jackson aloittaakin esihistoriasta, jopa 1800-luvun puolelta. Hänen päämotiivinsa on löytää lisää Skotlannista vieviä johtolankoja Euroopan sydämeen. Alku ei ole kovin lupaava, Jackson kirjoittaa TF:n hollanninkielisen termin muodossa totalvoetbal. Jonathan Wilsoniin viitataan ansaitusti usein, mutta Jackson haluaa tarkentaa tarinaa. Alussa oli siis 1910-luvulla Jimmy Hogan Wienissä. Jacksonin mukaan häntä edelsi originaaliskotti John Tait Robertson, joka toimi 1911 Budapestissa MTK:n managerina. Robertsonin pelikirjassa oli skottilaisen syöttöpelityyli ohella myös pelipaikan vaihtoja. Hogan jatkoi Wienistä 1916 Budapestiin. Kyllä, ensimmäisen maailmansodan aikana.  Jackson on löytänyt toisenkin skotin William Hunterin, joka  valmensi Wienin Hakoahia 20-luvulla ennen Béla Guttmannia. Muuan Gaskell esiintyy myös. Ehkä hieman tarkoitushakuisia perusteluja skottien vaikutukselle. Tyypit olivat tehtävissään varsin lyhyitä aikoja, mutta kieltämättä Jimmy Hoganin luentoja tuntuvat kuunnelleen lähes kaikki myöhemmät TF-avainhenkilöt.


Sitten fokukseen Jackson ottaa Itävallan Hugo Meislin ja Wunderteam. Jackson pitää Sindelaria ensimmäisenä valeysinä, vaikka muitakin tulkintoja on. Toiseksi avainpelaajaksi Jackson nostaa hyökkäävän keskustukimiehen (centre-half) Josef Smistikin. Jälkikäteen ajatellen Sindelar on ehkä WW2:ta edeltävän ajan ykköspelaaja, ainakin Euroopassa. Giuseppe Meazza ehkä voisi kilpailla. Jackson keskittyy paljon Sindelariin, maajoukkueen ohella Austria Wieniin ja Mitropa Cupiin. Ei varsinaisesti paljoa uutta, mutta tässä Jackson kirjoittaa sujuvammin kuin Wunderteam-erikoisopuksen tehnyt Jo Araf. 


Yksi Jacksonin löydöistä on John Harley -niminen skotti, joka toi lyhytsyöttöpelin Uruguayhin 10-luvulla. Rönsyilevää kerrontaa Imre Hirschlistä ennen kuin päästään 1940-luvun La Máquinaan. Eli River Platen hillitön hyökkäysketju Muñóz, Moreno, Pedernera, Labruna, Loustau. Máquinasta löytyy tarkempi kuvaus Wilsonin Argentiina-järkäleestä. Pedernera oli Jacksonin mielestä valeysi, mutta myös suurin tähti Moreno vetäytyi usein alemmas. Labruna oli pääasiallinen maalintekijä, mutta paikkojen vaihto yleistä. Total Football alkoi saada hahmoaan.


Seuraava steppi oli Ernö Egri Erbsteinin Il Grande Torino 1940-luvun lopulla. Jacksonin kirjan hämmästyttävin löytö on Raf Vallone. Itsellekin hyvin tunnettu näyttelijä mm. Riso Amoro -klassikossa, El Cidissa ja jopa Coppolan kolmannessa Godfatherissa. Raffaele Vallone näköjään oli ammattilaispelaaja, tosin Torinossa jo 30-luvulla. Hämmästyttävää. Ei siis kuollut Grande Torinon lento-onnettomuudessa ja eli 2000-luvulle asti. Voitti Coppa Italian 1936. Vallone kertoo lopettaneensa futisuransa sota-aikana 1941 Wienissä maajoukkueen sopupelikuvioon tyrmistyneenä. Harmittavasti Jackson ei käy läpi Torinon pelitapaa ja Valentino Mazzolan uraa, siitä ei ole tullut vastaan yksityiskohtaisempaa kuvausta.


Unkarista ei oikeastaan mitään uutta. Hidegkutin viimeistelemä false nine -nerokkuus ja paikanvaihtopeli. Voidaan ehkä väittää, että Unkarin 1950-luvun joukkue oli jo jalkapallon täydellinen ilmentymä, kovempi kuin Hollanti 1970-luvulla. Jacksonin mielestä kyseessä oli vielä kehitysaskel ennen lopullista TF:ää. 


Ajaxin esihistoriasta Jackson nostaa esiin tutusti Jack Reynoldsin ja Vic Buckinghamin. Sitten lyhyehkö sivuhuomio Lobanovskista. Jackson pitää Lobanovskin pelityyliä kiinnostavana, mutta ei kuitenkaan varsinaisena TF:nä. Kiovan Dynamosta puuttui kuulemma Cruyffin tapainen avainhahmo, joka olisi kunnolla toteuttanut käytännössä Lobanovskin ideat. Jackson ei mainitse Oleh Blohinia, mutta ilmeisesti ei siis hänkään sellainen ollut. Toki supernopea Blohin olikin kovin erityylinen pelaaja kuin Cruyff. 2.0 -version Pavlo Jakovenko sellaiseksi olisi voinut kehittyä, mutta loukkaantumiset tuhosivat uran. Myh’ailytšenko oli ehkä liian fyysispainotteinen ja kolmosversion Ševtšenko taas enemmän Blohin-kopio. 


Sitten seuraa pitempi yllättävä tarina Tommaso Maestrellin Laziosta, joka voitti scudetton 1974. Jacksonin mielestä Lazion kovaotteiset "fasistiset" pelaajat Giuseppe Wilsonin ja Giorgio Chinaglian johdolla pelasivat Ajaxin tapaista peliä. Tämä on jokseenkin yllättävä väite, johon kaipaisi vahvistusta muualta. Huippuaika jäi lyhyeksi, kun Maestrelli sai vatsasyövän maaliskuussa 1975 ja kuoli joulukuussa 1976. Tammikuussa vielä 1977 kolmas avainpelaaja Luciano Re Cecconi teeskenteli pelleillessään jalokivikaupan ryöstöä ja kauppias ampui tyypin. Uskomatonta, mutta tästä episodista olen kuullut ennenkin. Lazion lento loppui siihen. 


Kirjan lopuksi odotin tuttua yleisesitystä Ajaxin ihmevuosista. Jackson naulitsee Total Footballin syntyhetkeksi 7.12.1966, jolloin Ajax voitti Euroopan Cupin sumupelissä Liverpoolin 5-1. Joukkueen silloinen suurin tähti, Cruyffia vanhempi Piet Keizer ei edes pelannut siinä ottelussa. Jackson lopettaa yllättäen Ajax-tarinan tähän. Jonkinlaisena sivuepilogina kirjassa on vielä kuvaus Volendamista Ajaxiin ponnistaneista Mühren-veljeksistä. Mielenkiintoista tarinaa Gerrie Mührenin Betis-vuosista. Niistä ei ole paljon kerrottu, mutta hän oli ilmeisesti suurikin menestys siellä, mm. vuoden pelaaja Espanjassa. Tosin titteli jää epäselväksi, ainakaan tunnetuinta Don Balónia Mühren ei voittanut. Maajoukkueessahan Gerrie ei enää pelannut kieltäydyttyään MM-kisoista 1974. Jackson sekoilee tässä kohti muutenkin, kutsuu Rafael Gordilloa hyökkääjäksi. Arnold Mührenin pitkä ura oli menestyksekäs, mutta maajoukkueessa vain 23 ottelua, ei koskaan MM-lopputurnauksessa. Onneksi ura huipentui sitten EM-voittoon. 


Erittäin mielenkiintoista tekstiä taas, vaikka hieman pakotettua tendenssimäisyyttä seassa. Sitä Jackson jää itsekin ihmettelemään, miksi Total Football toteutui lopullisesti Alankomaissa, kun esiasteet olivat kukkineet Tonavan ja Rio de la Platan rannoilla. Mutta kun Glasgow'sta vetää suoran viivan Wieniin, niin tarkalleen puoliväliin osuu Amsterdam. 


maanantai 21. lokakuuta 2024

Iso-Kalla ESB


Savon pääkaupungista extra special bitter, 5,4 %. Keskiruskeaa, melko sameaa. Maltainen ja karamellinen tuoksu. Maussa pihkaa, mallasta, toffeeta, vähän pähkinääkin. Hieman mausteinen. Pehmeyttä ja täyteläisyyttä voisi olla lisää. Aineksia on tarpeeksi, mutta ei harmoniaa. Eihän se mikään yllätys ole, tyyli on herkkä ja benchmarkattu niin tunnistettavasti, että sanomista tulee väistämättä. Hienoa kuitenkin, että on yritetty. Ostopaikka Kajaani, Prisma.


lauantai 19. lokakuuta 2024

Tornio Teräs Strong Lager


Lakimuutoksen myötä pienemmätkin suomalaispanimot ovat kehittäneet maitokauppoihin "viinalagereita". Tornion satsaus tuli vastaan kajaanilaisessa lähikaupassa. Nimen teräs viittaa yleisen voimakkuuden ohella tietysti Outokummun jaloterästehtaaseen Torniossa. 7,0 %, sentään täysmallasolut. Kultainen ja kirkas, valkoinen vaahto. Pehmeän maltaiset aromit. Makukin on kuohkean pehmeä, puhtaan viljaista maltaista makua, lievää makeutta. Juotavuus pysyy hyvänä, olut ei tunnu kovin täyteläiseltä. Ei juuri katkeruutta. Viina ei lyö läpi niin kuin alan "klassikoissa", mutta ei tässä myöskään loppujen lopuksi tarpeeksi makua ole. Ostopaikka Kajaani, K-Market Lohtaja.