lauantai 13. toukokuuta 2023

Jo Araf: Generazione Wunderteam The Rise And Fall Of Austria's Wonder Team


 Muutama viikko sitten ennen Waterboysin keikkaa Kulttuuritalon narikkajonossa Ismo Eriksson tunnisti blogistin ja aloitti keskustelun. Kävi ilmi, että meillä on varsin paljon samoja kiinnostuksen kohteita. Retrojalkapallon kohdalla Ismo kertoi, että Itävallan Wunderteamistakin on ilmestynyt englanninkielinen teos. Pistin vinkin mieleen ja sitten hankin samantien kirjan Kindleen.


Omituinen italiankielinen Generazione-sana englanninkielisessä kirjassa, jonka aihe on saksankielinen. Ilmeisesti Arafin teos on julkaistu alunperin italiaksi 2019 ja tämä on englanninkielinen versio, Arafin oma käännös. Harmittavasti tämä kirja on melko heikkotasoinen. Ei etene kronologisesti, mutta muutakaan rakennetta kirjassa ei ole nimeksikään. Samoihin asioihin ponnahdellaan kerta toisensa jälkeen. Hyvin vähän uutta informaatiokin tuli, lähinnä pönkitetään valmentaja Hugo Meislin ja supertähti Matthias Sindelarin legendoja. Araf väittää oikovansa varsinkin Sindelarin kuolemaan liittyviä myyttejä, mutta samat asiat on kerrottu jo monet kerrat muualla. Ei siis natsien järjestämä salamurha tai itsemurha vaan häkämyrkytysonnettomuus "uuden" tyttöystävän rähjäisesssä kämpässä. 

 
Moneen suuntaan rönsyilevä kirja ei pysy edes Itävallassa, vaan kertoo paljon Unkariin ja Tšekkoslovakian jalkapallohistoriasta maailmansotien väliseltä ajalta. Osittaisena perusteluna on se, että varsinkin Böömistä muutti paljon 1800-luvun lopulla väestöä Wienin lähiöihin. Heidän jälkeläisistään monet pelasivat sitten 1930-luvulla Itävallan Wunderteamissa. Mutta esimerkiksi Josef Bicanin merkillisestä urasta aivan liian kursorinen esitys Arafilta. Sitä en ole aiemmin kunnolla sisäistänyt, että 1938 Anschlussin jälkeen natsit lakkauttivat saman tien Itävallan jalkapalloilijoiden ammattilaisuuden. Länsi-Saksassahan ammattilaisuus vakiintui vasta 1960-luvun alussa ja Itä-Saksassa ei virallisesti koskaan. Mutta harmittavan kehno kirja siis. 



1 kommentti:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Arde-setä arvioi; hän on kaiffarimme, hää auttaa meitä, saatana!