maanantai 18. joulukuuta 2023

Robert Parrish: Rough Shoot

 Päädyin katsomaan YouTubesta lisää leffaa Blast of Silencesta innostuneena. Brittiläinen vakoilujännäri vuodelta 1953, tekijöissä varsin kovia kasvoja. Amerikkalainen ohjaaja Parrish on mielenkiintoinen hahmo, jolta tulee silloin tällöin vastaan toisistaan kovasti poikkeavia teoksia. Käsikirjoitusta tekemässä vakoilukirjallisuuden uranuurtaja Eric Ambler ja pohjalla Rogue Malesta kuuluisan Geoffrey Householdin romaani. Päärooleissakin jenkkejä, lähinnä westerneihin keskittynyt Joel McCrea ja Joseph Loseyn The Prowlerista mainetta kerännyt Evelyn Keyes. 


Englannin maaseudulla amerikkalaisen evp-everstin metsästysmailla alkaa tapahtua kummia. Vieraan vallan agentit järjestelevät tärkeän henkilön laskeutumista pienkoneella metsäaukiolle. Omalaatuinen puolalaisupseeri väittää olevansa brittiviranomaisten leivissä, vaikka asustelee paikallisessa psykiatrisessa sairaalassa. Henkilöhahmot ovat varsin karikatyyrisia, mutta vauhti on rivakkaa, tästä elokuvasta on otettu löysät pois. Kohtuullisen vaikuttavaa visuaalista otetta, loppuratkaisu tapahtuu Hitchcock-tyyliin Tussaud'n vahakabinetissa. Ydinasevakoilusta on kyse, mutta sekin on pelkkä hitchcockiaaninen MacGuffin. Elokuva ei ole kestänyt aikaa, uskottavuutta on olemattomasti, mutta viihdyttävää jälki on edelleen.

 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ton aikakauden brittijännäreitä on Netflixissä kohtalaisen paljon. Taso on vaihtelevaa mutta pääosin ovat olleet ihan kelvollisia mitä olen katsonut.