maanantai 22. tammikuuta 2024

Richard Quine: Pushover


 Richard Quine oli keskinkertainen lapsinäyttelijänä aloittanut ohjaajapuurtaja, jolla oli kuitenkin annus mirabilis 1954. Peräperää syntyi kaksi film noirin suurimpiin kuuluvaa klassikkoa. Vajaa kymmenen vuotta sain käsiini espanjankielisen DVD-version Drive A Crooked Roadista, mutta Pushover on pysynyt tähän asti saavuttamattomissa. Nyt senkin voi katsoa netistä. Ehkä ainakin toisena auteurina voi pitää käsikirjoittaja Roy Hugginsiä, joka myöhemmin keräsi mainetta tv-sarjoissa The Fugitive, Maverick ja The Rockford Files. Pushoverissa on hieman samaa fiilistä kuin niissä. 


Elokuva alkaa tiheästi pankkiryöstöllä kirkkaassa Los Angelesin (Burbankin) valossa. Kohtaus on toteutettu kokonaan ilman dialogia. Sitten elokuva näyttää kääntyvän eroottiseksi intohimodraamaksi, jossa Kim Novak tekee valkokangasdebyyttinsä Vertigon hypnoottisuutta heijastellen. Fred MacMurray taas lähes toistaa Double Indemnityn bravuurinsa femme fatalen uunottamana patsyna. Mutta vain lähes, hänen hahmonsa on tässä hieman moniulotteisempi. Pääosan elokuvasta ollaan kuitenkin stakeout/kyttäyskeikka -tunnelmissa, kun vuorotyötä puskevat poliisit tarkkailevat Novakin ja naapurissa asuvan Dorothy Malonen puuhia. Tämä asetelma on niin samanlainen kuin Hitchcockin Rear Windowissa, että ei uskoisi kyseessä olevan yhteensattuma. Elokuvat valmistuivat kuitenkin samaan aikaan ja Pushoverin ensi-ilta oli jopa kuukausi ennen Rear Windowia. 


Tarinassa on runsaasti herkullisia käänteitä ja se rullaa nautinnollisen ripeästi ilman suvantokohtia. Ja loppukohtauksen varasti selvästi Godard omaan A bout de souffle -debyyttiinsä. Tämä elokuva sai tuoreeltaan kohtuullisesti kiitosta, mutta on sittemmin aika lailla unohdettu. Täysin syyttä, tämä on kirkas mestariteos. Jos Side Street ei aivan tyydyttänyt ennakko-odotuksia, niin Pushover ylitti ne reilusti.

   

Ei kommentteja: