lauantai 9. syyskuuta 2023

Finnoon finaalitasting 2023


















































 Itämerellä julkistettiin eilen Suomen Paras Olut, mutta lähes yhtä arvovaltainen gaala järjestettiin samaan aikaan Finnoon metroaseman välittömässä läheisyydessä. Ilmeisesti tämä on viimeinen kerta tänä vuonna, kun pääsemme kokoontumaan Finnoolla, siksi finaalitasting. Paikalla vakiokokoonpanosta isäntä Janne Keskisarja, Matias Kainulainen ja Matti Saarinen. Micael Näse ei nyt päässyt mukaan, mutta Tampereelta saimme special guest stariksi Vesa Välitalon. Oluita oli valikoitunut mukaan lähinnä harvinaisuuden perusteella, joten yleistaso oli varmaankin vaatimattomampi kuin yleensä näissä puitteissa. Seassa oli toki täydellisiä laatuyksilöitäkin. Jannen ja Matin matkojen kautta mukana paljon Länsi-Balkanin tuotteita, Kroatiasta, Serbiasta, Montenegrosta, Kosovosta ja Albaniasta. Antti Rädyn kautta saimme tuntumaa Tammisaaren uuteen Ekta-panimoon ja Jussi Weckman toi Saarenmaalta tuliaisia. Runsaat 40 olutta taisi olla session laajuus. 


Himo Meistä: Teemu Imperial Black IPA. Janne oli kai tarkoittanut tämän pirkkalalaistölkin minulle kotiinviemisiksi, mutta nasautin epähuomiossa tölkin auki. Niinpä homma jyrähti käyntiin Teemu Lahtisen nimikkokeitolla. Simcoe, HBC 472, Citra, 8,0 %. Ruskea, hedelmäinen, ei paahdetta paljoakaan. Pehmeää ja puhdasta, mutta takatila olisi voinut olla raskaampi. Jarošovský Jura  11 %. Jostain syysrä sessioon oli päätynyt myös tšekkilager litran muovipullossa. 11 platoa kantavierre siis, 4,5 %. Keskiruskea, maltainen, melko hiilihappoinen, ohut. Ei katkeroa. Panimo Zlínin alueella lähellä Slovakian rajaa.


Birra Prishtina Lager. Kosovolainen näyte, 4,2 %. Makea tuoksu, neutraali, ei makua. Birraria e Gjyshit IPA. Albaniasta IPAa, 5,5 %. Hieman bensaa, herukkaa. Ei ihan kehno, ei katkeroa. Panimo on Pogradecissa Ohrid-järven rannalla lähellä Pohjois-Makedonian rajaa. Wasa Brewing Sommar Tider. Blond ale uudesta vaasalaispanimosta, 5,0 %, Cascade ja Citra. Mausteinen, raikas, ohut, ehkä belgihiivaa käytössä. 


Trebjesa Nikšićko Svijetlo. Montenegrosta lager, 5,0 %. Makea tuoksu, pahvia, mautonta, lievästi makeaa. Nikšić on maan toiseksi suurin kaupunki ja panimon nimi Trebjesa on tempaistu paikallisesta vuoresta. Panimo on osa Molson Coorsin konsernia. Illuminated Brew Works Gay Agenda. Suomessa vierailleen Orlandon oluthahmo Jj Rauchin kautta saatu IPA, 7,5 %. Pacifica, Motueka, Citra, El Dorado, Mosaic ja ikävä kyllä myös persikkaa. Vihanneksinen tuoksu, persikka transformoitunut omalaatuiseksi, en tykännyt yhtään. Tehty Noon Whistle Brewingissa Illinois'n Lombardissa. 


Nova Runda DDH Hazy Pilsner. Kroatiasta pils, Nectaron, Bru-1, Styrian Kolibri, 5,0%. Omituinen, herukkaa, hedelmäinen. Tunkkainen eikä oikein hazykään. Selvä pettymys. Ekta Eknäs Ale. Ensimmäinen näyte Tammisaaresta, samea, 5,5 %. Omenalta tuoksuva, siiderimäinen. Epämääräinen, ei ole puhdas. Ei selvästikään kunnossa. Pöide Kena. Kuressaresta island ale, 5,3 %, IBU 26. Ei vaahtoa, leipäinen tuoksu. Kuiva, ei tarpeeksi hedelmäinen, ei oikein vakuuta. Birra Tirana Pilsner. Albanian pääkaupungista lager, 4,0 %. Diasetyyliä kirkkaassa oluessa. Makeaa voimaisuutta. Ohut. Ehkä session vaatimattomin, vaikka kilpailu nyt olikin tiukkaa. 


Sideward Kozar. Orlandosta länsirannikon tyylinen DIPA, 9,0 %. Pihkainen tuoksu. Pihkaa ja mallasta maussakin, mutta hedelmäisyys hiipunut. Kärryä on, mutta en innostunut. Saaremaa Pruulikoda Pihtla Ölut. Jussi Weckman oli saanut litran growleriin kolmisen viikkoa aiemmin koduõluksi luokiteltavaa kamaa Saarenmaalta. Valmistaja ei siis ole sama kuin Taako Pihtla -oluissa.  6,6 %, sameaa ja vaaleaa. Hedelmäinen tuoksu. Makeahko, suhteellisen miellyttävä, vaikka hiilihappoa liikaa. Sahtimaisuutta, banaania. Tämän oluen säilyvyys oli etukäteen epävarmaa, mutta hyvässä kunnossahan tämä saatiin tastingiin. Oikein mallikasta tavaraa tyylissään. 


Birra Peja Pilsner. Kosovosta pils, 4,2 %. Kirkas, mauton, hyvin vaalea, vaatimaton. Panimon kotipaikka Pejë on lähellä Montenegron rajaa. Ekta Ekenäs Porter. 5,5 %. Paahdetta, kahvia, hedelmää, paljon parempi kuin ale. Ohut runko eikä juuri jälkimakua, mutta selvästi lupaavampi tuote. Dogma Albino. White IPA Serbiasta, 6,5 %. Vaalea, lievästi samea. Pliisu, mausteisuutta hieman. Vuoden vanhaa, jälkimaku olemassa. Pan's Siringha. Tiranasta craft-lageria, 5,0 %. Kirkas, vaalea, maltaisuutta, puhtaampi kuin aiemmat. Tässä oli selvästi Balkanin lagereiden ykkönen. Elbar Lager. Vaatimattomampi olut Etelä-Albanian Gjirokastërista. 4,1 %, vetinen tuoksu, mauton.


Tree House Silver Fern. Massachusettsista vahvaa sameaa NEIPAa, 7,8 %. Uuden-Seelannin humalia, Peacharine, Motueka, Nelson Sauvin, Waimea. Peacharine ei ole ennen tullutkaan vastaan. Trooppinen tuoksu. Pehmeää, kuivaa, vähän katkeroakin. 7/24 tölkitetty, oikein hyvää. Birra Korça Dark Lager 1928. Tumma albaanilager Korçësta läheltä Kreikan rajaa.  4,5 %, hyvännäköinen. Makea tuoksu, pliisu ohut maku, hieman makea. Ei jälkimakua.


Deadwords Mas Vell Proeza.  Orlandosta ruislager, kollaboraattorina Barcelonan Mas Vell. 4,8 %, Lórien-humalaa. Ruskeaa, ohut, yllättävän mauton leipäinen olut. Tämä oli pettymys. Lepi Dečki Hoptonaut. NEIPA Kroatiasta, 7,0 %. Herukkatuoksua, ohut, ei tuoretta. Ei onneton, mutta ei ole ikääntynyt tyylikkäästi. Panimo sijaitsee Čakovecissa lähellä Unkaria. 


Nova Runda Maskeron Luminosa Pilsner. Kroaatipilsissä 5,0 %. Hedelmäinen, ei kovin tuore, ei katkeroa. Luminosa on siis uudehko humalalajike. Ekta Pale Ale. 5,5 %, samea, hiilihappoa kunnolla. Palanutta kumia, siiderimäisyyttä taas, ei jälkimakua. Onneton tapaus taas. Nova Runda Hoppy Brewday Juicy IPA, 6,3 %, Lemondrop, Mosaic, Citra. Melko samea, hedelmäinen tuoksu. Ananasta ja sitrusta. Keskitasoa, mutta ei säväyttänyt.


Waterland Monnicker Moker. Hollantilainen tripel Monnickendamista, Amsterdamin pohjoispuolelta. 8,0 %, pehmeää, hedelmäisyyttä, raikkautta. Hyvä juotavuus, mutta hyvän ensivaikutelman jälkeen ei sitten kuitenkaan kolahtanut erityisen kovaa. Ekta Lykka Pilsner. 5,5 %, samea, ruma. Sotkuinen maku, vierremäisyyttä, omituista pahanmakuista hedelmäisyyttä. Ektalla on vielä paljon tekemistä oluiden laadun suhteen. 


Pöide Schlager. Saarenmaalta lager, 5,2 %. Ruskea, maltainen tuoksu. Oksainen ikävä maku, ei puhdas. Hiilihappoinen, todellakin jokin omituinen sivumaku. Dogma Flying Dog Flying Dogma. Tämän serbojenkinhän join jo keväällä Tampereen Mad Finnillä. Kirkasta, pehmeää trooppisuutta. Ihan ok. Tactical Brewing Tactile's Trailer Park. Orlandosta NEIPAa, 6,4%, Comet, Idaho 7, Cashmere. Samea, ananasta, runkoa on, mangoa ja melonia . Pehmeä, vähän katkeruuttakin.


Dainton Cherrywood Barrel-Aged Smoked Rye Baltic Porter. Tämä oli omia Australian tuomisiani, Dainton sijaitsee Melbournen eteläpuolella. Siis tynnyrikypsytetty savuinen ruisbalttiporter. 12,0 %. Makua on, savua, pehmeää, juotavuutta. Oikein näppärää. Okidoki Baltic Porter. Heti perään kevyempi balttiporter Amsterdamista. 7,3%, lager-hiivaa. Paahteisuutta on, leipää, ihan puhdasta. Session parasta antia.


Cloudwater Other Half DIPA V14. Manchesterin ja Brooklynin kohupanimoiden yhteiselon hedelmä. 8,0 %, Motueka ja Nectaron. Trooppista, pehmeää, dänkkiä. Puhdasta tavaraa, kaikin puolin miellyttävää. Nova Runda DDH Pilsner. Lisää Kroatian tunnetun panimon oluita, kuivahumaloidussa pilsissä 5,5 %, Styrian Kolibri ja Mosaic. Ihan kirkas, hedelmäisyyttä ja mallasta on, tämä oli ihan kiva.

 
Mikkeller Baghaven Backcountry MBCC '23. Mikkellerin lakkautuneesta hapanpanimosta kolme vuotta kypsynyttä villihiivatavaraa. Savustettuja persikoita, 10,8 %. Happamuutta ja puuta tuoksussa, pehmeää, vahvaa. Kirpeää happamuutta, bourbonpuu leimaa makua. Sinänsä piristävä tapaus sessiossa. Monkish Double Wrapped. Torrancesta tripla-IPA, 10,1 %. Mosaic, Galaxy, Citra, Nelson Sauvin. Raikas tuoksu. Täyteläinen, tukeva, hieman katkeruutta. Oikein näppärää, 5.7.2023 tölkitetty.


Nova Runda BA Imperial Porter. Vielä vain lisää tavaraa Zagrebista. 11,7 %. Bourbon tuntuu, viskimäisyyttä. Hieman brutaali, mutta hyvin kuiva takatilassa, voisi olla huonompikin. Long Live Beerworks Holy. Pastry stout Rhode Islandista, 10,0 %, musta. Nyt on pähkinää,  marsipaania, kaakaota, maapähkinävoita. Aivan hirveää. Nova Runda Lawbreaker. Seuraava zagrebilainen american IPA 6,9 %, 150 IBU, hehe. Kirkas, pihkaa, sitrusta. Ei ole peräkärryä, kevyt katkeruus.


Hooglander #08 RIS Vatgerijpt (Deanston). Deanston-viskitynnyrissä vuoden kypsynyt hollantilainen imperial stout Eindhovenin läheltä. 10,0 %, kuivaa, pehmeää, ihan mukava. Paahteisuutta on, mutta alan klassikot tietysti jäävät kauaksi. Fuji Takasago Shuzo Murasaki. Vesku täräytti pöytään sakea Hokkaidosta. Siitäpä onkin aikaa, kun sakea on tullut juotua. 15 %, hyvin vaalea. Riisin tuoksua, totta kai. Pehmeä maku, hillitty, ohut.


Garden Sibeeria New England IPA. Kroaattitšekkikollaboa, 6,4 %, Simcoe, BRU-1 ja Columbus. Kevyttä ananasmaisuutta, ei katkeroa, mutta hyvin helposti juotavaa mukavaa olutta. Nova Runda Science Butch. Vihoviimeisenä vielä yksi zagrebilainen NEIPA, 6,9 %.  Galaxy, HBC 630, Citra, Mosaic. Sameaa, herukkaa, bensaa, puhdasta, nautinnollista. Olipa jälleen mahtava sessio, kiitoksia kanssamaistelijoille ja muille asiaa auttaneille. Toivottavasti jatkoa vielä seuraa jossain muodossa.

 

 

2 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

Riemastuttavaa on, että aina-vaan viitsii-jaksaa Tk-yliluutnantti, skenen renessanssinero Arde tuottaa kelpo preivejään uskollisen lukijakuntansa iloksi ynnä ylösrakennukseksi, saatana!

Ari Juntunen kirjoitti...

Huomasin vasta nyt, että olen vuosia sitten maistanut aiemminkin Saaremaa Pruulikodan olutta, Fat Philin tarjoilemana, silloin vahvempi versio.

https://arijuntunen.blogspot.com/2017/12/pihtla-olu.html