sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Mikkel Borg Bjergsø & Pernille Pang: Mikkellerin suuri olutkirja

Sain tämän Mikkeller-opuksen viime maaliskuussa Sammakko-kustantajalta, mutta se on unohtunut muiden aktiviteettien peittoon. Itse asiassa muistin koko kirjan vasta viikko sitten, kun Timo Alanen bongasi sen sohvapöydältäni. Suomennos on painettu 2016, mutta Borg Bjergsøn vaimon Pernille Pangin esipuhe on helmikuulta 2014. Kovin uusi teos ei siis enää ole.

Kirja on melkoisen nopealukuinen ja melkoisen kirjava sekoitus eri aineksista. Selvästi mielenkiintoisin osa on heti alussa, kun Borg Bjergsø kertoo oman tarinansa keskimatkojen juoksijasta opettajaksi ja kotiolutharrastuksen kautta mittavaan vientiin tähtääväksi kiertolaispanijaksi. Kovin lyhyt ja pinnallinen tämäkin osa kuitenkin on. Borg Bjergsø vietti kahteen otteeseen aikaa urheilijastipendeillä USA:ssa, mutta lokaatiot olivat erityisen craftolutvapaita alueita Kansasissa ja Alabamassa. Ilmeisesti ainakin Sierra Nevada Pale Ale näyttää tehneen vaikutuksen mieheen. Välirikko Kristian Kellerin ja varsinkin Jeppe-veljen kanssa kuitataan parilla sivulauseella. 

Muuten kirjassa käsitellään ne samat perusjutut kuin kaikissa muissakin lähtötason olutopuksissa. Historiaa, tyylejä, maisteluvinkkejä, valmistusvinkkejä ja yhdistämistä ruokaan. Erityisen suuren sivumäärän leikkaavat reseptit Mikkellerin kymmenistä oluista, tämä osa varsinkin oli minulle täysin mielenkiinnoton. Elias Lahtisen suomennoksessa kiinnittyy huomio usein viljeltyyn "tekeytyä"-termiin, jolla tarkoitettaneen oluen kypsymistä eri ympäristöissä. Muutama oluttyylikin on saanut uuden suomalaisen asun, trippel ja kvadruppel. Kirjaa on yritetty muutenkin hieman paikallistaa, kirjasuositukset suomalaisista uutuuksista tuskin ovat Borg Bjergsøltä tai Pangilta peräisin. Maailman suositeltuimpiin olutkauppoihin on kohotettu Suomesta mm. Prisma ja Alko. 

Ei siis kovin kiinnostava teos pitemmälle ehtineelle harrastajalle, vaikka perusasiat esitelläänkin asiallisesti. Tietysti tämä kirja on vain yksi osa Mikkellerin markkinointia ja täytyy lukeakin sellaisena. Kirjan lopussa on listaus maailman parhaista baareista. Esimerkiksi San Diegosta tai San Franciscosta mukaan ovat mahtuneet vain Mikkellerin toimipisteet.

Ei kommentteja: