keskiviikko 31. lokakuuta 2018

HIMA Joker Imperial Brut Stout

Brut IPA on viimeisen trendityyli, mutta nyt HIMAsta saapui imperial brut stout. Etiketissä hieman Halloween-tyylistä meikkausta kantava hahmo. 11,1%, pullotettu 18.9.2018. Humalina Herkules, Columbus, Pakila. Tarkoittanee siis, että eilisen Rennyn tapaan tässäkin paikallista humalaa. WLP009 Super High Gravity Ale, australialainen hiiva. Brut-systeemi tarvinnee jotain entsyymejä, niitä ei etiketissä eritellä. 

Lähes musta, ei paljoa vaahtoa. Tuoksussa kuivattuja hedelmiä, yrttisyyttä, kevyesti paahteisuutta, ehkä ehtaa viinankin aromia. Maku on täyteläinen, mausteinen, kuivahko, kylmän kahvin puraisua, joinkin olutta ehkä liian kylmänä. Alkoholi lämmittää taustalla, mausteinen yrttisyys tuntuu jatkuvan jälkimaussa mahdollisen katkeruuden yli. Muistuttaa aika paljon quadrupelia, vaikka ei belgihiivan estereitä esillä. Ehkä liian suoraviivainen, näin vahvalta oluelta odottaa usein useampia tasoja. Brut-käsittelystä vaikea maun perusteella vaikea sanoa erityisempää, varsin kuivahan tämä kyllä on näin vahvaksi olueksi. Ei mitään epämiellyttävää, mutta siis hieman yksioikoinen.

2 kommenttia:

Ilkka Sysilä kirjoitti...

"Brut-systeemi" tarttee alfa-glukosidaasi -entsyymiä. Käytetty alfa-glukosidaasi on mikrobiperäinen, sillä ohran oma ei kovin lämpöherkkänä kestä mallastusta.

Näiden mikrobiperäisten alfa-glukosidaasien hurja puoli on se, että niitä voi korkean lämpösietonsa takia käyttää, ja käytetään, jo mäskäyskattilassa ja edelleen käymistankissa; päästään siis lähes tähtitieteellisiin käymisasteisiin, kun ja jos, halutaan.

Ilkka Sysilä kirjoitti...

... 90-luvun lopulla Tein Stadin Panimossa muutamia tajuntaa avartavia mäskäys- ja käymiskokeita tuolla mikrobiperäisellä alfa-glukosidaasilla; hajotin sakkarometrinkin...