lauantai 21. kesäkuuta 2014

MM2014, pelit 21-24

Kolumbia ja Norsunluurannikko väänsivät aika tasavahvasti ja aktiivisesti, mutta tilanteita syntyi aluksi kovin harvakseltaan. Kolumbialla ei viimeistelytaito ole parhaimmillaan, Falcaota kaivataan. Toisella jaksolla avoimempaa, Cuadradon kulmasta James Rodriguez puski hallitusti sisään ja nuori vaihtomies Juan Quintero nousi kentän hahmoksi voittomaalillaan, joka syntyi riiston jälkeisestä vastahyökkäyksestä. Gervinho kavensi yksilösuorituksella, mutta tappio tuli. 38-vuotias toppari Mario Yepes taisteli sisukkaasti lopussa Yaya Tourea ja taas vaihdosta tullutta Drogbaa vastaan. Quintero yritti jopa Pelen temppua, roikku keskialueelta yli maalivahdin, mutta hieman vajaaksi jäi. Ghanaa näkemättä voinee arvioida Norsunluurannikon näiden kisojen parhaaksi afrikkalaisryhmäksi. Jotenkin tasapainottomalta joukkue kuitenkin tuntuu ja toppariksi pudonnut Zokora sai pelikiellon viimeiselle kierrokselle. Kreikka on heikko vastus, mutta ei jatkopaikka täysin selvältä tunnu.

Uruguay vaihtoi Costa Rica -haaksirikon jälkeen viisi pelaajaa, mukaan Luis Suarez. Hapuilevaa alkua, Rooneylla parikin hyvää paikkaa, mutta silti Englanti vaikutti uneliaammalta kuin Italiaa vastaan. Sterling pelasi oikealla, ei päässyt nyt peliin mukaan. Uruguay puolestaan selvästi virkeämpi ja Cavani loi nerokkaalla syötöllä maalipaikan hyvin sijoittuneelle Suarezille, peliväline häkkiin. Aiemmin hyvä kulmakuvio, jossa puolestaan Cavani viimeisteli hieman yli kaartojuoksun jälkeen Suarezin tarjoilusta. Dramaattisen toisen jakson alussa Uruguay hallitsi vahvasti, mutta ei lisää maaleja. Sitten Uruguay yritti jäädyttää, huono ratkaisu, Englanti pääsi pelin mukaan ja Rooney lopulta sai kuparisen rikki MM-kisoissa. Maalivahdin avaus meni sitten Gerrardin pään kautta Suarezille, joka runnoi vastustamattomasti voittomaalin. Englanti ei huonoista tuloksista ole vielä ulkona, itse asiassa saumat ovat hyvät. Kahden maalin voitto Costa Ricasta riittänee, jos Italia voittaa Costa Rican ja Uruguayn, kuten voi odottaa. Yhdelläkin tasapelillä Englanti tietysti luiskahtaa ulos.

Japanin ja Kreikan yöottelun jätin taas suosiolla väliin. Kumpaankaan joukkueeseen en tunne mitään intohimoa eikä siellä maalejakaan näytä syntyneen. Suomella on nyt seuraavissa karsinnoissa todellinen kaikkien aikojen tilaisuus, kun lohkon ns. ykkösjoukkueena on Kreikan kaltainen mitättömyys.

Tykkäsin kovasti Italian avausotteista Englantia vastaan. Hieman yllättäen Prandelli vaihtoi Costa Rica -otteluun Verrattin tilalle suoraviivaisemman Mottan. Chiellini siirtyi toppariksi. Pidin Costa Rican mahtavaa suoritusta Uruguayta vastaan kertaluonteisena täysosumana, mutta olin pahasti väärässä. Costa Rica pelasi yksinkertaisesti, mutta aktiivisesti Italian täysin neuvottomaksi. Italialle on ennen sattunut hengettömiä kausia, mutta nyt ajoitus oli todella omalaatuinen. Voisiko olla väsymys kyseessä? Englantia vastaan tiukka matsi hikisessä Manausissa ja nytkin +30 C Recifessä. Joka tapauksessa Costa Rica ei voisi olla erilaisempi verrattuna Keski-Amerikan naapuriinsa, Hondurasin luunmurskaajiin. Costa Ricalta vietiin pilkku, mutta heti perään upea Junior Diazin syöttö ja Bryan Ruizin hallittu pusku, joka riitti voittoon. Prandelli vaihtoi toisella jaksolla tuoreita voimia, mutta ei auttanut. Costa Rica siis jatkoon ja Englanti ulos. Englannissa tätä pidettiin kuolemanlohkona, mutta tuskinpa siellä laskettiin Costa Ricankin painuvan ohi. Itse päivitin Facebookia joulukuun arvontapäivänä lausahduksella "Kuolemanlohko? Englanti on kovin heikko, eikä Costa Rica paljoa parempi.", joten enpä pystynyt arvioimaan keskiamerikkalaisten vahvuutta silloinkaan.

Ei kommentteja: