keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Port Wipeout I.P.A.

Vierailin San Diegossa pikaisesti syksyllä 2002. Kaupunki ei silloin vaikuttanut erityisen mielenkiintoiselta olutkohteelta, verrattuna vaikkapa Pohjois-Kalifornian San Franciscoon. Tilanne on sittemmin muuttunut, nyt San Diego kamppailee Oregonin Portlandin kanssa USA:n kiehtovimman olutkaupungin maineesta. Kehitys oli toki käynnissä jo 2002, mutta se ei näkynyt kaupungin keskustassa ja ei ehkä näy leimallisesti vieläkään. Sitä vastoin kaupunkia ympäröivä San Diego County on täynnä toinen toistaan maineikkaampia panimoita, Stone, AleSmith, Port/Lost Abbey, Green Flash, Ballast Point, Alpine. San Diegoon yhdistetään jopa yksi moderni oluttyyli, india pale alen (IPA) vahvempi variaatio tupla-IPA (Double IPA, DIPA, Imperial IPA, IIPA), jonka uskotaan kehittyneen San Diegossa. Nyt käsillä oleva San Diego -tuote on kuitenkin perinteisempi perus-IPA. Vahva paksu vaahto, bensiininkeltainen sameahko väri. Sitruunat ja männynkävyt suorastaan hyppäävät lasista esiin. Todella herkullinen hedelmäinen ja pihkainen maku, länsirannikon IPA on ehkä kaikkein suurin suosikkini oluttyyleistä ja tämä on lajin ehdotonta huippua. Alkoholia ihanteelliset 7% ja humalalajikkeina dream team -tyyppisesti täyskädellinen Amarillo, Cascade, Centennial, Simcoe ja Summitt. Maku kyllästää suun kaikki pinnat sitrushedelmän katkeralla maulla, se jatkuu nielussa ja tuntuu leviävän puhtaana mielihyvänä kaikkialle kroppaan. Lähes orgastisesta nautinnosta siis kyse. Humalointi tuntuu täydellisen tasapainoiselta, mallasrunkoa on täyteläisen riittävästi, vaikka ei tämä varmaan voimakkaan maltaisesta oluesta tykkäävälle maistuisi. En löydä pullosta minkäänlaisia päiväysmerkintöjä, mutta varsin kohtuulliselta tuoreus tuntuu. Jos tämä toimii näin hyvin pullossa toisella puolen maapalloa, niin melkein alkaa huimaamaan ajatus, miltä tämä maistuisi valmistuspaikalla San Marcosissa. Yksi parhaista tänä vuonna, tai minä tahansa vuonna, juomistani oluista.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Samankaltaisen kokemuksen koin itsekin Wipeoutia ensimmäistä kertaa maistaessani - lähes täydellisen tasapainoinen IPA. Toinen maistelu oli pieni pettymys, mutta näinhän se useimmiten menee...

Nimetön kirjoitti...

Mistäs tätä herkkua voi ostaa?

Ari Juntunen kirjoitti...

Tätä on kai ollut Suomessa tarjolla vain parhaissa olutravintoloissa, kuten Helsingin Pikkulintu, Kuopion Pannuhuone tai Porin Beer Hunter's. Muuten on haettava ulkomailta.